Megérkezett az első 17 otthonfelújítási támogatás

2021. február 09. 12:49

Novák Katalin bejelentette, hogy kedden utalja a MÁK az első otthonfelújítási támogatásokat az érintett családoknak.

2021. február 09. 12:49
null

Az első otthonfelújítási támogatásokat kedden utalja a Magyar Államkincstár (MÁK), az érintett 17 család az átlagosan egymillió forintos támogatást szerdán kapja meg – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten az MTI-nek.

Novák Katalin hozzátette, a 17 családból, amelyek megkapják a támogatást 11 egygyermekes, négy kétgyermekes, a többiek pedig nagycsaládosok.A tapasztalatok szerint a családok elsősorban belső munkálatokat végeztek otthonaikban, például bútorokat építenek be – közölte.

Novák Katalin kiemelte, az otthonfelújítási támogatás olyan pénzügyi segítség, amelyet

azok a családok vehetnek igénybe ahol gyereket várnak vagy gyereket nevelnek,

így ezzel a lehetőséggel házaspárok, élettársi kapcsolatban élők és az egyszülös családok is élhetnek.

Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térintendő támogatás, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

a támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz.

A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.

Novák Katalin közölte: a támogatás iránt nagy az érdeklődés, már 213 család nyújtotta be támogatási kérelmét.

Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig elérhető, minden gyereket váró vagy gyereket nevelő család egyszer veheti igénybe – mondta a miniszter. A gazdaság újraindítási akciótervnek és azon belül az otthonteremtési programnak, valamint az otthonfelújítási támogatásnak is az a célja, hogy Magyarországon mindenki,

aki gyermeket vállal, gyermeket nevel, saját otthonban tudja ezt megtenni,

minél jobb körülmények között – fogalmazott Novák Katalin.

Mészáros József, a MÁK elnöke megerősítette, hogy sokan érdeklődnek a támogatásról: eddig több mint 17 ezer e-mailt és 21 ezer telefonhívást kaptak. Az államkincstár elnöke azt kérte a lakosságtól, hogy a családok, amelyek pályáznak, lehetőség szerint az elektronikus csatornán, az ügyfélkapun keresztül adják be kérelmeiket, ugyanis így kisebb a hibázási lehetőség. Ugyanakkor elmondta, hogy a MÁK a kormányablakon és a postán érkezett kérelmeket is befogadja.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2021. február 09. 14:12
Hála a Fidesznek.
heracliofurnier
2021. február 09. 14:11
Figyeljétek meg, hogy amikor véget ér a marketing akkor mennyit visszautasítanak majd formai okok miatt! Fidesz ebben erős!. Megy a lopás ezerrel..
Világlátó
2021. február 09. 13:21
Családtámogatás... Család... Micsoda szitokszó a libsiknek!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!