Tömegével vásárolják a budapesti lakásokat a kínaiak és vietnámiak

2020. november 09. 09:41

A vietnámi vásárlók körében kiugró növekedés tapasztalható.

2020. november 09. 09:41
null

2019-ben mintegy 7 ezer lakást vásároltak meg külföldi állampolgárok Magyarországon, 4,5%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban – számol be a Portfolio. A vevők összetétele többé-kevésbé a korábbi évekhez hasonlóan alakult. A legtöbben Németországból vásároltak, míg őket szorosan követték a kínai vevők, illetve nagy növekedés tapasztalható a vietnámi vásárlók körében – írja a KSH felmérése alapján a lap. A német lakosok által megvett lakások száma közel tizedével meghaladta az előző évit, míg a kínai vásárlók száma kismértékben csökkent, de ezzel együtt is megtarthatták második helyüket a legnépesebb külföldi vevői csoportok listáján.

Belelendültek a vietnámi vevők

Visszaesés volt tapasztalható a szomszédos országok polgárainak keresletében is, a román és a szlovák állampolgárok 16, illetve százalékkal kevesebb lakást vásároltak, mint 2018-ban. Állampolgárság szerint jelentősen eltér az egyes országokból érkező vevők piaci viselkedése is. Míg a német, holland, belga, svájci, valamint román és szlovák vásárlók elsősorban a vidéki, olcsóbb ingatlanok iránt érdeklődtek, addig a kínai, vietnámi és izraeli vásárlók Budapesten, azon belül is a drágább, belvárosi kerületekben kerestek lakást. A 348 vietnami vásárlónak például 98 százaléka budapesti lakást vett.

Ki mennyit költ?

Míg egy holland vásárló átlagosan 11,5 millió forintot költött a megvásárolt lakásra, addig a vietnámi vevők 60 milliónál is többet. Rajtuk kívül a drágább ingatlanokból válogattak még a kínaiak és a franciák is, mindkét nemzet vásárlói közel 50 millió forintot költöttek a kiszemelt ingatlanra. Az osztrákok – nem meglepő módon – nagyrészt  a nyugati országhatár közelében vásároltak lakásokat, átlagosan 24 millió forintos áron. A romániai vevők átlagos költése (13 millió forint) a legalacsonyabbak közé tartozott, ők ugyanis a keleti országrész mérsékeltebb árszínvonalú településein jelentek meg nagyobb számban, azonban a hollandok még őket is alulmúlták, akik jórészt Dél-Dunántúl kistelepülésein szereztek ingatlanokat.

(Portfolio)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. november 11. 17:55
Na bumm..Budapest úgysem akar az ország fővárosa lenni..csak nyugodtan..egyébként Nyugat-Európa minden fővérosa és nagyvárosa egyre kevertebb..
civis72
2020. november 09. 17:21
A Vietnámiak buddhisták , vagy keresztények...bármikor lecserélném a "magyar" ellenzéket rájuk
robag
2020. november 09. 14:36
Ha már mindenképp van és lesz némi bevándorlás ezerszer inkább legyen ferdeszemű ázsiai, aki nem muszlim, mint a feka, arab muszlim meg a nagypofájú liberális fehér osztrák, német stb.. aki ide települ, mert a hely tetszik neki, de ő meg az utódai majd leszavaznak az ellenzékre, amint állampolgárságot szereztek.
BaruchO
2020. november 09. 12:59
Na EZÉRT éri meg a fideszre szavazni. A FIDESZ 2010 óta egy gykorlatilag multikulti társadalmat csinált. A cigányverések, cigánygyilkosságok megszűntek, zsidónak lenni egy ÖRÖM, Budapest tele van zsidó fesztiválokkal. A metrón alig hallani magyar szót. Ha ez gyurcsány-érában történt volna, a mostani hírt beleértve, már menne a turbómagyar, vadmagyar örjöngés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!