A volt főügyész csak februárban áll bíróság elé

2020. november 24. 13:25

A hivatali visszaéléssel vádolt Ihász Sándor – az ügy Gyárfás Tamással van kapcsolatban – nem tesz beismerő vallomást, írja a Magyar Nemzet.

2020. november 24. 13:25

Február 3-ra napolták Ihász Sándor volt fővárosi, illetve fellebbviteli főügyész büntetőügyét, amit hivatali visszaélés vádjával indítottak ellene. A november 24-re kitűzött perelőkészítő ülés technikai okok miatt maradt el a Fővárosi Törvényszéken, írja a Magyar Nemzet. A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta abban az esetben, ha a volt főügyész az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról. Ám Ihász nyilatkozataiból kitűnik, tagadja a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, így minden bizonnyal nem tesz beismerő vallomást, ezért tárgyalni fogják az ügyet.

A volt főügyészt 2018. április 20-án hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A közölt megalapozott gyanú lényege szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében Gyárfás Tamástól, akit felbujtással gyanúsítottak meg, és aki azért fordult az általa személyesen ismert Ihász Sándorhoz, hogy tőle tanácsot kérjen.

A gyanúsítás szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta.

(Magyar Nemzet)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2020. november 24. 22:26
Mi az, hogy november 24-ről jövő év február 3-ára napolják el?? Miért nem november 30-ára vagy max. december 3-ára? Mi a bánat történik itt majd hónapokon(!) át? Semmi. Aztán meg arra fognak hivatkozni, hogy hát, rég' vó't má'... Semmirekellő bírósági rendszer!! Ha egyszer tényleg lesz jogállami vizsgálat (nem jogállamiságossági), akkor EZT kellene megvizsgálni, hogy az igazságszolgáltatás mennyire nem működik... :( "Lóf@sz a bíró s3ggébe" - tartja a régi mondás, ma sincs másképp.
Salamander
2020. november 24. 14:43
Tessék: Ihász a DK igazságügyi szakértője lett. A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség és a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának volt vezetője, az egykori fővárosi főügyész, Ihász Sándor szeptember elsejétől a Demokratikus Koalíció frakcióját segíti igazságügyi szakértőként. Feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak. A DK parlamenti képviselőcsoportja (2020. szeptember 14-i közlemény)
Salamander
2020. november 24. 14:37
Ezt egy pénzbüntetéssel megúszni... na mindegy: remélem többé nem végezhet jogi munkát. ÜGYVÉD SE LEHESSEN! Bár gondolom 2 percen belül ott találjuk Czeglédy mellett...
gyaloggos
2020. november 24. 14:36
A Gyurcsány-párt egyik főtanácsadójáról van szó! Gyurcsányék miért nem indítanak petíciót, hogy hozzák előbbre a tárgyalást ! Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!