Vásárhelyi „futball-betyár logikáról” beszél az oltási papírral kapcsolatban

2021. március 01. 08:48

A szociológus a Facebookon tűnődik arról, hogy még a háziállatok oltásánál is kötelező feltüntetni, mivel oltották őket.

2021. március 01. 08:48
null

„Amikor ma reggel az egyik barátom átküldte nekem azt a blogbejegyzést, amely arról szól, hogy az oltási igazolványban és a nyilvántartásban sem fogják feltüntetni, hogy ki, milyen covid-elleni oltást kapott, akkor azon tűnődtem, hogy vajon ez a karantén tényleg mindenkinek elveszi a józan eszét? ...Egyszerűen teljes képtelenségnek tartottam a hírt. Hiszen hát ha gyógyszerért megyek, akkor még azt is megkérdezik a patikában, hogy adhatják-e ugyanannak a gyógyszernek egy másik gyártó által előállított változatát" kezdte a fölháborodást Vásárhelyi Mária, majd ezt követően a gyermekkorára emlékezett vissza és a háziállatokról is ejtett pár szót:

„Emlékszem a gyermekeim oltási könyvére, hogy milyen részletességgel kellett bejegyeznie az orvosnak, hogy mikor, milyen típusú és sorszámú vakcinával oltotta be őket. Ez még a háziállatok oltásánál is így van. Az is közismert, hogy a különböző covid-elleni vakcinák összetétele, hatásmechanizmusa teljesen eltérő és különböző erősségű immunreakciót váltanak ki. Így annyira képtelennek tűnt ez az hír, hogy gyorsan el is felejtettem. Ám néhány órával később kiderült, hogy nem a barátomnak ment el az esze, hanem az én képzeletem túl szegényes még mindig. Mert tegnap este megjelent a Közlönyben, hogy valóban nem fogják sehol feltűntetni, hogy kit, melyik vakcinával oltottak be.”

Vásárhelyi Mária később megtalálta az okokat, a célokat és bevetette a „futball-betyár logika” kifejezést, hogy nyomatékosítsa a mondanivalóját: „Ez gondolom afféle fideszes válasz arra, hogy az EU olyan oltási igazolványt készül bevezetni, amelyben csak az EU gyógyszerhatósága által engedélyezett oltások szerepelnek. Azok tehát, akiket nem ilyen vakcinával oltottak be, továbbra sem utazhatnak szabadon az Unióban. Ezt próbálja ilyen futball-betyár logikával kicselezni a kormány. De emellett az is motiválhatja a döntést, hogy mivel sem az orosz, sem a kínai vakcina nem esett át a tesztelés harmadik fázisán és be sem nyújtották engedélyezésre az EU-nál, így, ha ne adj Isten, később mégis valamelyiknek kedvezőtlen mellékhatása lenne, akkor a felelősséget annak a kormánynak kell viselnie, amelyik a saját országában engedélyezte.”

A szociológus végül az abszurdumot is felfedezni véli: „Ám ha nem lehet tudni, hogy ki, melyik oltást kapta, akkor az sem fog kiderülni, hogy bármilyen mellékhatás összefüggésbe hozható-e az egyik vagy másik vakcinával. És ha valaki az oltás ellenére mégis megfertőződik, akkor honnan lehet majd tudni, hogy melyik oltás nem nyújtott megfelelő védelmet? Az pedig már tényleg csak a helyzet teljes abszurdumát jellemzi, hogy vélhetően most majd nekiállnak a már beoltott, több mint félmillió ember adatai közül kiradírozni az adatot, hogy ki, melyik oltást kapta.”

Fotó: MTI

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2021. március 02. 03:37
Röfröf.
Amerigo
2021. március 01. 15:13
Mariska egyre kreténebb posztokat ereget. Egyszer azt mondja, hogy Kádárt csak szarjancsinak nevezték családon körben (gondolom leengedték a redőnyöket és becsukták az ablakokat?), máskor meg "aszondja", hogy a Kádár alatt jobb volt!? Ki hisz neki?
excopp
2021. március 01. 14:53
- csak egyetlen szociológiai művet említsenek már ettől a szociológustól - miközben a saját szakmája minimumát sem képes megugrani, általános észosztásba fogott - csak vigyáznia kell, hogy a végére neki is maradjon...
krotak
2021. március 01. 14:36
Ne bántsátok Marist, mert valóban sok a hiányosság. Kíváncsiságból elővettem a jogosítványomat. Nincs rajta sem a háziorvos, sem az okmányirodán dolgozó hölgyek neve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!