Karácsony polgármestersége ámokfutás – Gór Csaba a Mandinernek

2021. február 01. 07:03

„Olyannal, hogy ugyanaz a pályázó nem egész egy évvel később ötmilliárd forinttal drágábban újíthat fel egy műtárgyat, még nem találkoztam” – hangsúlyozza a II. kerületet és a III. kerület egy részét magába foglaló választókerület Fidesz-szervezetének élén Varga Mihályt váltó fideszes politikus. Gór Csabával Karácsony Gergelyről és Gyurcsány Ferencről is beszéltünk.

2021. február 01. 07:03
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

November végén Varga Mihály javaslatára a Fidesz választókerületi elnökének választották a II. kerületben. Úgy hírlik, Ön méreti meg magát a pénzügyminiszter régi választókerületében. 

A járványhelyzetben az életek és a gazdaság védelme érdekében minden dolgos kézre szükség van. A válságkezelés kormányzati feladatai egész embert kívánnak, ezért kért fel miniszter úr, hogy segítsem a választókerületi munkát. A tagságnak még jóvá kell hagynia a döntést. Készen állok a feladatra, szeretném megméretni magam. Bízom abban, hogy eddigi munkám alapján méltónak találnak a tisztségre.

A Fidesz elnöke is rábólintott Varga Mihály javaslatára.

Igen, október végén vált véglegessé miniszterelnök úr aláírásával, hogy a budapesti 4. számú választókerület elnöke lehetek. A sajtóban megjelent hírek szerint a XII. kerületet Fürjes Balázs, a III. kerületet pedig Bús Balázs viszik majd, mint egyéni képviselőjelöltek. Az elmúlt évek során kiváló együttműködés alakult ki közöttünk, nagy öröm, hogy együtt dolgozhatok velük.

Ez a hármas sokat tud tenni Budáért.

„Hiába gyújt örömtüzeket az ellenzék 2022-vel és a budapesti jelöltjeinkkel kapcsolatban, ne legyenek nyugodtak, mert a Fidesz második és harmadik vonala is jóval erősebb, mint az ellenzék első vonala” – nyilatkozta Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke. Mit gondol, milyen esélyekkel indul?

Nem tartom magam második vagy harmadik vonalbelinek, de teljesen egyetértek alelnök úr kijelentésével: ne legyen nyugodt az ellenzék. Nem kérdés, hogy ezt a kerületet meg kell nyernie a polgári oldalnak 2022-ben. Azt hiszem, a lakosság is látja a fejlődést, ami a kormány támogatásával valósult meg a II. és III. kerületben. A munkát pedig folytatni kell, nem szabad átadni mindenféle furcsa alkukkal tűzdelt, belviszályoktól hangos koalíciónak ezt a városrészt. Egyébként másfél éve, az önkormányzati választás óta a képviselő-testületben ellenzéki frakcióvezetőként koncentrálok a II. kerületre, de már tizenegy éve dolgozom Pasarétért mint önkormányzati képviselő. Eddig az volt a legfontosabb, hogy ezt a munkát végezzem el tisztességgel, most másfajta feladat jön. Megtiszteltetésnek veszem, hogy együtt dolgozhatok Varga Mihállyal a választókerületért.

Milyen akut problémák vannak a II. kerületben?

Úgy látom, nálunk nincsenek olyan súlyos politikai konfliktusok, mint Buda más részein. Igyekszem a problémákat megoldani, és nem gyártani. Mindenesetre van teendő bőven. A kerület vezetése erős többségben van, s bár néha megkérdezik a véleményünket, azt nem nagyon veszik figyelembe. Ettől függetlenül sok mindent elértünk, ami a II. kerületben élőket szolgálja, de sokat kell még dolgoznunk.

„Megkérdezik ugyan a véleményünk, de azt nem nagyon veszik figyelembe” – említette. Tudna konkrétumot mondani?

A legutóbbi példa a Margit-negyed ügye.

Szakmai támogatással és a legjobb szándékú kritikával éltünk, ám egyetlen javaslatunkat sem fogadták el.

Célul tűzték ki a Margit-negyed megújítását, ebben támogattuk is őket. csakhogy a több évtizedes, komoly problémát egy másfél oldalas tanulmánnyal gondolták megugrani. Ez pedig némi okot adott nekünk arra, hogy előkészítetlennek gondoljuk a projektet. A felvetés jó, mert fontos a Margit-negyed megújítása – de nem így, előkészítetlenül.

