Szegő Péter szolidáris a Népszava vallásgyalázó karikaturistájával

2021. január 31. 19:25

Heisler Andrástól viszont nem várta, hogy közös nyilatkozatban áll ki a vallási jelképek meggyalázása ellen.

2021. január 31. 19:25
null

Maximálisan szolidáris vagyok Pápai Gáborral, aki egy két közszereplőt – Jézus Krisztust és Müller Cecíliát – ábrázoló, még áprilisban megjelent karikatúrájával váltotta ki egyrészt a NER-közeli propaganda, másrészt számos egyház tiltakozását – írja közösségi oldalán Szegő Péter.

Emlékezetes, Szegő október végén hatalmas botrányt kiváltó posztban „kérte meg” Müller Cecília országos tiszti főorvost, hogy  közszerepléseikor ne viseljen keresztet nyakában – mindezt a templomi lefejezéses franciaországi terrortámadás másnapján.

A mostani ügy főszereplője Müller Cecília, valamint a kereszténység. Történt ugyanis még áprilisban, hogy a Népszava karikatúrát közölt az tisztifőorvosról, amelyen a kereszten haldokló Jézusnak azt mondja: „Alapbetegsége függőséget okozott”.

A kisebb-nagyobb felháborodás – ami tavasszal elült – novemberben elemi erővel tért vissza, amikor a baloldali lap karikaturistája

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese, Vejkey Imre – aki egyben az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnöke – időközben személyiségi jogi pert indított az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján a Jézust gúnyoló karikatúra és annak szövege miatt.

Január közepén volt a perfelvételi, majd elsőfokú tárgyalása a KDNP-s politikus által benyújtott keresetnek. Vejkey Imre a Vasárnap.hu megkeresésére elmondta, felperesként egy árva szót sem szólhatott a tárgyaláson. A politikus hangsúlyozta: dr. Gál Zsófia Lívia bírónő az arcába mosolygott, és azt mondta, a Népszavában megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel.  „Egyrészt én nem az átlag magyar állampolgár, hanem a keresztény közösség nevében indítottam keresetet, másrészt a bírónő honnan tudja, hogy mit gondol az átlag magyar állampolgár? Meggyőződésem, hogy ez a gúnyrajz nemcsak a keresztényeket, hanem minden jóérzésű magyar embert felháborít” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

A bírónő végül elutasította a KDNP-s politikus keresetét, az elsőfokú ítélet értelmében még Vejkey Imrének kell fizetnie a Népszavának. „A bíróság elsőfokú döntésének üzenete egyértelmű: ma Magyarországon büntetlenül lehet a keresztényeket gyalázni” – hangsúlyozta Vejkey Imre, hozzátéve:

az ítélet ellen fellebbez, akár alkotmánybíróságig is elviszi az ügyet.

Az eset kapcsán a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szövetsége az alábbi rövid közös nyilatkozatot adta ki a zsidó és a muszlim közösséggel együtt:

„Vallási közösségek vezetőiként tiltakozásunkat fejezzük ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen”.

Az aláírók között szerepel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség, a Magyarországi Muszlimok Egyháza is.

A Hit Gyülekezete is csatlakozott a tiltakozó nyilatkozathoz.

„A listán szereplő legtöbb egyházon legkevésbé sem csodálkozom, az EMIH-et kifejezetten hiányoltam volna, ha nem lett volna rajta, de szerencsére rajta van. A Mazsihisztől viszont ezt nem vártam, Heisler Andris” – kommentálja Szegő.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. április 07. 05:50
Szarházi semmitérő aljas provokatőrök, emberi roncsok.
Nyugati Ádám
2021. február 02. 12:12
A Pápai- Szegő páros mutatja az aljasság mélységét, de még nem a legalja. Pápai karikatúrájának jellege erősen emlékeztet a Charlie Hedbo stílusára., amelynek a lényege nem a vidámság vagy a vicc, hanem a megalázó gúny. A jó karikatúra az, amelyiken az ábrázolt személy is elmosolyodik. Pápai karikatúrája nem ilyen, hanem szándékosan megalázó. Ezért egy normálisan férfias korban komoly fenyítés járna. A gúnyról javasolom elolvasni Nagy László Szólítlak Hattyú című versét.
Mirtilla
2021. február 02. 07:02
Hitszegő Péter már megint kijelölte a szegélyt. Egészségére !
Burmin
2021. február 01. 21:11
Ilyenek csak itthon mernek menőzni, oszt valaki megelégeli, oszt kipicsázza őket még ők lesznek felháborodva. Pedig megérdemelnék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!