Tanköztársaságot alapítanak az SZFE diákjai

2020. szeptember 14. 10:46

„Kreatív és a társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródó történetére reflektáló akciók” is helyet kapnak a hagyományos kurzusok mellett – jelentette be Upor László rektorhelyettes.

2020. szeptember 14. 10:46
null

Sajtótájékoztatót tartottak hétfő délelőtt 10 órakor az SZFE épületét elbarikádozó hallgatók – írja a 24.hu.

Upor László, hivatalosan leköszönő rektorhelyettes elmondta, hogy a múlt heti rektori határozat értelmében a tanévet elkezdik. Eközben a hallgatók nem fogják feladni a követeléseiket, az egyetem közössége ragaszkodik az autonómia helyreállításához – hangsúlyozta. 

„Kísérleti tanköztársaságot építünk, amelynek tevékenységébe ugyanúgy beleférnek hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok mint kreatív és a társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródó történetére reflektáló akciók. Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk minden ellenkező híreszteléssel szemben, és azok is akarunk maradni” – jelentette be.

A lemondását ugyancsak beadó oktatási rektorhelyettes, Novák Eszter kiemelte, hogy olyan tanév kezdődik, amelyet egy világjárvány és egy erőszakosan erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás kísér. Szerinte a folyamatból három dolog biztosan hiányzott: szakértelem, tisztesség és emberség – sorolta.

„A művészetnek az a dolga, hogy beszéljen, az a felelőssége, hogy ne hallgasson. Az egyetem száz sebből vérzik, jól finanszírozott hazugsággá próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elveszítette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták itt az elfogadhatatlan helyzetet, az itt maradtak, a megalázottak szívében harag van. A harag termékeny energiája. A kormány, akinek a szándékait végrehajtották, a miniszterelnökséget vezető miniszter által azt üzente, hogy ez már nem az ő dolguk, nem a kormány felelőssége. A végrehajtó miniszter, az innovációs és technológia minisztérium vezetője azt üzente, hogy ez mér nem az ő felelőssége. Az egyre meredekebb hazugságokat terjesztő kuratóriumi elnök is azt üzeni, hogy ez nem az ő felelőssége. Mi kinek üzenjünk?” – mondta.

Végül hozzáfűzte: azt kérik Orbán Viktortól, függessze fel a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát és kezdjék elölről az egészet.

(Fotó: Földházi Árpád)

Összesen 391 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. szeptember 16. 11:52
azért hiányzik onnét az ÁCS mester!
genice
2020. szeptember 15. 10:42
Addig az állami finanszírozás is legyen már felfüggesztve. Akkor azt is oldja meg a Tanköztársaság. Mert szabadság nincs felelősség nélkül. Állami finanszírozás akkor jár, ha megfelelnek a társadalmi elvárásnak, amiért az fizet.
szodabár
2020. szeptember 15. 07:58
Annyira unalmas Egyébként ki pénzeli őket? 5 forintos kérdés, tudom
tevevanegypupu
2020. szeptember 15. 06:57
Látszik az arcukon az a görcsös, buta, korlátolt konokság..azért sem..hát persze,hogy ezt otthonról hozták..már az unokák is..Egyformák, egy helyrő ljöttek..Szamuely Tibor unokái és Kun Béla katonái..és hiába tagadják.. ilyenek Ascherék is..már Ascher Oszkár is a baloldali köröknek szavalt ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!