Rétvári: A 2020/21-es tanévtől már minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket

2020. július 20. 10:47

Korábban akár 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat – mutatott rá az államtitkár.

2020. július 20. 10:47

A 2020/21-es tanévtől már minden diák – összesen 1,2 millió tanuló – teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten újságíróknak. Rétvári Bence kifejtette: az intézkedés érinti az alsó, felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is. Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése 13,5 milliárd forintba kerül, aminek fedezetét az idei és a jövő évi költségvetés egyaránt tartalmazza – ismertette.

Az államtitkár megjegyezte: korábban akár 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat. Úgy fogalmazott: a kormány a családtámogatások egyik formájaként tekint a tankönyvellátásra, és fontosnak tartja, hogy egy családbarát országban a gyermekvállalásnál ne merüljön fel szempontként az, hogy a tankönyvek megvásárlása később mekkora költséget jelent. Nem volt ez mindig így, a baloldali kormányok két ciklusa alatt az alsó tagozatos könyvek ára 68 százalékkal, a felső tagozatosoké átlagosan 72 százalékkal nőtt, a középiskolásoké pedig 71 százalékkal. Összesen átlagosan több mint 70 százalékos volt a drágulás – mutatott rá a parlamenti államtitkár. Megjegyezte: évről évre egyre több pénzt kellett félretenni, egyre drágábbak voltak a tankönyvcsomagok. Ennek okát abban látta, hogy üzleti szempontok uralták a tankönyvpiacot és a -rendeléseket.

Sokszor 10 milliárdos nagyságrendű profit is előállhatott a külföldi tulajdonú cégeknél, és a privatizáció sorsára jutott a Nemzeti Tankönyvkiadó is – mondta. A mostani kormány ezzel a szemlélettel teljes mértékben szakítani kívánt tartalmi és formai tekintetben is – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve: az állam újra szerepet vállal a tankönyvek készítésében és kiadásában is. Kiemelte, hogy az állami tankönyvek jóval alacsonyabb költséggel készülnek, mint a magánkiadók könyvei, és az ügyintézés is jóval kevesebb adminisztrációt ró az iskolákra, miután az digitális felületeken zajlik. Jelezte: kiemelt szempont az esélyteremtés is, azaz nem kell mérlegelni, hogy egyik vagy másik tankönyvet azért választják, mert olcsóbb vagy drágább, hanem az iskola, a diákok profiljához lehet igazítani a rendeléseket. Közölte: a tankönyvek gyártása a szokott menetrend szerint zajlik, és biztosítható lesz, hogy augusztus végére minden iskolába megérkezzenek a teljesen ingyenes tankönyvek.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
graycivil
2020. július 21. 08:38
Ezt nevezik "tankönyvszabadságnak". Az anyagilag amúgy is ellehetetlenített alternatív tankönyvek csak pénzért vásárolhatók meg, míg az állami propaganda mindenkinek ingyen jár. Ez bizony színtiszta financiális szellemi diktatúra.
nempolitizálok
2020. július 20. 21:24
A balliberális szavazók megtartása érdekében Gyurcsány Ferenc bejelentette, ha ő lesz a miniszterelnök, nemcsak ezt a populista ingyenességet szünteti meg, de tisztességes áron lehet megvenni majd a tankönyveket. Abban is bízik, választóit akkor már nem fogja érdekelni, hol nyomják a könyveket
Andilla
2020. július 20. 15:41
Lopja ám a pízt a Zorbán meg a kormány rendesen! Na, kíváncsi vagyok, ebbe hogyan köt bele az ellenzék. Mer az oktatás, ugye...
Kanóc
2020. július 20. 15:17
Ez az egyetlen értékelhető jellemzője az új 'tankönyveknek'... Némelyik elképesztően silány munka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!