Román kormányfő: Vannak, akik a jó Orbannak szoktak hívni

2020. november 20. 13:32

Ludovic Orban szerint Magyarországnak és Lengyelországnak el kell fogadnia a helyreállítási alaphoz csatolt feltételeket.

2020. november 20. 13:32
null

Nem tudni, hogy a magyar miniszterelnökhöz hasonló nevének mennyi szerepe van benne, de nagyot megy a nyugati médiában Ludovic Orban román kormányfő az elmúlt napokban. Orbant legutóbb az AFP francia hírügynökség kérdezte a jogállamisági vitáról, és a lengyel-magyar tandem uniós költségvetést érintő vétójáról. Az interjút csütörtökön hozta le a román Agerpres, illetve szemlézte a Transindex is.

A „jó Orban”

A jobboldali PNL politikusa szerint a a helyreállítási terv Magyarország és Lengyelország általi vétózása hátrányosan érinti az egész Európai Uniót. Ludovic Orban úgy vélekedett: minden uniós – köztük minden magyar – állampolgárnak érdeke a helyreállítási terv mielőbbi elfogadása, hiszen ez az európai finanszírozás „a gazdasági talpraállás egyik alappillére”, és bármilyen halasztás hátrányosan befolyásolja a polgárok életminőségét. Orban elutasította a magyar és lengyel érveket, mondván, hogy „a jogállamiság érvényesülése minden adófizetőnek biztosítékot jelent arra, hogy a pénzt korrekten költik el”.

Az interjút készítő francia hírügynökség közben emlékeztet: korábban Románia is brüsszeli támadások célpontja volt, amikor a 2017 és 2019 között kormányon lévő szociáldemokraták „vitatott” reformot hajtottak végre az igazságszolgáltatás terén. Bukarest álláspontja azonban radikálisan megváltozott a kérdésben 2019 novemberében, amikor a módosításokat ellenző liberális kormány került hatalomra – tették hozzá az AFP, amely a magyar és román miniszterelnök nevének hasonlósága miatt olykor felmerülő félreértésekről kérdezte Ludovic Orban álláspontját.

A román kormányfő szerint főleg az Európai Unióhoz való viszonyulásuk különbözik.

Hozzátette: vannak, akik őt „jó Orbannak” szokták hívni. „Az emberek tetteink, döntéseink, az Európai Unióban tanúsított álláspontunk alapján kell megítéljenek, aminek az unió egységét, intézményeinek működését kell szolgálnia. Úgy kell befolyásolnunk az európai szinten hozott döntéseket, hogy azoknak valamennyiünk számára kedvező hozadéka legyen” – mondta Ludovic Orban, aki a Politiconak is nyilatkozott a témában.

80 milliárd a tét Románia számára

Itt megismételte, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak el kell fogadnia a helyreállítási alaphoz csatolt feltételeket, és megismételte, hogy a magyar és a lengyel állampolgárok érdeke is az alap elfogadása, amely egész Európa gazdaságának az újraindítása szempontjából rendkívül fontos.

Nem hiszek abban, hogy egy kormány is elmondhatja az állampolgárjainak, hogy ezt a tervet blokkolni kell” – mondta a miniszterelnök.

A Transindex felidézi: a romániai politikusok az ország újjáépítését lehetővé tevő hatalmas lehetőségként üdvözölték a júliusi EU-csúcson született megállapodást, amely szerint a válság hatásainak enyhítését célzó helyreállítási alapból és az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséből együttesen mintegy 80 milliárd euró jutna Romániának.

A Főtér kapcsolódó véleménycikkét itt olvashatják.

Nyitókép: Mandiner

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. november 22. 09:52
"jó Orbannak"esetleg a szekus apukáját nevezték.
vorosful
2020. november 21. 21:38
"Hozzatette: vannak, akik ot jo Orbannak szoktak hivni." Anyukadat pedig "a jo edesanyad"-nak? Csak kerdem. Ch d V
Esvány
2020. november 21. 20:13
"Román kormányfő: Vannak, akik a jó Orbannak szoktak hívni " Vannak? Ritka nagy hülyék lehetnek!
Lataa
2020. november 21. 15:28
Persze. Brüsszelben Bólogató Jánosok kellenek. Meg hazaárulók.... Sajna, nálunk is van bőven, mindkét fajtából...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!