Trianon-emlékművet avattak Lengyeltótiban

2020. szeptember 11. 19:30

Menczer Tamás államtitkár szerint a magyarokat nem lehet „leírni”.

2020. szeptember 11. 19:30
null

Mi, magyarok az elmúlt száz évben erőt merítettünk és merítünk ma is a Trianon okozta keserűségből, fájdalomból, és megmutatjuk: bennünket nem lehet „leírni” – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken Lengyeltótiban. Menczer Tamás a somogyi kisváros művelődési házában, a nemzeti összetartozás éve alkalmából rendezett ünnepi gálán azt hangoztatta, hogy „bennünket nem lehet eltüntetni, örökké a vesztes oldalra lökni, mert nekünk más terveink vannak”.

Hozzátette: a magyarság nemcsak, hogy túlélte az elmúlt száz évet, hanem meg is erősödött, ma erősebb, mint száz évvel ezelőtt. Az államtitkár kitért arra, hogy a magyar kormány és a külügyminisztérium felelősséget érez minden magyarért, éljen a világ bármely pontján, s mindent megtesz azért, hogy segítséget nyújtson magyarsága, kultúrája, tradíciója, anyanyelve megőrzésében, nyelvhasználati joga érvényesítésében. A külhoni magyarságra és a Magyarországon élő nemzeti közösségekre is olyan erőforrásként tekintünk, mint amelyek országokat kötnek össze, lehetőséget teremtenek kapcsolataink erősítésére – fogalmazott.

Kölcsönös tisztelet a szomszédokkal

Menczer Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteletre alapozza külpolitikáját és együttműködését a szomszédos országokkal. „Tiszta és fair lapokkal játszunk, elmondjuk nekik, hogy nekünk két dolog nagyon fontos: a kölcsönös tisztelet és az ottani magyar közösség jogainak és lehetőségeinek megőrzése, azok mellett mindig kiállunk” – mondta. Kijelentette, hogy soha nem fogják feláldozni a külhoni magyarokat semmilyen geopolitikai, világpolitikai játszmák oltárán, „pedig volna erre igény, néha érezzük, hogy nyomást gyakorolnak ránk”. Magyar érdekeket képviselünk, magyar külpolitikát folytatunk, saját elhatározásból és tiszta szándékból állunk ki a külhoni magyarok mellett – hangoztatta.

Az együttműködés a zálog

Menczer Tamás szólt arról, hogy Magyarországnak érdeke Közép-Európa gazdasági és kulturális erősödése, ennek a szomszédos országokkal történő együttműködés a záloga. Az államtitkár kitért arra is, hogy meggyőződése szerint az ember akkor lehet boldog, ha tudja, hova tartozik, mik a gyökerei, milyen értékeket képvisel, milyeneket akar továbbvinni. „Egy ilyen ember erősíti igazán azt a közösséget, ahova tartozik” – tette hozzá. Menczer Tamás államtitkár arról is beszélt, hogy tiszteli a másik nemzetiségűt is, de a magyart másképp, mindig jobban szereti:

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. szeptember 12. 13:27
Tomi,lehetetlen téged komolyan venni.
3M..
2020. szeptember 11. 20:52
A volt sportriporter emelt hangon, élőben közvetítette? https://www.youtube.com/watch?v=bsIQs63734c Szebb Jövőt!
3M..
2020. szeptember 11. 20:47
Mintha Lázár János és Demcsák Zsuzsa állítana szobrot a szegényeknek. Pedig mindketten utálják, a kispénzűeket. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!