Háromlépcsős béremelést szeretnének az egészségügyi szakdolgozók

2021. március 22. 18:41

Az emelés jövő januárban kezdődne, ha elfogadnák a javaslatukat.

2021. március 22. 18:41
null

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) egy háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki – mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, a kritikus szakdolgozói létszámhelyzettel indokolva az elképzelést.

A koncepciót elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is. A szakdolgozói bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki.

Balogh Zoltán szerint a háromszakaszos béremelés első fázisának dátuma 2021. június elseje lehetne. Ez a Semmelweis-nap, ekkorra szeretnék előrehozni a 2022. január elsejére tervezett béremelést, amellyel átlagosan 21 százalékkal kapnának többet a szakápolók. Az első bértáblajavaslat szerint egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett.

A következő két béremelés jövő év elején, illetve 2023 januárjában következne, és a harmadik lépcsővel a kezdő szakápoló bére bruttó 280 ezerre, a 40 éve pályán lévőé 1,3 millió forintra nőne.

A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.

Nyitókép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. március 23. 15:00
Egyetemen tanítók nem keresnek 1,3 milliót!
Gullwing
2021. március 23. 14:57
Azért az 1,3 millióért bizony dolgozni is kellene!
dure
2021. március 22. 20:59
Egy éve hallgatom, hogy azért van vészhelyzet, mert az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődhet a vírus miatt. Eszközök, ágy van elég, a személyzet létszáma a szűk keresztmetszet. Azóta várom, hogy végre kétszeresére, háromszorosára emeljük az ápolók fizetését, aminek egyértelmű következménye lenne, hogy gazdaságilag vonzóvá válik ápolóként dolgozni. Úgy tűnik, akár egy délután alatt ki lehet képezni egy általános iskolai végzettségű embert arra, hogy segítse a kórházi munkát. Legalábbis ez derül ki ebből: "Önkénteseket toboroz a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete. A felhívást Szijjártó László elnök tette közzé a Facebookon. Azt írta, hogy a Covid-osztályokon minden kórházban túlterhelés van, kevés az ápoló, emiatt egyre jobban ki vannak merülve a dolgozók. Hozzátette: a helyzet a következő hetekben fokozódni fog, mert nem tudni, meddig tart még a járvány, és hány hullám jön még. A feladatra megbízható, motivált laikusokat keresnek, akik egy ingyenes, 3-4 órás tréning elvégzése után akár munkába is állhatnak... " forrás: https://index.hu/belfold/2021/03/22/onkentes-toborzas-mok-ingyenes-kepes-apolok-turterheles-koronavirus/
Ninini
2021. március 22. 19:28
Na ez már derék béremelés lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!