Potápi: A magyar történelem elképzelhetetlen a németség nélkül

2020. augusztus 01. 18:28

Potápi Árpád János a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület közösségi házának átadásán hozzátette: a német telepeseknek köszönhető, hogy Tolna megye a 18-19. században felvirágzott.

2020. augusztus 01. 18:28

„A magyar történelem elképzelhetetlen lett volna a velünk élő nemzetiségek, köztük a német nemzetiség nélkül” – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Gyönkön.

Potápi Árpád János a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület közösségi házának átadásán hozzátette: a német telepeseknek köszönhető, hogy Tolna megye a 18-19. században felvirágzott. Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki a magyarországi németek elhurcolásának 70. évfordulóján azt mondta, hogy a német kultúra szálai a magyar kultúra szövetébe fonódnak, s ha ezeket kihúznánk, az egész szövet esne szét. A politikus kitért arra, hogy a második világháború alatt és után 800 ezer ember került hadifogságba, és a kollektív bűnösség elve alapján elsősorban német nemzetiségűeket hurcoltak el málenkij robotra, az itthon maradottakra pedig a kitelepítés várt.

Kijelentette: az 1993-as nemzetiségi és etnikai kisebbségekről szóló törvénnyel a 13 magyarországi nemzetiség lehetőséget kapott arra, hogy települési szinten kulturális autonómiát építsen ki.

A nemzetiségi önkormányzatok azóta is jól működnek, hatáskörüket folyamatosan tudtuk bővíteni” – mondta. „A német az egyetlen nemzetiség Magyarországon, amelynek képviselője van az Országgyűlésben” – jegyezte meg.

Közlése szerint a gyönki közösségi ház kialakításához a Miniszterelnökség két pályázaton tízmillió forinttal járult hozzá. Kemler Imréné, az egyesület elnöke elmondta, a helyi védelem alatt álló egykori lakóházban közösségi teret, vendégszobát, rendezvénytermet hoztak létre 26 millió forintos ráfordítással. „A gyönki német hagyományok továbbadásának céljával 1993-ban alapított, 165 tagú egyesület visszatérően gasztronómiai rendezvényeket, pünkösdi fesztivált szervez a hegyháti városban, amelyekkel minden nemzetiséget megszólítanak” – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2020. augusztus 01. 21:17
Beszéljen egy térkép: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Historical_German_linguistical_area.PNG
nempolitizálok
2020. augusztus 01. 21:00
Sokszor voltam Németországban, nem érdemes egy kalap alá venni őket, ahogy egyébként bennünket sem. Vannak ott is jó srácok. Mi inkább a módosabb részével találkozunk, azok magyar változatban sem igazán szerencsés minta, bár a németeknél szerintem ebben a rétegben több a gyökér. Más mentalitásúak mint mi, magyar szemmel kissé önzőnek tűnnek. (ha felengednek nem azok) Nagyon fegyelmezettek, ezért is működik náluk minden jól, persze a muszlimokkal nagyon rábasztak rövidtávon is, de hosszabb távon pláne. Azzal együtt nekem népként az olaszok a kedvenceim és országként is Olaszország. Sajnálom is, hogy tönkre baszták az országot a libsik, a muszlimok és a koronavírus.
ElBundi
2020. augusztus 01. 20:38
Ne azonosítsd a német népet az angolszász pénzzel és fortélyokkal hatalomra juttatott Hitler barom rezsimjével, amely nem sokkal különbözik a merkeli rendszertöl! Tanuld meg a nyelvüket, és beszélgess el velük. Hidd el, vak gyülöleted hamar el fog illani!
Jack Reynor
2020. augusztus 01. 19:46
Sok kárt okoztak Magyarországnak. Szerencsére nem sikerült gyarmatosítaniuk, mint az Elba és Odera közötti térség szlávjait. A cipszerek rendesek voltak, a többiek nem. Idegen test volt a magyarok között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!