Film készült Bencsik Andrásról (videó)

2021. január 28. 09:12

A Demokrata főszerkesztőjéről szóló alkotásban még Gyurcsány is felbukkan...

2021. január 28. 09:12
null

Portréfilm készült Bencsik Andrásról, a Demokrata főszerkesztőjéről. A filmben Bencsik mesél gyermekkoráról, újságírói pályájának kezdetéről és arról is, miért volt meghatározó az életében a taxisblokád időszaka.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2019 novemberében mutatták be Az Öreg című, Stefka Istvánról készült portréfilmet, László Petra és László Gábor pedig ezután szinte azonnal belekezdett a Bencsik Andrásról szóló alkotásba. A Pesti Srácok jelenlegi lapigazgatójában és Bencsikben az mindenképpen közös, hogy saját bőrükön tapasztalták meg, milyen hátrányos helyzetben volt a jobboldali sajtó még az Antall-kormány idején is, és a helyzet a Horn Gyula vezette szocialista–szabad demokrata kabinet alatt ennél csak rosszabb lett. A Bencsik által vezetett Pesti Hírlapot például elhallgattatták, hogy aztán a romjain, a szerkesztőség tagjainak áldozatos munkájával, valami új épüljön: a Demokrata.

A filmben nem csak a főszereplő beszél: megszólal édesanyja, Marton Magda grafikusművész, fiának édesanyja, Beregszászi Olga, második felesége, Takács Zsuzsa, megszólalnak a Sajtóklub tagjai, Bayer Zsolt és Gajdics Ottó, a Lovas István Társaság elnöke, Kondor Katalin újságíró, valamint a Demokrata munkatársai, így Sinkovics Ferenc és Szentesi Zöldi László is. Sőt, a filmben még Gyurcsány Ferenc is felbukkan, valószínűleg akaratán kívül.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. február 11. 18:50
András volt aki az első kormánypárti lapot megalapította a Pesti Hírlapot 1992 február 8-án. Addig CSAK ELLENZÉKI ÚJSÁG VOLT, és ellenzéki Rádió és TV! Ez volt a bal liberális aranykor!
Augustus1
2021. január 29. 08:43
Hát igen. Erre mondják, ne menjen a napra, akinek vaj van a fején.
koronaszepe
2021. január 28. 16:15
A filmet a MMMV rt.( Mostantól Minden Másképp Volt rt.) támogatásával készítik az alkotók. 'Újságírók' készítenek baráti 'újságírók' közreműködésével baráti 'újságíróról' portrét. Bencsik 27 éve tartozik egy azóta már elhunyt barátomnak 2 millió forinttal. Helyesebben az akkori cége elfelejtett kifizetni egy számlát. Biztosan emlékszik.
Emporio Ármányi
2021. január 28. 15:22
Visítanak a büdös dékás bolsik. Zene füleinknek! Hajrá, Bencsik úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!