Magyar Civil Becsületrend kitüntetést kapott az SZFE

2021. február 16. 07:52

Radnóti Sándor a hatalom szélsőjobboldali eszméiről és a kormánymédia csahosairól beszélt, Németh Gábor pedig az emberi méltóság megőrzését emelte ki.

2021. február 16. 07:52
null

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést – tette közzé a Független Szabad Egyetem Facebook-oldala. Azt írják, az „SZFE Közössége” alatt értendők mindazok, „akik részt vettek és folyamatosan részt vesznek abban a civil mozgalomban, ami segítette megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága hatalmilag nem béklyózható.”

Az alábbiakban közöljük Radnóti Sándor laudációját és Német Gábor köszönetét.

Radnóti Sándor: Civil kurázsi egy egyetem autonómiájáért (laudáció)

„A Színház és Filmművészeti Egyetem autonómia-harcában a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sok, talán két tucatnál is több diák vitte a szót, nyilatkozott a mozgalomról – és mindegyik bátran, talpraesetten, szava készen. Ügyük egyszerű és átlátható. Abban az intézkedéssorozatban, amely pszeudo-magánalapítványokba akarja rendelni az állami egyetemeket, a bőséges pénzeső ígérete legtöbbször kissé elhomályosítja az ideológiai és hatalmi célt – legalábbis a pragmatikus egyetemi polgárok szemében. Nem így az SzFE esetében, ahol kezdettől világossá tették, hogy harcban állnak az egyetem szellemiségével, hagyományával, tanári karával – meg akarják szüntetni, s fel akarják váltani valami sohasem tisztázott, de mindenesetre nacionalista és hivatalos – ennek megfelelően szélsőjobboldali – hatalmi eszmével, amelyet hogyan is lehetne kibontani, ha egyszer a jelenlegi tanárok képtelenek befogadni a nemzet, a haza, a kereszténység ideáját. Ezért aztán teljes tisztogatásra van szükség és az egyetem visszamenőleges megrágalmazására.

Volt némi méz is – kecsegtetés soha nem látott anyagi lehetőségekkel –, de főképp korbács; merev és agresszív intranzigencia, mind az illetékes minisztertől és hallgató főnökétől, mind a létrehozott kuratórium hataloméhes és bosszúszomjas elnökétől. S mögötte persze a kormánymédia elszabadult csahosai. Eddig ez olyan történet, mint sok száz más az elmúlt tíz évben. Ami jelentékennyé és maradandóvá teszi, az az ellenállás, a civil kurázsi, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Méghozzá milyen okos, milyen szellemes, milyen kifinomult ellenállás! A diákok egyetemfoglalása, a piros-fehér terelőszalag ellenállási jelképpé válása. A mesterek, a színházi és filmes hivatások képviselői, a szolidáris értelmiségiek tisztelgése a kapu fölötti mellvéden. A petíció élőláncon keresztül, ezer és ezer kézen át való eljuttatása a Vas utcától az Országházig. Tüntetés a Nemzeti Színház előtt a Kassai polgárok előadása közben – Márai színművéből vett idézetekkel. A tanköztársaság kikiáltása, amely az elrabolt egyetemi önrendelkezés mellett – akarva-akaratlanul – az elveszett magyar köztársaságra is utalt. Sztrájkmozgalom. Online vizsgafilm fesztivál. Az Ódry Színpad visszafoglalása. A 2020. október 23-i nagy tüntetés. Szakszerű jogi küzdelem. S a nyilatkozatok rendíthetetlen fölénye, nyugalma, igazsága, jókedve.

Mondhatná valaki – s mondja is –, hogy a mozgalom »apolitikussága« váltotta ki a nagy rokonszenvet. S ez annyiban igaz, hogy az egyetem önvédelme volt mindennek alfája és ómegája, a résztvevők óvakodtak attól, hogy ezen túl aktuális politikai következtetéseket vonjanak le. Noha ügyükből levonhattuk mi a konzekvenciákat. A politikát szitokszóként használó emberek számára pedig nyilvánvalóvá válhatott az ellenfél összeesküvés-elméleteinek abszurditása. De természetesen egy egyetem autonómiájának védelme, megőrzése politikai cél, az önszerveződés politikai mozgalom, s a folyamatos bázisdemokratikus vitákban az egység megőrzése politikai tett. A diákok blokádja, a tanárok sztrájkja (amely mindvégig a tanítás fenntartását jelentette) véget ért. De ez a polgári engedetlenségi mozgalom, amely nem a polgári renddel, hanem a hatalmi önkénnyel szemben volt engedetlen, erős nyomot hagyott maga után. A Vas utcai épület szimbólummá vált, amelyet mi sem mutat inkább, minthogy az új vezetőség máris megszabadult tőle. A SzFE neve a tulajdonukba jutott, de tanári karát aligha lehet helyettesíteni ismeretlen, teljesítmény nélküli emberekkel, s díszként egy jeles színésszel, akitől kötve hiszem, hogy valaki hallott már gondolatot a szerep-szövegein kívül, egy híres operatőrrel, aki mit sem tanult negyven éve forgatott filmjéből, a Mephistóból, valamint a spiritus rectorral, az egykor képességes rendezővel, aki ma már csak gyűlölködni és intrikálni tud. A SzFE szelleme máshol van.”

