Orbán Viktor: Az egészségügy fel van készítve a második hullámra

2020. szeptember 18. 07:40

Hogy nincs szakember és elég kórházi ágy, mind hazugság – jelentette ki a miniszterelnök.

2020. szeptember 18. 07:40
null

Van elegendő hely és lélegezetőgép – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután ellátogatott a Korányi Kórházba. Hozzátette: gyorsul a járvány, ha fogy a kapacitás, arra van egy lépcsőzetes haditerv. Ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház. Ha az is elfogyott, akkor jön a következő kórház. Ha pedig elfogyott a személyzet, akkor jön a vezénylés – fogalmazott a miniszterelnök.

Hazánk a világ 25 legjobban védekező országa között volt az első hullámban

Orbán Viktor elmondta azt is, minden olyan nemzetközi elemzés, amely a járvány első hullámáról szólt, a világ 25 legjobban védekező országa közé helyezte a magyar államot. Mint fogalmazott: „nem mondom, hogy tökéletes állapotban van az egészségügy, nem akarom azt mondani, hogy a kórházak kényelmesen működnek”, de az egészségügy fel van készítve, a miniszterelnök arra kéri a magyarokat, hogy tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat. – Az országnak működnie kell – hangsúlyozta.

A baloldal ne támadja a járványügyi szakembereket

A szigorításokról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy szükség szerint várhatóak szigorítások, de minden esetben az Operatív Törzs javaslatai alapján tárgyal és dönt a kormány. A szórakozóhelyek bezárása esetén is ez történt – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arra kérte az embereket, ne a szakembereket támadják, mert a védekezés sikerese ma elsősorban rajtuk múlik és az ő támadásukkal egyben az országot támadják. Hogy nincs szakember és elég kórházi ágy, mind hazugság – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nem a sajtó a fő hibás a félelemkeltésben és álhírek terjesztésében, a baloldali politikusok már annál inkább, hiszen nem az észszerűségre törekednek és az állampolgárok felelős tájékoztatására, hanem a baloldal gerjesztette politikai vita zajlik, amibe beszállt a hozzájuk kötődő sajtó is.

– kérte a miniszterelnök. Mindezek ellenére el fogom végezni a munkámat, és meghozzuk a döntéseket – tette hozzá.

„Az ősz a védekezésről szól majd”

Mint a kormányfő fogalmazott „nem lesz egy jó hangulatú őszünk”, mivel mindenkin rajta lesz a maszk. Az ősz a védekezésről szól majd. A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, mivel ez már a szomszédos országokban is megtörtént – mondta a kormányfő. Orbán Viktor arra kérte a fiatalokat, hogy figyeljenek rá, hogy ne adják át a fertőzést, hiszen míg a fiatalokon nem nagyon fog a vírus, az idősek esetében nem ez a helyzet – hangsúlyozta a kormányfő. 

Az iskolai védekezésről szólva Orbán Viktor elmondta, az állam is megrendelte már a hőmérőket, így az iskoláknál lesz elég eszköz – fogalmazott. Elmondta azt is, a hőmérőzés az iskolákban lesz, és az alsótagozatosoknak a szülei bemehetnek az intézménybe. A higgadtság és a nyugodtság a kulcsszó ebben a helyzetben – fogalmazott.

Hitelmoratórium

A miniszterelnök szólt arról is, hogy

szombaton döntenek a hitelmoratóriumok ügyében.

Eddig a cégek kétharmada, és az emberek fele élt a lehetőséggel, amely a miniszterelnök szerint a kormány eddigi egyik legjobb döntése volt. A kérdés, hogy folytatódjon-e, és mely részeiben folytatódjon – mondta a kormányfő. 

Amíg nincs vakcina, addig védekezni kell

Orbán Viktor elmondta azt is, amíg nincs vakcina, addig védekezés van, addig védekezni kell. A kormányfő elmondta, hogy a kormány figyelemmel kíséri a világban zajló kutatásokat, és az európai kutatásokat támogatják is. Mint fogalmazott: „a gazdaságban látom a bajokat, és látom az esélyt is” – mondta a kormányfő.

A járványhelyzet, valamint a munkahelyek kapcsán a miniszterelnök elmondta, idén januárban 4,458 millió ember, míg augusztusban már több int 4,5 millió ember dolgozott.

Nálunk munkaerőhiányra kell számítani a jövőben

– fogalmazott a kormányfő.

Üzleti modellt kell váltani Budapesten

A budapesti turisztikai problémákról azt mondta a kormányfő, hogy a problém az, hogy a budapesti turizmus teljes mértékben külföldiekre épült. „Bíztatnám a budapesti cégeket, és az önkormányzatot, hogy váltsanak üzleti modellt, mivel a külföldiekre nem lehet építeni 2021-ben. A vidéki turizmus száguldani fog 2021-ben, míg Budapest esetében egy speciális programra van szükség” – fogalmazott a miniszterelnök.

Nem lehetett alkotmányon kívüli eszközökkel elmozdítani a kormányt

Orbán Viktor kérdésre válaszolva a 14 évvel ezelőtti belpolitikai válságról azt mondta, hogy az akkor történtekre még soha nem volt példa. Az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy hazugságok árán nyerték meg a választást, vagyis csaltak. A miniszterelnök nem mondott le, az emberek pedig lovasrohamot és szemek kilövését kapták. Orbán Viktor szerint a helyzet akkor nehéz volt, mert sokan azt várták, hogy az ellenzék álljon az ország élére.

– fogalmazott a miniszterelnök.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. szeptember 18. 20:44
Hálasak vagyunk Orbán Viktornak, köszönjük a munkáját! Isten óvja Orbán Viktort és családját!
Menhetten
2020. szeptember 18. 13:23
A kormányt nem igazán érdekli mi van az országban. A pénz jöjjön az E U-tól, oszt jó napot!
formaegy
2020. szeptember 18. 11:33
Ez a rintintin nem Gyurcsány? Éppen olyan elmebajos, veszettkutya. Elképzelem ahogyan másolgatja az előregyártott "lepedőjét", és majd szétdurran a vörös feje az idegtől.)))
péterx
2020. szeptember 18. 10:32
Mint mindig, Orbán most is tűpontos" diagnózisokat ad, s okos-higgadt-reális módon eszközöket rendel a feladatok megoldására. Hajrá Viktor, veled van a választók nagy többsége!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!