Orbán: Az EU szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség

2020. július 08. 12:03

Reméli, hogy az új európai stratégia kialakításában és megvalósításában az Európai Néppárt lesz a motor – tette hozzá a kormányfő az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián.

2020. július 08. 12:03
null

Az EU szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, és a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán. A kormányfő kiemelte: a problémát az jelenti, hogy az elmúlt években, a válságok idején, az EU mindig taktikai megközelítést követett, reaktív válaszokat adott. Taktika helyett azonban stratégiára van szükség és proaktív válaszokra – jelentette ki. Hozzátette: reméli, hogy az új európai stratégia kialakításában és megvalósításában az Európai Néppárt lesz a motor.

Az Európai Unió (EU) létrejöttének egyik oka az erőegyensúly elérése volt a kontinensen, a britek kilépése (Brexit) azonban jelentős mértékben felborította ezt, ezért új egyensúlyra van szükség – fogalmazott az eseményen a szlovén miniszterelnök. Janez Jansa azt mondta, hogy 15-16 éve mindenki kedvezően és optimistán tekintett az unióra, ma azonban az emberek realistábban látják a helyzetet. Bár sok pozitív fejlemény történt, rengeteg kihívás is érte az EU-t. Példaként említette az európai alkotmány elfogadásának kudarcát, a pénzügyi-gazdasági válságot, a 2015-ös – szavai szerint sokkolóan ható – migrációs válságot, valamint az idei koronavírus-járványt is.

Az online beszélgetésen a szerb elnök is részt vett. Aleksandar Vucic szerb kiemelte, hogy a mostani egészségügyi válság megmutatta, mennyire sérülékenyek vagyunk. Ő is említette a migrációt, amelyre – mint mondta – mindig nagyon kell figyelni. Hangoztatta a biztonsági kérdések jelentőségét és kitért a gazdaságvédelemre is.

(MTI, Mandiner)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. július 08. 15:14
Már a cím is beszédes. Európa cenzúrázatlanul. És az is érdekes, hogy angolul szóltak a résztvevők. Így nem lehet folytatni azt a nyugati gyakorlatot, hogy az ott elhangzottakat fordítási hiba miatt átköltsék akár az ellenkezőjére is. Ez a mai Európa kóros állapota iránti kritika.
Pelso j.
2020. július 08. 14:58
"az EU szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség" Nahát, feltalálta a meleg vizet. De miért emlegeti a Néppártot? A lábtörlőn parkolóknak ott sem osztanak lapot.
llnnhegyi
2020. július 08. 14:15
dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr,oktatott,tapogatozott a republikánus párt család felé is. Világosan, bátoritoan forgalmazott,Europa jövőjéről! Most is jól látható az a hétmérföldes különbség,ami elválasztja a művelt jobboldali közönséget, a fertelmes liberalbolsevista pártoktól és hazai,bádoghenger hirdető oszlopra emlékeztető Gyurcsánynétol, akinek gömbic fejéből árad a semmitmondó kellék: európai egyesült államok! .. nyihahahahehehuhuha...
Szuverén maffiaállam
2020. július 08. 13:39
"Orbán erre elmondta, örül, hogy ők legalább még itt vannak, mert az egyetlen nyugati politikus, aki ma is aktív, és a Szovjetunió összeomlása idején is részt vett a kontinens alakításában az Angela Merkel, aki "éppen távozóban van". Zárójelben hozzáteszem, hogy megpróbáltam lebeszélni a visszavonulásról, de nem jártam sikerrel." Ne pedálozz már Vittorio, ez gusztustalan... Ennyire kell a pénz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!