Fürjes Balázs: Folytatjuk Budapest fejlesztését!

2021. március 10. 15:59

A budai fonódó villamos folytatása után most a Galvani hídon közlekedő villamosvonal tervezése kezdődik.

2021. március 10. 15:59
null

„Célunk, hogy könnyebb legyen Budapesten közlekedni, és ehhez elengedhetetlen a kötöttpályás tömegközlekedés fejlesztése. Magától értetődő, hogy a déli új Duna-hídon villamosvonalnak is épülnie kell. Az Új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány közös városfejlesztési szerve – 2020 februárjában megerősítette, hogy Budapest következő hídja a budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épüljön meg” – írta Facebook oldalán Fürjes Balázs. 

Korábban is beszámoltunk arról, hogy az új Duna-híd a számítógépes forgalmi modellezés szerint önmagában is jelentősen tehermentesíti ma a belsőbb hidakat és lehetőséget teremt a belváros forgalomcsillapítására és javítja a kapcsolatokat Budapest déli részei között, valamint segíti a barnamezős területek revitalizációját.

A most bejelentett fejlesztéssel azonban Csepel először kap közvetlen kapcsolatot a XI. kerület felé, illetve villamos is először lesz a szigeten.

Az új, kétvágányú, négy kilométeres villamospálya a budai Fehérvári úttól Észak-Csepelen és két új hídon keresztül a pesti Gubacsi útig tart majd. Öt, akadálymentes megálló lesz rajta – írta a posztban Fürjes Balázs. 

Az új hídon, illetve a kapcsolódó úthálózaton futó villamosvonal tervezésére szolgáló tender nyertesének feladata kiterjed valamennyi tervezési munkára. Idén júliusra bírálati engedélyezési tervet, szeptemberre végleges engedélyezési terveket kell készítenie minden szakterületre, végül

novemberre meg kell szereznie az összes szükséges jogerős engedélyt, hozzájárulást és jóváhagyást

– számolt be az államtitkár. 

„Ebben az évben a kormány az előző évhez képest 30%-kal több, összesen 116 milliárd forintot ad a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak a működési kiadások fedezésére. Ebből az összegből csak a közösségi közlekedés működtetésére a főváros 12 milliárd forint forrást kap, ugyanannyit, mint 2020-ban” – írta Fürjes Balázs

Az államtitkár újra emlékeztetett arra, hogy szemben a Főváros vezetésének kampányával a kormány biztosítja a 3-as metró felújításának teljes, 220 milliárd forintos összegét is. Fürjes Balázs kiemelte, hogy a következő időszakban több mint 13 milliárd forintot fordít a kormány a HÉV-vonalak teljes felújításának előkészítésére, és százmilliárdos nagyságrendű a HÉV járműcsere-program megvalósítása.

Fürjes Balázs felidézte a 64 db alacsonypadlós, légkondicionált, környezetbarát kékbusz beszerzését, ezenfelül említi 123 FLIRT és 40 modern, emeletes KISS motorvonat beszerzését, mely az agglomerációból a fővárosba járól életét könnyíti meg, és melyek beszerzése az elmúlt években már megtörtént. 

Fotó: Fürjes Balázs, BFK, Facebook

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. március 11. 06:59
Az emeletes KISS motorvonatokat nem kellene erőltetni. Nagyon rossz konstrukció. Állítólag belefér 600 ember de nagyon kihasználatlan. Olyan mint egy stadion. Kellene végezni pontosabb számításokat. Átlagosan 20-an mennek vele Vácra. Csak a gyerekek szeretnek az emeletre ülni de hamar megunják. A FLIRT kényelmesebb és jobb. Még valami ami ide kapcsolódik. Vannak azok a piros dízelmozdonyok, amik bejárnak a felsővezeték alá. Borzalmas hangjuk van. Szégyen, hogy ott bömbölnek a város közepén, tönkretéve az emberek nyugalmát. Már régen ki kellett volna tiltani őket.
Crusader
2021. március 10. 20:18
Köszönöm Fidesz, hogy szépítitek, fejlesztitek ezt az országot és a fővárost, annak ellenére, hogy az ostoba fővárosiak férgeket választottak meg vezetőiknek. Karácsony, tüttő... meg a többi féreg.
balbako_
2021. március 10. 16:04
Budapesti lakosként mondom nem kéne! Ezzel csak annak nyikhaj tróger Karácsonynak és bandájának kedveznek. És ők mint mindennel ezzel is visszaélnek.
Falfirka
2021. március 10. 16:03
a vidék fejlesztését folytassátok, illetve kezdjétek el, mert minden győzelmeteket a vidéknek köszönhetitek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!