GKI: Úgy érzik az emberek, hogy pénzügyi helyzetük javul

2021. január 25. 08:26

A vállalatok körében a magyar gazdaság jövőjének megítélése minden ágazatában sokkal optimistábbá vált.

2021. január 25. 08:26

A GKI konjunktúraindexe januárban érezhetően emelkedett. A járvány kezdete óta legmagasabb értékét érte el, de áprilisi zuhanásának még így is csak alig több mint felét dolgozta le – írta meg a HVG. Hozzátették: az üzleti szférában januárban az építőipar kivételével minden ágazat derűlátóbbá vált, de a tavaly márciusi szintet csak az iparnak sikerült megközelítenie. Az ipari bizalmi index januárban már második hónapja emelkedett.

A portál hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi bizalmi index a decemberinél jóval kisebb mértékben, de tovább nőtt. A szolgáltatói bizalmi index januárban kissé emelkedett, javult az általános üzletmenet és főleg az elmúlt időszak forgalmának megítélése, írják.

A HVG közölte: az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága januárban összességében erősödött, ami elsősorban az iparnak köszönhető, ugyanakkor az emberek munkanélküliségtől való félelme hónapok óta emelkedik. Az áremelési törekvés az építőiparban – hosszú hónapok lassú csökkenése után – januárban megugrott, immár a cégek bő harmada készül áremelésre. Érezhetően erősödött az áremelési szándék az iparban is, a kereskedelemben nem változott, a szolgáltató ágazatban pedig csökkent. Érezhetően gyengült a fogyasztók inflációs várakozása. A vállalatok körében a magyar gazdaság jövőjének megítélése minden ágaztában sokkal optimistábbá vált – írják.

(HVG)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2021. január 25. 12:33
akkor a Butapestiek végre fellélegezhetnek... Geriéknek van miből lopniuk B)
civis72
2021. január 25. 11:33
a GKI elárulta az európai magyarokat
fogas paduc
2021. január 25. 10:59
Orbán megbukott.
zakar zoltán béla
2021. január 25. 10:47
A Vértes beköltözött Felcsútra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!