Drámatagozatosok: Saját döntésünkből nem jelentkezünk az SZFE-re

2021. március 04. 18:19

Három drámatagozatot nyújtó iskola diákjai válaszoltak Vidnyánszky Attila videónyilatkozatára, ők művészettel és nem politikával szeretnének foglalkozni.

2021. március 04. 18:19
null

A szinhaz.online közölte azt a nyílt levelet, amelyet – a megfogalmazásuk szerint – az ország három legszínvonalasabb drámaoktatást nyújtó iskolájából írt néhány diák.

A tanulók szerint ők azok a drámatagozatosok, akiket Vidnyánszky Attila szerint agitáltak a tanárok, hogy ne menjenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Azt írják, „normális körülmények között most, ’21-ben felvételiznénk, de már a repertoáros mappára is rossz szájízzel nézünk rá. S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni.

Úgy fogalmaznak, hogy most tanácstalanul állnak, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznának, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával.

„Szóval kint voltunk a tüntetéseken, támogattuk a Freeszfe -seket – tanárokat, akik minket is taníthattak volna; hallgatókat, akiktől sokat tanulhattunk volna” – fogalmaz a levél.

Azt írják, hogy az átalakítással elvették tőlük az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, „ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezenkívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon. Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk” – zárul a nyílt levél.

(Fotónk illusztráció: MTI)

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2021. március 05. 16:36
Itthon szeretnének alkotni..azt meghiszem..külfödön ugyan ki kapkodna utánuk..és az pénzbe is kerül..de ott van a Niedermüller féle szinitanoda, tán még Gyurcsány is megy oda drámajátszást bemutatni..
tevevanegypupu
2021. március 05. 16:34
Tetőfedőt meg csőszerelőt keresnek jó fizetéssel és cafeteriával, továbbképzési lehetőséggel üzemek..bár oda ügyes fiatalokat várnak..
Burmin
2021. március 05. 15:47
Menjetek kapálni !
Tiszafa
2021. március 05. 14:37
Helyes! De segélyért se jelentkezzetek! Menjetek Nyugatra, a büdös picsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!