A még az előző ciklusban előkészített, Frankel Leó úti szakrendelő terve kapcsán sok lakó ellenezte a helyszínt, voltak, akik a projekt miatt szükséges fakivágásokkal nem értettek egyet. Mennyire értették meg az ott lakók, hogy Láng Zsolték egy integrált intézményt szerettek volna a jelenleg 13 helyen működő, helyenként nehezen megközelíthető rendelő helyett? 

Mielőtt belevágnánk egy ilyen projektbe, meg kell kérdeznünk az ott lakókat. Az épület első terve nem tetszett nekik, sem az elhelyezkedése, sem a formája, ezt figyelembe véve született végül egy második terv. Nyilván mindig vannak kritikusok, de ezt a fejlesztést a lakosok nagy része végül támogatta.

Őrsi Gergely polgármester tavaly májusban eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzést. Egy év végi kormánydöntés szerint a Szent János Kórház és más kerületi egészségügyi intézmények kapják a szakrendelőre szánt pluszforrást. Ez azt jelenti, hogy a komplex szakrendelő nem is fog megvalósulni?

Nem olyan egyszerű a kérdés, ahogy azt polgármester úrék kommunikálják. Tény, hogy egy elfogadott és elindított közbeszerzést vettek át, ahogy az is, hogy az elmúlt másfél évben nem tudták az ügyet előrelendíteni. Politikai kérdést csinálnak a fejlesztésből, kormányzati elvonást emlegetnek, miközben jelenleg is több mint 30 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés zajlik a II. kerületben élőkért a kormány támogatásával. Számos példaértékű beruházásról beszélünk. Ilyen például a Budai Irgalmasrendi Kórház, ami teljes egészében megújul, vagy a Budapesti Szent Ferenc Kórház, ami bővül is, továbbá elkezdődhet végre a Szent János Kórház rekonstrukciójára is. Sok a munka, de jó az irány, amerre tartunk.

Milyen elképzelései, tervei vannak a II. kerülettel?

Az emberekkel beszélgetve rengeteg olyan javaslat fogalmazódik meg, ami az itt élők mindennapjait könnyebbé, jobbá tenné. Ezeket rövidesen közzéteszem, és szeretném szélesebb körben is megvitatni. Azért beszéljünk kicsit a III. kerületről is, hiszen a választókerület harmadát ez adja! Ott már jóval súlyosabb a politikai helyzet, elég csak a két DK-s képviselő kilépésére gondolni. Ráadásul a fejlesztések területén szintén van bőven elmaradás. Tömegközlekedéssel járok, a játszóterek állapota rengeteget romlott egy év alatt is, nincs takarítás, és az úthálózat is mérhetetlen sokat romlott. Ezek mind foglalkoznunk kell. Sok az új ingatlan, sok az új lakó, vannak fejlesztési területek, ahol infrastrukturális kérdéseket kell megoldani, de erős kormányzati támogatással menni fog.

Említette, hogy a DK két III. kerületi tagja, Hazai András alpolgármester és Rózsa László képviselő, a kerület egészségügyi bizottságának vezetője kilépett a pártból, döntésüket azzal indokolták, hogy Gyurcsány Ferenc nem tartotta be a korábban nekik tett ígéreteit. Mi lehet ennek hátterében?

Mondhatnám, hogy

nem ők az egyetlenek, akik csalódtak Gyurcsány Ferencben,

ha úgy tetszik, leesett nekik a tantusz. Ami az ellenzéki összefogást illeti, a mindenféle ideológiától mentes összenövések és kényszerkapcsolódások előbb-utóbb szétesnek. Ez a mostani, helyi eset pedig ennek ismét egy jele. Ha ez a kényszerkoalíció kerülne hatalomra, országosan is jellemző lenne ez a jelenség. Ez nem működik.

Több mint egy éve vezeti a fővárost Karácsony Gergely. Hogyan értékeli a munkájukat?

Nevezzük inkább egyéves ámokfutásnak. Kiábrándító. Egyetlen olyan fejlesztést sem tudnak felmutatni, ami a nevükhöz kötődik, és jól sikerült. A biciklisáv megvalósult némi sárga festékkel, csakhogy az ég világon senkinek nem lett jobb ettől az élete. De említhetjük a katasztrófális busz- vagy a reklámtendert is. Amibe ők belekezdtek, még jó nem sült ki. Már láthatjuk, mit is vesztettünk azzal, hogy nem Tarlós Istvánnak hívják a főpolgármestert, borzasztóan hiányzik az ő vezetésére jellemző fejlődés. Karácsonyék egyelőre az állandó siránkozásnál és bűnbakkeresésnél tartanak. Elkeserítő. 

Ötmilliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna.

Ügyvédként több közbeszerzésben is szereztem tapasztalatot, de azért olyannal, hogy ugyanaz a pályázó nem egész egy évvel később ötmilliárd forinttal drágábban újíthat fel egy műtárgyat, még nem találkoztam.

Egészen elképesztő, ami a Lánchíd körül zajlik.

Meglátjuk, valóban mennyit fognak veszteni a budapestiek azzal, hogy a kötbért így lecsökkentette a főváros. Annak megfejtését pedig, hogy miért volt szükség ekkora előlegre, mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Mire gondol a kötbérrel kapcsolatosan?

Kivitelezőtől függetlenül minden beruházásba tud váratlan hiba csúszni. Ha a kivitelező nem érdekelt abban, hogy minél hamarabb megoldja, márpedig egy ilyen minimális kötbér mellett nem lesz érdekelt benne, akkor ez a lakosoknak fog hosszabb kivitelezési időt, mind pénzbeli veszteséget okozni. Bízzunk benne, hogy nem lesz csúszás, de erre viszonylag kevés esély van.

Mi a véleménye a Karácsony-féle járványkezelésről? Gondolok itt a Pesti úti idősek otthona körül kirobbant ügyre, vagy a maszkbeszerzésekre.

Az emberek egészsége a legfontosabb, aki ezen a fronton bármit is tesz, és azt jószándékkal teszi, akkor azért meg kell dicsérni. Országosan példaértékű járványkezelés zajlott és zajlik, ez igaz a megyei jogú városainkra, és a falvainkra is, egyedül Budapesten fordulhatott elő, amit említett. Nem vélek rosszindulatot, csak a tipikus, Karácsony Gergelyre jellemző teszetoszaságot felfedezni az említett esetekben – ám ez egy egészségügyi veszélyhelyzet idején legalább akkora probléma.

NÉVJEGY
Gór Csaba Pasaréten született, egész élete Budához köti. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szerzett diplomát. Ügyvédként tíz éve vezeti önálló irodáját. A közélethez a helyi és a civil érdeklődés vitte közel, 2006-tól ingyenes jogi tanácsadással segíti a II. kerületieket. 2010 óta Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzatában. Eddig három alkalommal szerzett egyéni mandátumot lakóhelyén. 2019 óta a Budapest II. kerületi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. 2020 októberétől a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében. Nős, felesége Sebestyén Júlia magyar műkorcsolyázó, 2004 Európa-bajnoka.

Gór Csaba Pasaréten született, egész élete Budához köti. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szerzett diplomát. Ügyvédként tíz éve vezeti önálló irodáját. A közélethez a helyi és a civil érdeklődés vitte közel, 2006-tól ingyenes jogi tanácsadással segíti a II. kerületieket. 2010 óta Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzatában. Eddig három alkalommal szerzett egyéni mandátumot lakóhelyén. 2019 óta a Budapest II. kerületi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. 2020 októberétől a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében. Nős, felesége Sebestyén Júlia magyar műkorcsolyázó, 2004 Európa-bajnoka.

(Fotó: Mátrai Dávid)

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2021. február 03. 08:46
Világos a műsor kariferi részéről. A dobrev-klánnak szüksége van minden pénzre a 2022-es kampányhoz, kariferi tagadja, hogy Budapestnek bőven van tartaléka és azt a 100-130 milliárdot szépen eltették saját célra. Budapesten semmi nem épül, nincs beruházás, mert ezek országosan is hatalomba akarnak kerülni. Az egésszel csak az a baj, hogy előre tudható volt, hogy az adófizetők pénzén a saját pecsenyéjüket fogják sütögetni, nem tudom a rájuk szavazók közül eddig hánynak sikerült felébredni, hogy egyáltalán nem ezért voksolt Gejgőkére? Részemről tragédiának tartom a tarlósi lendület megtörését, gyönyörűen fejlődött alatta Budapest. Gratulálok minden "vak komondornak"!
lendvaiildiko
2021. február 01. 17:59
AZ!
zakar zoltán béla
2021. február 01. 13:35
Karácsony kártékonyabb, mint bárki más az elmúlt 30 évben!
BossN
2021. február 01. 13:03
"Egyetlen olyan fejlesztést sem tudnak felmutatni, ami a nevükhöz kötődik, és jól sikerült... katasztrófális a busz- vagy a reklámtender. Amibe ők belekezdtek, még jó nem sült ki. Már láthatjuk, mit is vesztettünk azzal, hogy nem Tarlós Istvánnak hívják a főpolgármestert" Szétvernék Magyarországot is ha eselyt kapnának rá 2022ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!