Egy kiló aranyat használnak a Szent István-terem kandallójához

2021. április 14. 14:27

Elkezdték beépíteni a helyére az ország legnagyobb, közel másfél tonnás Zsolnay-kandallóját a Budavári Palota Szent István-termében.

2021. április 14. 14:27
null

Az eredetihez hűen rekonstruált, 611 darabból álló kerámiakandalló újraalkotásában magyar iparművészek vettek részt, köztük eltűnőben lévő mesterségek képviselői is –írja a PestBuda. Hangsúlyozták:

a történelmi terem augusztus 20-ától lesz látogatható a Budavári Palotában.

A PestBuda emlékeztet, hogy a Budavári Palota egyik ékszerdoboza a Szent István királyról elnevezett terem, ami a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nemzetközi sikert aratott, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Kissling Rudolf, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A csodálatos helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra, írják.

Fotó: Várkapitányság

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. április 15. 15:03
Micsoda pazarlás!!! Kioszthatnák a hajléktalanoknak is, mennyi jó kannásbort lehetne rajta venni...
Ati Papa
2021. április 15. 11:12
Voltam tavaly a budai várban és láttam mit műveltek vele a bombázások. A felújított részeket nyugaton is megirigyelhetnék. Láttam turistákat is állandóan fényképezni. A rekonstrukciók sokba kerülne, de csodálatosak és minden jóérzésű magyar ember büszke lehet rájuk. Voltam a zsolnai gyárban ahol rengeteg csodálatos kerámia látható. A fénykép alapján a kandalló is gyönyörű lesz és igazán világszínvonalú.
balbako_
2021. április 14. 19:03
Amikor az ember külföldön jár szomorúan látja, hogy mindenütt megmaradtak elődeik csodás építészeti alkotásai és ahol meg nem - például a porrá bombázott Drezda - ott meg újjáépítették. Hát most nálunk is megelevenedik a méltán dicsérhető múlt.
annamanna
2021. április 14. 18:19
Mt 7,24-27 Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett. És valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, a ki a fövényre építette házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása. Mt 24,1-2 És kijővén Jézus a templomból, tovább méne; és hozzámenének az ő tanítványai, hogy mutogassák néki a templom épületeit. Jézus pedig monda nékik: Nem látjátok-é mind ezeket? Bizony mondom néktek: Nem marad itt kő kövön, mely le nem romboltatik. Mikor pedig az olajfák hegyén ül vala, hozzá menének a tanítványok magukban mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének? Mt 6,19.21 Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják; Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!