Kuratórium: Az SZFE vezetése a politikai nevelőtábor után fejezze be a közjátékot!

2020. szeptember 21. 09:33

Az egyetem alapítványának kuratóriuma közleményben reagált arra, hogy az SZFE bírósághoz fordult – közölte az Index.hu.

2020. szeptember 21. 09:33
null

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány létrejötte óta megtett valamennyi lépése jogszerű és törvényes volt, és ez a jövőben sem lesz másként” – írja vasárnap esti közleményében az egyetem alapítványának kuratóriuma. „A kuratórium munkájának célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve, a múlt és a jelen ismereteivel felvértezve olyan tudást nyújtson, mely megfelel a hazai és nemzetközi szakma elvárásainak, mindezt a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett” – olvasható a közleményben. Hozzáteszik, hogy számtalanszor javasoltak párbeszédet és kínáltak együttműködést az egyetem lemondott vezetésének, de nem jártak eredménnyel.

Leszögezik: „Mára az is világossá vált, hogy az egyetem leköszönő vezetésének nem célja az intézmény színvonalának növelése, nem célja a hallgatók prosperáló jövőjéhez való hozzájárulás megteremtése, hiszen a regnáló vezetés minden tette a káosz megteremtésére és a további feszültség kialakítására irányul.”

Az intézmény fenntartója céljának és felelősségének nevezte, hogy „a lemondások mellett is biztosítsa az egyetem működését”. Az SZFE működését „jelenleg provizórikus, már lemondott vezetés” irányítja, „s emellett a szenátus is felállt egy olyan szituációban, amikor szenátusi választást tartani lényegében lehetetlen”. Leszögezik, hogy a helyzetet nem a modellváltás vagy a kuratórium idézte elő, ezért felszólítják az SZFE önszántából leköszönt, de láthatóan távozni nem akaró vezetését, hogy a politikai nevelőtábor megszervezése és annak lelepleződése után végre fejezze be a közjátékot, biztosítsa az oktatást, és tegyen meg mindent az SZFE polgárai biztonságának szavatolása érdekében a járványhelyzet során! – írta meg az Index.hu.

Fotó: Résztvevők a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton

 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2020. szeptember 21. 17:04
50 ev mulva ezek kozul kerulnek majd ki a "nemzet szineszei"?
Orange79
2020. szeptember 21. 16:58
Ne legyenek illuzioi senkinek, a 22-es valasztasok utan (kormanyparti gyozelem eseten) orszagos szinten kezdenek majd cirkuszolni ugyanigy.
Hogyisvan
2020. szeptember 21. 15:51
Érdekes, ahogy a sok fidesz-birka igazságér kiabál, egy olyan emberért(?) és rendszerért, mely mindent tönkretesz, mihez hozzányúl! Ahelyett, hogy itt bégetnének, talán el kellene menni a nemzeti színház előadásaira (és nem ingyen jegyekkel), ott biztosan boldogak lennének!
Heaven
2020. szeptember 21. 15:00
Lenne egy kérdésem. a 4 meginditott perben ki lesz az egyetem törvényes képviselője ? Mert a szenátus, meg a rektorhelyettes meg kb a teljes vezetés lemondott, és a felmondási idejüket töltik, ami szeptember végén letelik. Az kevés, hogy az egyetem valakinek adott ügyvédi megbizást a képviseletre, mert az nem pótolja a jogi személy törvényes képviseletét, amire a rektor / megbizott rektor jogosult. Ha nincs, a fenntartó kötelessége kinevezni valakit a vezetői feladatok ellátására. Vagy esetleg az egyetemen már azt is tudják, hogy ez a nagyon független magyar biróság ezalatt a két hét alatt lezavarja mind a 4 pert ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!