Orbán Viktor: Az első adag oltóanyagra december utolsó napjaiban számíthatunk

2020. december 14. 12:49

Számunkra a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, ezért tárgyalunk nyugaton és keleten is – szögezte le a kormányfő.

2020. december 14. 12:49
null

Az elmúlt napok uniós történéseiről, a koronavírusról és a vakcináról is beszélt Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés őszi ülésszakának 25. ülésnapján. A kormányfő rámutatott: „bár közeleg a karácsony, az uniós kormányok szinte kivétel nélkül mindenhol szigorításokat vezetnek be az ünnepekre”. Elmondta: mi is harcban állunk a vírussal, ráadásul két fronton. „A kórházakban a betegekért küzednek, az iskolákban és óvodákban pedig a szülők munkahelyének a megmentése a cél” – fogalmazott. 

A miniszterelnök bejelentette, hogy az első adag oltóanyagra december utolsó napjaiban számíthatunk. „Nehéz hetek várnak még ránk, de már elérhető távolságba került a vakcina, amellyel végképp legyőzhetjük a vírust” – mondta. Elmondta azt is, hogy az operatív törzs elkészítette az ország oltási tervét. Ennek alapján

először az egészségügyi dolgozókat oltják majd be,

utána pedig a krónikus betegeket. „Látom a gyógyszerrgyárak küzdelmét a piacért és a pénzért, de számunrka nem ez a fontos, hanem az, hogy a magyar emberek mielőbb vakcinához jussanak” – szögezte le a kormányfő hangsúlyozva, hogy már minden komolyan vehető vakcinagyártó céggel leszerződtek, de amíg az oltást nem tudják elkezdeni, addig a járványúgyi szabályokat fenn kell tartani.

Uniós költségvetés és helyreállítási alap

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában arról is beszélt, hogy egy hat hónapos tárgyalássorozat végére tett pontot múlt hétvégén az Európai Tanács. Kifejtette, hogy Európa ma rossz helyzetben van. „Elvesztettük az Egyesült Királyságot, amely Európa egyik legnagyobb gazdasága volt és rátört a koronavírus is az európai kontinensre”. Emlékeztetett, hogy fél éve az elnökséget Németország vette át és azt a döntést hozták, hogy egy helyreállítási alapot álítanak föl, az európai gazdaság modernizálására. A német javaslat az volt, hogy vegyünk fel közösen egy hitelt és ebből hozzuk létre a Next Generation nevű helyreállítási alapot. Rámutatott, hogy ennek minden fillérje hitel, amit vissza kell fizetni és aki nem tudja, ahelyett a többieknek kell majd.

– fogalmazott hozzátéve, hogy erről a Tisztelt Ház is döntött nyáron és feltételeket is szabott az elfogadához. Ezek a feltételek a következők voltak: 

  • az azonos helyzetben levő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek 
  • a gazdagabbak ne kapjanak többet, mint a szegényebbek
  • és a politikai kérdések jogállamisághoz kötése elfogadhatatlan.

Július és november között a németek az Európai Parlamenttel tárgyaltak és végül oylan megállapodásra jutottak amely világos politikai és ideológiai feltételekhez kötötte volna a helyreállítási alapot – emlékeztetett Orbán Viktor hozzátéve, hogy közben elkezdődtek a politikai támadások Magyarország ellen.

„Hivatalban levő magas német állami vezető azt mondta: »most lesz egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára” – hívta fel rá a figyelmet a miniszterelnök emlékeztetve, hogy ezek után Magyarország és Lengyelország bejelentette, hogy az Európai Parlament és a német elnökség között létrejött megállapdás nem fogadható el.

– jelentette ki a kormányfő, aki itt köszönetet is mondott a lengyeleknek a bajtársiasságért és az együttműködésért.

„Összességében nincs semmi túlzás abban, ha azt mondjuk, hogy győztünk” – fogalmazott rámutatva, hogy ezzel a döntéssel Európa egységét sikerült megőrizni. „Megvédtülk az európai alkotmányt, elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési összegekkel ráeröltessék Magyarországra a bevándorlókat és megvédtük a magyarok pénzét – ami Magyaroszágnak jár, azt meg is fogja kapni” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az elért eredmények azt mutatják, hogy az EU csak nemzetek közösségeként tud sikeresen működni. „A vita arról szólt, ki fogja irányítni az Európai Uniót a jövőben: a megválasztott kormányfők, vagy Soros György” – mondta. 

Ébredés az utolsó pillanatban

A miniszterelnök szerint az utolsó pillanatban Európa kormányai felébredtek és egyhanghú döntéseket hoztak. „Egy fontos szakasz lezárult, de maradtak még nyitva küzdelmes kérdések” – jelentette ki a kormányfő. Ilyen küzdelmes kérdésként értékelte a miniszterelnök az Európai Bizottság migrációs akciótervét. „Ebben leírják, hogy folytani kell a migránsok behozatalát, sőt lakást segélyt és és szavazati jogot is kell nekik adni” – fejtette ki Orbán Viktor hozzátéve, hogy 34 millió migránsról van szó az akciótervben. Orbán Viktor hozzátette, hogy ha ez nem lenne elég, az asztalra került egy gender akcióterv is. „Az a helyes, ha Magyarország a migrációs és a gender akciótevret is minden erejével ellenzi” – fogalmazott a miniszterelnök hozzátéve, hogy „a bevándorlók helyett a magyar családokat kell támogatni, gender helyett pedig a hagyományos családmodellt”.

(Mandiner)

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. december 15. 09:50
A legjobb reklámja egy oltásnak, ha a kormány tagjai beoltatják magukat a TV kamerája elött.
neociprióta
2020. december 15. 03:10
a friss orosz oltási adatok szerint az agyondicsért sputnik v hatékonysága erősen lecsuszott....jelenleg alig éri el a 91 százalékot és a tényleges , nagyarányu oltás csak most kezdődött pár tizezer első ütemü vakcinával.....
neociprióta
2020. december 15. 03:04
megosztom veletek félelmemet faszhungaristák......a ti miniszterelnökötök vagy nagyon buta, vagy pusztán nagyarcu....LOL
Zsolt75
2020. december 14. 20:13
Nem büntetőjogi kategória, mikor bolgárúrnál a dk-s politikus háziorvos elmondja, hogy lebeszéli a betegeit az oltásra történő regisztrációról, mert adatgyűjtésnek tartja( egyébként az is, hogy ez alapján lehessen koordinálni az oltást)? Politikai indokból játszik a betegei életével!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!