A Szépírók Társasága és a Bázis egyesület nyilatkozatban reagált Tóth Krisztina ügyére

2021. február 25. 13:46

A közleményben kiálltak Tóth Krisztina mellett.

2021. február 25. 13:46
null

Mint ismert, a Könyves Magazin február 11-én megjelent interjújában Tóth Krisztina azt mondta, Az arany embert le kéne venni a kötelező olvasmányok listájáról. A kijelentésre számos reakció és kritika is érkezett, olyan sok, hogy az írónő közösségi oldalán üzent a kommentelőknek.

Az eseményekre reagálva a Szépirók Társasága és a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában nyilatkozatokat adtak ki, melyet a Litera.hu teljes terjedelmében közölt:

„KÖZLEMÉNY

A vita méltósága

Az utóbbi napokban sajnálatosan alacsony színvonalú támadások érték Tóth Krisztinát a Könyves Magazinban megjelent interjújában a kötelező iskolai olvasmányok némelyikét illető véleménye miatt. A Szépírók Társasága, amelynek Tóth Krisztina is értékes tagja, személyén túlmenően két dolog védelmét tartja kiemelkedően fontosnak: a vélemény szabadságáét, valamint a véleményeket követő-illető vita kultúrájáét. Egy vélemény kritikájának a vitapartner meggyőzése, elgondolkodtatása lehet a célja, nem a személyének, munkájának pocskondiázása. Utóbbiból meg nem értés, frusztráció, agresszív boldogtalanság, előbbiből megértés és közös tanulságok következhetnek egy folyamatosan épülő kultúra keretei között.

A Szépírók Társasága – az oktatási szakma képviselőivel, elsősorban a tanárokkal együttműködve – jelentős erőfeszítéseket folytat, hogy erősítse a kortárs irodalom jelenlétét a középiskolákban. A napokban éppen Tóth Krisztina szerepel majd az egyik iskolában, ahol az ő munkássága az egyik érettségi tétel része.

Olvassunk, beszélgessünk, gondolkodjunk minél többet! Méltósággal, türelemmel.

Szépírók Társasága”

 

***

Nyilatkozat

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában tagjai megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy egy szakmai vitában elhangzott kijelentést felhasználva milyen minősíthetetlen hangnemű és jellegű támadások értek egy kortárs magyar költőt, írót. A szervezet tagjai elutasítják ezt a hangnemet, amelyet gyakran a politika inspirál, és kiállnak Tóth Krisztina mellett. A Bázis a szakmai megalapozottságú, érvelésen alapuló dialógus híve, ezért elutasít mindenféle verbális agressziót csak azért, mert valaki irodalmi és művészeti kérdésekben saját véleményt mer megfogalmazni.    

2021. február 24.

A Bázis tagsága

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2021. február 26. 11:44
Tóth Krisztina írói munkássága nulla értékű. Ezt a gyagya pibullvers is mutatja. Most egy botrányos kijelentésével sikerült publicitáshoz jutnia.
GéKI
2021. február 26. 07:49
Nagy baj van a "költőnő" értékrendjével is! "Egy írót nem illik letegezni" - írja nyilatkozatában. Mintha az "íróság" valami különleges elbánást kiérdemlő foglálkozás, állapot, státus lenne? Nem ... kedvesem... az nem külön érdem, hogy valaki telefirkállt néhány papírlapot.... senkit nem illik "letegezni".... amúgy....!
Messzeföld
2021. február 26. 05:01
Akár hogy van, senki ne bíráljon/kritizáljon/noplane betiltson egy klasszikust! Az egész magyar- és világ irodalmat be lehetne tiltani, mert mindegyik műben van valami elfogadhatatlan, a mai ízlésünknek nem megfelelő szereplő/viselkedés/életmód/politikai elköteleződés stb. Egyébként a hölgy egy zárt körben ismert csak, most lett neki egy kis hírnév. Hátha eladásra kerülnek a művei.
zakar zoltán béla
2021. február 25. 22:16
a hölgy képe alapján ízlésében demeter márta talán...mű ve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!