Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya!

2021. február 25. 09:45

A Kossuth rádió interjújában kommentálta az államtitkár az író körüli vitákat.

2021. február 25. 09:45
null

„Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya” – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.

Nem szakmai vita folyik

Maruzsa Zoltán szerint helyes, ha szakmai viták folynak arról, hogy mely írók kerüljenek a tananyagba, de

nem írók véleménye fog dönteni.

Ezzel arra utalt, hogy a napokban Tóth Krisztina író, költő egy írása nyomán vita alakult ki arról, hogy Jókai Mór Az arany ember című regénye a nemi szerepek ábrázolása miatt legyen-e kötelező olvasmány.

Az államtitkár kitért arra is: tavaly megjelent az új Nemzeti alaptanterv (Nat), és ha változik a tananyag tartalma, akkor logikus, hogy a számonkérés is változzon. De sietségre semmi ok, a magyar érettségi 2023-tól változik, az új rendszerben pedig először 2024-ben vizsgáznak a gyerekek. Jelenleg a Nemzeti Pedagógus Kar véleményezi a tervezeteket – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

A riporternek arra a felvetésére, hogy a Magyartanárok Egyesülete szerint 80 évvel ezelőtti szemlélet jelenik meg az elképzelésekben, azt mondta: a tárca olyan kompromisszumos megoldásra törekszik, ami a „modernistáknak és a tradicionalistáknak” is megfelel.

Hagyományos módon tartják meg az érettségit

A járványhelyzetről szólva az államtitkár megjegyezte: a nyugodtabb január után most a közoktatásban is érezhető az emelkedő esetszám, nőtt a rendkívüli szünetek száma, jellemzően egy-egy intézményben rendelik el egy hétre. Jelenleg az óvodák 9 és az általános iskolák 16 százalékában van rendkívüli szünet.

Az idei érettségit továbbra is a hagyományos módon – írásbeli és szóbeli számonkéréssel – tervezik megtartani. Ez biztonságosan lebonyolítható a már tavaly tavasszal, ősszel, illetve idén januárban is kipróbált és bevált módszerrel – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

(MTI)

Címlapképen: Maruzsa Zoltán. Kép forrása: MTI/MTVA

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. február 25. 11:07
„Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya” Annyira unalmas ez. Ki a kurva anyad mondta, hogy nincs helye a magyar irodalomban? A felvetes arrol szolt, hogy nem ezt kellene kotelezo olvasmanynak adni mai tizeneves gyerekeknek. Hanem olyat, ami jobban hozzajuk szol, amitol megszerethetik az olvasast. Valamint, hogy az alarendelt noi tarsadalmi szerepet sem kellene tizeneves fiataloknak normakent oktatni.
Aegopolis.
2021. február 25. 10:49
Az arany ember-rel nekem pont semmi bajom, nagyon tetszik, az És mégis mozog a föld meg nagyon nem, de ez persze tökmindegy. Az viszont elgondolkodtató, hogy a most gimis lányom amiatt morgott, hogy a kötelező olvasmányok döntő része "nagyon fiús" téma, a Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai egy lányt nehezen köt le (és ez 30 éve is így volt). Korábban a Szent Péter esernyője viszont tetszett neki. Ez nem ideológiai kérdés, hülyeség emiatt orrba-szájba libsizni.
Berecskereki
2021. február 25. 10:16
Napjainkban a világban - ez alol Magyarország sem kivétel - a bal, liberális celeb szellem és erkölcs vált elfogadottá. Röviden fogalmazva, az egoizmus. A nemek kapcsolatában minden másod és harmadrangú a szexuális kielégüléshez képest. Ezt akarják ráerőltetni a társadalom egészére, hogy elveszítse hitét, emberségét és befolyásolható legyen. Ez az út pedig a pszichiátriához vezet..
olajfa1
2021. február 25. 10:08
Az ál-liberálbolsi fasiszták MEGINT VIRTUÁLIS ÉS SZELLEMI KÖNYVÉGETÉSBE FOGTAK! Ezért aljas fasiszták!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!