A kormány további 882 millió forinttal támogatja az elektromosautó-vásárlást

2020. szeptember 05. 08:26

2020 első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

2020. szeptember 05. 08:26
null

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként meghirdetett, 5 milliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázata nagy sikerrel zárult. A kormány döntése alapján mintegy 882 millió forinttal megemeljük a pályázati keretösszeget, így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet – mondta az MTI-nek nyilatkozva Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A környezetkímélő járművek beszerzése iránt az egyéni vásárlók mellett komoly érdeklődést mutattak a vállalkozások is – tette hozzá a miniszter.

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését

A többletforrásnak köszönhetően az innovációs tárca több mint 230 elektromos jármű vásárlását segíti – ezzel  több mint 2000 elektromos jármű beszerzése történhet meg – mondta a miniszter. Tájékoztatása szerint 662 magánszemély pályázott a támogatásra, emellett 738 vállalkozás, köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására.

2020 első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma”

A pályázó gazdasági társaságok főként az informatikai, értékesítési és kereskedelemi szektorokból kerületek ki, de előfordultak köztük mérnöki vagy ügyvédi irodák is. Az érdeklődés a taxisok részéről volt a legintenzívebb, a pályázataikban igényelt támogatások összege ugyanis meghaladta a számukra elkülönített 2 milliárd forintos keretet. A pályázat keretében 348 vállalkozás pályázott elektromos robogó beszerzésére – jegyezte meg Palkovics László. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének fontos eleme, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését és az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését.

A környezetkímélő járművek terjedésének tempója az európai élmezőnybe tartozik Magyarországon

A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország, immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének elérésében. Az elektromobilitási piac fejlődése szempontjából a miniszter örvendetesnek ítélte azt, hogy a kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését, amelynek tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott Magyarországon – mondta, emlékeztetve arra, hogy 2020 első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma.

A 2020. május 30-án meghirdetett kiírás keretében a pályázatokat 2020. június 15-től lehetett benyújtani. A beérkezett pályázatok összértéke kevesebb mint egy nap alatt elérte a teljes keretösszeget. A feldolgozás folyamatos, eddig 1558 pályázatról született döntés, ezek támogatói okiratait már ki is adták. Az elbírált pályázatok nyilvános döntési listája a https://elektromobilitas.ifka.hu/hu/page/dokumentumtar honlapon található.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemvagyokbela
2020. szeptember 07. 21:17
Minek? Az elektomos autó faszság, soha nem fog elterjedni. A fuel cell a jövő. Vízből napenergiával hidrogént és oxigént állítunk elő, nagy nyomáson vagy fagyasztva folyékony formában tároljuk, amit aztán ismét vízzé alakítunk vissza, visszanyerve a beletett energiát. Ez az energiatárolás jövője. Nem is kell tovább keresni, a vegyi akkumulátorok sose érnek a közelébe se. Csak a folyékony gázok tárolását kell minél biztonságosabbá és hatékonyabbá tenni. Akkor az sem veszélyesebb, mint a benzin. A fuel cellek meg már könnyebbek, mint az akkumulátor. Cserébe nulla kibocsátás, és nem kell hozzá több mázsányi fölösleges teher. Az elektormos autót el lehet felejteni. Kár bele a pénz. Ha valami jó, az magától terjed. Nem kell dotálni se. Ez azért nem terjed, mert nem versenyezhet a hagyományos üzemanyagű meghajtással és még drágább is. Ki az a hülye, aki drágábba és szarabba öli a pénzét? Senki. Az államnak se kéne. Nem kell elektromos meghajtás, ami sose lesz és sose lehet tömeges. Nem változtat semmin, csak egy csomó pénzt el lehet rá baszni. Az egyszeri prolinak, aki az utak 80%-át adja, sose lesz elektromos autója. Mert tíz olyat kap az árán, mint amivel jár és megengedhet magának, és még az is messzebbre megy egy tankolással. Fejezzék be a pénz ilyen faszságokba folyatását. Hasznosabban is el lehetne azt költeni. Elektromos meghajtás már ezer millió éve van. Már a német tengeralattjárók is azt használták. Csak kellett hozzá 240 tonna akkumulátor. És nem győztek vele. Olyan mintha elemes tankokkal akartak volna háborút nyerni. Ma sem fogja megváltani a világot.
ugorka
2020. szeptember 05. 21:16
Bocsánat, csak egy napig élt a támogatás, most azért emelték meg az összeget, hogy az azon egy napon jelentkezőket kiszolgálják. Aki gyors volt, sokat nyert, aki nem, az hoppon maradt. Nem szeretem az ilyet.
ugorka
2020. szeptember 05. 21:03
Idén elkalibrálták a támogatás összegét. A korábbi 1.5 millió volt a jó, az idei 2.5 millió túl soknak bizonyult, 1-2 nap alatt elfogyott a keret. Ez a megnövelt keret is smafu (pillanatok alatt elfogy, míg aki kimarad az szívhatja a fogát, másoknál 2.5 millióval többet nem fog kiadni).
Coccothraustes
2020. szeptember 05. 16:07
A kormány környezetvédelem terén is jól teljesít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!