Ötéves csúcson Orbán Viktor támogatottsága

2020. július 23. 09:56

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot 2022-ben Orbán Viktorral.

2020. július 23. 09:56
null

A miniszterelnök elfogadottsága az elmúlt 5 évben egyszer sem volt ilyen magas, jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni – írja az Origo a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. Az előző héten végzett kutatás azt is megmutatja, hogy a kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzéki politikusoknál, sőt az ellenzéki politikusok között egy olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat.

A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergelyt (ezzel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus), de minden második válaszadó elutasítja őt. Fekete-Győr András ismertsége alacsony (10-ből 4 ember tudja csupán, kiről van szó), ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának. A lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább, a válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni.

Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak mindössze egyharmadát teszi ki, utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató. A népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg az ellenzéki közös listára szavazók meglehetősen megosztottak az ellenzéki politikusokat illetően: míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3-12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval negatívabban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni.

A Nézőpont Intézet szerint ez két dologra is rávilágítja a figyelmet: Egyrészt arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége népszerűtlensége miatt.

(Kép forrása: Nézőpont Intézet.)

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
southwind
2020. július 23. 20:24
én szoc dolgozó vagyok, előbb szavaznék a kutyámra, mint orbánra
kovatt
2020. július 23. 17:12
Nekünk, állampolgároknak az erős ellenzék lenne az érdekünk.
Akitlosz
2020. július 23. 16:17
"Egyrészt arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben." Nem létezik a magyar jogban olyan pozíció, hogy miniszterelnök jelölt. Az országgyűlési választásokon csakis az országgyűlési képviselőket lehet választani, és még azt is csak részben, mert a képviselők egy részét a pártok delegálják a listáikról, miniszterelnököt nem. Azt tesz meg a parlament miniszterelnöknek, akit csak akar, függetlenül a jogilag nem is létező "miniszterelnök jelöltektől".
Pelso j.
2020. július 23. 16:15
Annyi pénzért a nézőpont lehetne hatékonyabb, pl: százéves és örök csúcson, de naponta növekedve. A hívek még jobban tapsolnának, csillogó szemmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!