Orbán Viktor: Nekünk minden élet számít

2020. november 13. 07:18

Büszkék lehetünk a fiainkra, a vakcina már a horizonton, az elvitelre kerülő ételek esetében 5 százalék lesz az áfa, a gazdaság működni fog – szögezte le a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában. Összefoglalónk.

2020. november 13. 07:18
null

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorának vendége volt. A beszélgetés elején a miniszterelnök a csütörtök esti Magyaország – Izland mérkőzésről szólva elmondta: „végre történt valami jó”. Mint fogalmazott: „Büszkék lehetünk a fiainkra, mert harc volt, és nagy dolog a vikingeket legyőzni egy ilyen harcban” – mondta a kormányfő.

Minden élet számít

A miniszterelnök a korlátozásokról szólva közölte, hogy Ausztria volt a minta. A kormányfő elmondta azt is, minden technikai eszköz rendelkezésre áll a védekezéshez, de orvos és ápolónő annyi van, amennyi. Leszögezte, a bevezetett lépések nélkül, vészesen megközelítettük volna azt a határt, amikor már nem lehet elégséges ellátást nyújtani. A kormányfő szerint jó ütemben, kellő pontossággal hozták meg ezeket a döntéseket.

– tette hozzá a minsizterelnök. Mint fogalamzott: „senkiről sem akarunk lemondani”.

Orbán Viktor elmondta az is, jelenled 6690 ember van kórházban és 518-an vannak lélegeztetőgépen. Ismertette: sok diákot mozgósítottak és akik eddig munkába álltak, azokról csak jót lehet mondani. Mint a kormányfő fogalmazott: „megemelem a kalapot az egyetemisták előtt is”.

A vakcina már a horizonton van

A kormányfő közölte, Magyarországon nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszerek forgalomba hozására. Itt az is előfordulhat, hogy valaki a rossz gyógyszer miatt betegszik meg, de a rugalmasság és a szigor közötti egyensúly megtalálása nem könnyű egy-egy gyógyszer engedélyezése során – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta:

és mivel nem lesz kötelező, ezért mindenki eldöntheti, hogy beoltatja-e magát” – tette hozzá. Kiemelte: a vakcina már a horizonton van. A kormányfő elmondta azt is, hogy ugyan különböző elméletek léteznek arról, hogy mi várható a járvány további részében, nem érdemes elméletekbe bocsátkozni. „Az biztos, hogy a járványok el szoktak múlni, még akkor is, ha nincs vakcina, a koronavírus-járvány valamilyen úton-módon eltűnik majd. A nagy kérdés az, hogy amikor a járványok eltűnnek, végleg megszabadulunk tőlük, vagy gyengült formában továbbra is köztünk maradnak, mint például az influenza” – tette hozzá. 

Az elvitelre kerülő ételek esetében 5 százalék lesz az áfa

„A kormány meghozta azokat az intézkedéseket, amiket a korlátozások miatt súlyosan érintett ágazatok viselnek” – mondta a kormányfő. Mint fogalmazott, ezek áthidaló lépések. Bejelentette:

„A gazdasági növekedési munkacsoport is működik, várhatóan adócsökkentő lépések jöhetnek majd, ami segíti a vállalkozásokat” – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor szerint, ha nem csökkentenek adót, akkor nem lesz munkahely. „2021-ben érezhető mértékű adócsökkentés kell” – tette hozzá. 

A magyarok pénzét nem lehet elvenni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy sok leágazása van az uniós vitáknak. „Sok levelet írtam, lassan Tolsztoj-regényhősnek érzem magam” – fogalmazott. Hangsúlyozta: „a magyar álláspont világos, és ugyanazt mondom most is, mint nyáron. Az Országgyűlés leütött néhány cöveket, és ezt eddig is betartottam, és be is fogom tartani”. Orbán Viktor elmondta, Angela Merkellel tárgyalt csütörtökön és közölte vele,

„Ha ezt elfogadjuk, akkor az EU-ból Szovjetuniót csinálunk”

Az EP és a német elnökség által kidolgozott jogszabályról szólva a kormányfő elmondta, „ha ezt elfogadjuk, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálunk”. Orbán Viktor szerint ez a tervezet ideológiai alapon akar zsarolni országokat, és nem lehet fellebbezni. A miniszterelnök hangsúlyozta:

A kormányfő hozzátette, „most nem erről kellene beszélni”. Mint fogalmazott, „a koronavírus-járvány elleni védekezésről, és a gazdaság újraindításáról kell beszélni. Azokban az országokban, ahol 100 százalék felett van az államadósság, ott hamar gond lehet. Mi megtudjuk oldani a problémáinkat” – szögezte le Orbán Viktor. 

Cikkünk frissül.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. november 13. 14:16
"orvos és ápolónő annyi van, amennyi" - nahát, így lehet jelentőségteljesen sejtetni a semmit. Közölte Merkellell, hogy "a magyarok pénzét nem lehet elvenni". Videofelvétel erről?...
afterall33
2020. november 13. 12:54
"A magyarok pénzét nem lehet elvenni..." mert már elvették.
piscsik
2020. november 13. 12:29
Köszönjük Miniszterelnök úr!
péterx
2020. november 13. 12:03
Orbán ismét kristálytiszta és meggyőző érveléssel igazolta, hogy méltán kap 2/3-os többséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!