Hetilap

Nick Vujicic

A keresztényeknek részt kell venniük a politikában
V. évfolyam 38. szám

Palkovics: Komoly dolog, hogy 1500 milliárd forint jut a felsőoktatásra

2021. február 01. 07:37

„Az, hogy az SZFE az Alkotmánybírósághoz fordult, nem jelenti azt, hogy igaza is van” – fogalmazott a miniszter az Atv-nek.

2021. február 01. 07:37
null

Az Atv Palkovics Lászlót kérdezte a miniszterelnök, 1500 milliárdos bejelentéséről, mivel a tudományt, kutatást, felsőoktatást – amit Orbán Viktor a következő évtized gazdaságot megrántani képes „gőzmozdonyának” nevezett – innovációs miniszterként ő felügyeli. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „ez nagyon komoly dolog”. Az európai uniós program, a Next Generation EU helyreállítási alapjából biztosítanak 6000 milliárd forintot Magyarországnak, amiből 1500 milliárd forintot felsőoktatási fejlesztésekre tudunk fordítani.

Palkovics László azt mondta, Stumpf István kormánybiztos lesz, és a kormánybiztosok olyan feladatokat látnak el, melyek valamilyen formában, „de a normál államigazgatási struktúra fölött vannak”. „Az egyetemi modellváltást illetően a feladatunk az, hogy megnézzük a gyakorlatban mit is jelent az egész új fenntartói struktúra” – tette hozzá.

De meg kell nézni az egyetemek jövőbeni környezetét, hogy miután az államtól ilyen értelemben függetlenné válnak, milyen módon tudják a saját szervezetüket továbbfejleszteni. „Ez egy szép feladat, ezt kapta meg Stumpf István” – fogalmazott Palkovics László. Ő egyike azon jogtudósoknak, akiknek van egyetemi múltja, akik szabadon tudnak gondolkodni, „intellektuálisan egy nagyon magas szinten lévő ember”, aki az egyetemi modellváltás tekintetében magával a modellel foglalkozik, annak elvi-jogi és társadalmi vonatkozásaival. Amennyiben szükséges, az új modell továbbfejlesztésének a kereteiről szóló vitát kiválóan le tudja bonyolítani – fogalmazott Palkovics László, aki azt is elmondta: rendszeres munkakapcsolat van közöttük.

„Ahogy a projekteknek a véglegesítése, úgy azok technikai lebonyolítása, ellenőrzése továbbra is az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatásköre” – tette egyértelművé a miniszter, aki szerint így az 1500 milliárdos forrás felsőoktatásra szignálásával nyilvánvalóan az ITM erősödik brutálisan, hiszen a felsőoktatást az ő minisztériuma irányítja.

Kérdésünkre, hogy Stumpf Istvánt azért (is) nevezte-e ki most a miniszterelnök az egyetemi modellváltás koordinátorának, mert alkotmánybíró volt, és az alkotmányos aggályokat az ő kinevezésével szeretnék tompítani, különösen, hogy a Színművészeti Egyetem alkotmánybírósághoz is fordult a Vidnyánszky-féle kuratórium statútuma miatt, Palkovics László azt mondta: „ez is lehet egy megközelítés”, de szerinte alkotmányos aggályok nincsenek. „Az, hogy az SZFE az Alkotmánybírósághoz fordult, nem jelenti azt, hogy igaza is van” – jegyezte meg.

(Atv)

(Fotó: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióinak áttekintése után tartott sajtótájékoztatóján a szolnoki városházán 2021. január 18-án. MTI/Mészáros János)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik