A Freeszfe szolidáris a zeneiskolával, de átvették az épület kulcsait

2021. február 09. 21:22

„Jelen pillanatban nem látunk lehetőséget a konkrét ügy megoldásában való szerepvállalásra” – írják a freeszfe-sek.

2021. február 09. 21:22
null

Hétfőn írtunk arról, hogy a frissen alakult Freeszfe Egyesület a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre. Az erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint az épület kulcsait maga Niedermüller Péter polgármester adta át az egyesületnek.

Csalódottak a zeneiskolások

A hírre szinte azonnal reagált a fideszes Bajkai István, brutális balliberális erőszaknak nevezve azt, hogy az épületet a Freeszfe Egyesület kapta meg, azt ugyanis, mint írja, azt a kerület előző, fideszes vezetése a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel. A zeneiskola intézményvezetője, Szemendri Gábor közleményben fejezte ki csalódottságát a VII. kerületi önkormányzat döntése miatt.

A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra. Megdöbbenésünk oka, hogy az épületet 2019-ben kimondottan a zeneiskola számára, zeneoktatási tevékenységre alkalmassá téve újíttatta fel az akkori önkormányzat.

és tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon. Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között.

Reméljük, hogy a kerület vezetése legalább annyira szívén viseli saját kerületi polgárainak zenei nevelését, mint a független színházi oktatás ügyét, és méltó megoldást kínál a zeneiskola tarthatatlan helyzetére” – olvasható a közleményben.

A freeszfe szolidáris, de beköltözne?

Ugyanakkor a 444.hu kérdésére Niedermüller elmondta, hogy az átadásról szóló megállapodás átláthatatlan és értelmezhetetlen, és arról szól, hogy felújítás után átengedik a zeneiskolának.

„Mi azt gondoltuk, hogy ez nem így működik. Egy olyan ingatlant, ami jelentős bevételt képes termelni, ki kell írnunk nyilvános pályázatra. A zeneiskola is pályázhatott volna, de nem tette meg. Nemrég tárgyaltam a tankerület új vezetőjével, és neki is elmondtam: az önkormányzat örömmel segít abban, hogy találjunk a zeneiskola számára egy új otthont. Arra kértem őket, határozzák meg, milyen paramétereknek kell megfelelnie az épületnek és ezek ismeretében mi is keresünk egy önkormányzati ingatlant, amit egy jó pályázati anyaggal el lehet nyerni” mondta a lapnak Niedermüller.

Minderre kedd délután reagált az ügy egyik főszereplője, a Freeszfe Egyesület, amely szolidaritását fejezi ki „a Molnár Antal Zeneiskola növendékeivel és mestereivel”. A szép szavak után így folytatják:

ugyanakkor igyekszünk tovább tájékozódni a körülményekről, és saját történetünk fényében morális kötelességünknek tartjuk az előző évtizedek Színház- és Filmművészeti Egyeteméhez hasonlóan kizsigerelt és magára maradt állami fenntartású intézményekkel való párbeszéd kezdeményezését.

„A magyarországi művészetoktatás autonómiájának helyreállításához elengedhetetlen, hogy az atomizált alkotótársadalom sorsára hagyott közösségei egymásra találjanak és együttműködjenek” – zárul a posztjuk.

Nyitókép: Freeszfe Facebook-oldala

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2021. február 15. 11:02
A freeszefe nyilatkozatát tanítani kellene. Illetve már tanították is.
konfucius
2021. február 10. 18:33
Hogy nem sül le a pofátokról a bőr! És nem, nem sül le. Direkt vagytok ekkora paraszt patkányok. Abban reménykedtek, hogy mindent le tudtok tolni az emberek torkán. Nem fog menni! Rohadt patkányok vagytok!
zakar zoltán béla
2021. február 10. 17:13
patkányetika-bné után szabadon
Selamat
2021. február 10. 14:24
Fideszesek! Mi a bánat ez a mély csönddel körbevett néhány jajszó? Miért nem indítotok országos kampányt ez ellen fehérjehalmaz Niedermüller és a free(??)szfe ellen? Hát mi az már, hogy óriási felhajtás nélkül hagyjátok, hogy 600 gyerek érdekét, életét felülírhassa egy rohadék kommunista polgármester néhány önkielégítő vén szar zsidó kedvéért, akik azt hiszik, hogy a péniszükön megy át a kultúra origója? Ha nem csaptok az ilyen pofátanságok ellen óriási felhajtást, akkor mi bánatnak vagytok? De a szülőket sem értem, hogy nyugodhatmak bele egy ilyen, elképesztő pofátlanságba? Hát nem az a dolguk, hogy a gyerekeik érdekében tűzön vízen keresztül elérjék, ami kijár a gyerekeknek? Hát milyen szülők azok, akik csendes szomorúsággal ugyan, de tudomásul veszik, hogy néhány kivénhedt, csak a a szoclibsik, meg a saját farkuk segítségével megélni tudó szemét felülírhassa a gyerekeik érdekét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!