Varga Mihály újabb gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt

2020. szeptember 15. 11:01

Bár az államadósság az idei évben átmenetileg megemelkedik, jövőre már tovább folytatódhat a mérséklődés – közölte a miniszter szavait a Portfolio.

2020. szeptember 15. 11:01
null

A járvány második hulláma idején a gazdaságpolitika legfőbb feladata a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. A kormány ezért a következő hetekben újabb gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti az újraindulást – jelentette ki Varga Mihály a Joint Venture Szövetség (JVSZ) éves közgyűlésén tartott előadásán a Pénzügyminisztérium közleménye szerint. Most a legfontosabb gazdaságpolitikai cél a gazdaság működőképességének fenntartása, hogy hazánk mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és a jövő évben növekedést érjen el. Az eddigi intézkedések jelentős mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez, érdemben fékezve a visszaesést, ugyanakkor további gazdaságvédelmi intézkedésekre van szükség – közölte Varga Mihály.

Ennek elősegítésére jött létre a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, amelynek elsődleges célja azoknak az akadályoknak a felszámolása, amelyek a gazdaság növekedését gátolják. A törzs folytatja a nyáron megkezdett munkát – tette hozzá a tárcavezető.  A lakosság is egyre nagyobb szerephez jut az államadósság finanszírozásában. A fiskális politika célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezéshez és a gazdaságvédelemhez a jövőben is maradéktalanul biztosítsa a szükséges ösztönzőket. Idén a költségvetési hiány – hasonlóan az európai országok átlagához – a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet – emlékeztetett a tárcavezető.

Varga Mihály leszögezte, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében kulcsfontosságú a vállalatok beruházásának támogatása. A kormány célja, hogy a hazai vállalkozások megerősödve kerüljenek ki válságból, ezért az adókönnyítések folytatása, a támogatási keretek növelése, hitelprogramok bevezetés és a munkahelymegőrző intézkedések révén kívánja ösztönözni a beruházási kedvet Magyarországon – írta a Portfolio.

Fotó: MTI/Vajda János

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JohnDoe1984
2020. szeptember 15. 14:44
Bla-bla-bla, semmi konkrétum. 10.000 milliárd gazdaságélénkítésre tavasszal úgy, hogy akkor még azt ígérték a 3%-os államháztartási hiánycél kőbe van vésve. A világ legsikeresebb gazdaságvédelmi intézkedései után itt állunk 7-9%-os GDP visszaesésnél??? Beruházást ösztönzünk, mikor a cégek komoly részének a fizetések előteremtése komoly gondot jelent? https://nepszava.hu/3091972_masodik-hullam-az-optimizmus-keveredik-a-felelemmel
egyvilág
2020. szeptember 15. 13:28
Amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml + Egy jó kis bevezető a gazdaságpolitikába: https://egyvilag.hu/temakep/090.shtml
Potymog
2020. szeptember 15. 12:25
Ösztönözhetnék a gyümölcsfák telepítését. Ha pótlódnának a kiirtott gyümölcsösök, az hozzájárulna ahhoz, hogy elfogadhatóbb áruk legyen a piacon a gyümölcsöknek, és még zöldítené is az országot.
Aegopolis.
2020. szeptember 15. 12:25
Nem az a baj, hogy szar a helyzet, máshol is az. A gáz az, hogy erre a kormány borzasztó bénán reagál, és a kommunikáció pedig a legkevésbé sem őszinte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!