Németh Gábor köszönete

„Az SZFE közösségének tagjaiként nagy örömmel értesültünk az Ars Humanica Hungarica megtisztelő elismeréséről, és olvastuk a történetünket lényeglátó beleérzéssel követő Radnóti Sándor meleg szavait. A lehető legjobbkor ért minket ez a kitüntetés, azokban a napokban, amikor az egyetemi autonómia visszaszerzéséért vívott küzdelmünk fordulóponthoz, talán a legnehezebb szakaszához érkezett. Azoknak a tanároknak és diákoknak, akik eddig a részesei voltak, most  élethelyzetük és alkatuk szerint kell dönteniük arról, személyes történetük hogyan folytatódjék, hogyan illeszkedjen a közös nagy elbeszélésbe.  Maradjanak-e az elfoglalt SZFE intézményrendszerében, és ott találják meg az ellenállás formáit, vagy keressék boldogulásukat a falakon kívül?  Az SZFE szelleme máshol van – így a laudáció. A lélek erejében? A képzelet szabadságában?  

Abban a derűben és könnyedségben, amivel a hatalom ügyetlenül nehézkes gesztusaival szembeni ellenállás új formákat talált? Az ilyen nehéz helyzetekben, mint ez a mostani is, nagyon sokat segít a követésre méltó példa, esetünkben éppen azok példája, akik az elmúlt évtizedben a Magyar Civil Becsületrend lovagjai lettek. Olyan emberek példája, akik a szívükre hallgattak, és az európai, tehát görög-zsidó-keresztény kultúra alapértékeit, a szabadságjogok védelmét és az emberi méltóság megőrzését fontosabbnak tartották rövid távú érdekeiknél. Az SZFE közösségének nevében köszönöm a díj alapítóinak és díjazottjainak, hogy támogató elismerésükkel és erőt adó példájukkal segítik küzdelmeinket, esélyt adva rá, hogy szabadságtörekvéseink az egyéni életutaktól függetlenül a továbbiakban is ebben az értékközösségben találkozhassanak. (Németh Gábor, az SZFE oktatója)”

(Facebook, Mandiner)

Kép: Facebook

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 18. 14:49
NEM LEHET ELBUTÍTANI E JÓ NÉPET. Én úgy látom, Nemcsák Károlynak abban van igaza, hogy ő előrelátó és kivinné e társadalmat ölésbe belerögzült kommunistáknak itt maradt unokái keze közül. Mely szintén ölésbe belerögzülő, mint anno nagyapjaik, de ezt SZFE RÉGI VEZETÉS NEM LÁTJA, MERT ŐK AZ ÖLÉSBE BELERÖGZÜLŐK. NEM MÚLT EL A KOMMUNISMUS! Előre elvtársak/bajtársak/bajtársnők/ciceró/vegyesfelvágott!? NA EZT FOGTA FEL DEMCSÁK KÁROLY. Ő EZÉRT ÉL, MINT MI 56-OS ELTAPOSOTTAK. EZT HAGYJA A NÉP? Ezért kellett felmenni új SZFE-nek Budára, ott több a jellem, ők ott elfelejthetnék, nem ölni kell, emelni népet, FÉNYThozni e szent kis hazába, mert e nép szent és istentől megáldott, nem arra van kitalálva, hogy eltapossa belvárosban élve, öreg róka-fogta-csuka nemzettiprók tanári kar, meg régi vezetőitek, SZFE-sek. Ezért jött Vidnyánszky, Szarka, Palkovics, Koltay Lajos, Sára Balázs, Szarvas József és a többiek, jó erők. EZÉRT SZÓLT HOZZÁD NÉP, DEMCSÁK és budai Porkoláb Zsuzsa, hogy fordulj vissza SZFE VEZETÉS, RÉGIEK, NE MENJ RÁ NÉPRE. Még egy szó e népről, nem ölésbe rögzült ő, benn maradt, ölő famíliáikra feltekintve él. Na ez a baj, O. V., hogy te ezt így meghagytad egybe, vegyesfelvágottá lett nép, ittmaradt komcsi vezetők fogják le törvényeid kezét.
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 17. 12:29
Őnekik a lelkeikben az él, hogy elvesztik a becsületüket, amit már anno 56-tól kezdve ők elvesztettek. Isten se látta meg, mert nem SZFE, meg Niedermülleri jóságok, meg örömök: de eltették ők örökké élt szüleiket láb alól, mert még 56-ban erre kiképezve lett ölésbe belerögzült fősátáni nagyszüleik. Ők a leszármazók, ebbe biztos lehetsz. NEM KELL KORMÁNY ELLEN MENNETEK, KIT ISTEN ÉS NÉPE TÁMOGAT, ELISMER, SZERET.
Hesperia
2021. február 17. 10:46
Hát... még mindig képesek olyanokat előadni, hogy az én sokat tapasztalt agyam is ledobja az ékszíjat. Ez a Radnóti Sándor mondjuk szerintem abba a kategóriába tartozik, akik igazából tudják is, hogy fele sem igaz annak, amit egy ilyen alkalomra összehordanak.
bpe
2021. február 16. 15:04
ez a "civil" is lassan fosztóképző..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!