Matolcsy: Növelni kell az állami beruházásokat

2021. január 25. 14:53

A jegybankelnök szerint elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben, a magyar gazdaság visszaesése az európai középmezőnyben lesz.

2021. január 25. 14:53

A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, a gazdasági hadviselés azonban vegyes eredményt hozott – vélekedett a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.

Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben. A magyar gazdaság visszaesése a végleges adatok szerint az európai középmezőnyben lesz – írta a jegybank elnöke. Hozzátette, hogy mások azonban – németek, lengyelek, románok – jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén. Véleménye szerint elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt. A versenynek azonban nincs vége, sőt a java még hátravan. A kanyar hosszabb és a terep nehezebb, mint elsőre tűnt - fogalmazott. A tavalyi év egyik legfontosabb eredménye, hogy sokkal többet tudunk az előzés körülményeiről, mint korábban - hangsúlyozta Matolcsy György.

Kiderült egyebek közt, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagyívű állami programokra – fejtette ki a jegybank elnöke.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Edwin Hubble
2021. január 25. 17:59
Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben A magyar gazdaság visszaesése Mások azonban jobbak voltak A kanyar hosszabb és a terep nehezebb A kistigris meghülyült
Mich
2021. január 25. 16:38
A beruházás viszont a jövőt építi.
zara
2021. január 25. 16:27
nem állami beruházásokra van szükség hanem magánberuházásokra és kevesebb korlátozásra..románia azért teljesitett jobban mert kevesebb volt a korlátozás... adóság alapu állami beruházásoktól még egy ország sem gazdagodott meg....
aleb19
2021. január 25. 16:19
Matolcsy: Növelni kell az állami beruházásokat azaz fidernyakok ezt is elqrtak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!