Rétvári: Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere

2020. június 24. 08:39

Egyelőre 500 iskolában lesz őr, akit riasztani lehet, ha valamilyen erőszakos cselekmény történik – fejtette ki az államtitkár.

2020. június 24. 08:39

Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere, ezért fel kell lépni az iskolai erőszak ellen – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Rétvári Bence az iskolaőrség bevezetése kapcsán hangsúlyozta, a tendenciát kell nézni a tanárok iskolai bántalmazása terén: az utóbbi időszakban több olyan videó is napvilágra került, amelyeken az látható, hogy a tanárt megverik vagy hozzávágnak valamit.

Tehát olyan körülmények teremtődnek az iskolákban, amelyek között tanítani nem lehet. Úgy lehet tanítani egy iskolában, ha a diákok szót fogadnak a tanárnak” – fogalmazott. Hozzátette, ezért fontos volt, hogy határozottan fellépjenek az iskolai erőszak ellen, akár törvényi eszközökkel is. Kitért arra: az iskolaőröket a rendőrség képzi ki, és a rendőrség állományában dolgoznak majd. Egyelőre 500 iskolában lesz őr, akit riasztani lehet – a tanárok telefonján lévő alkalmazás segítségével –, ha valamilyen erőszakos cselekmény történik.

Az iskolaőr akár testi kényszert is alkalmazhat, de ha rátámadnak, akkor a jogos önvédelem keretein belül akár gumibotot vagy gázspray-t is használhat – mondta Rétvári Bence, hozzátéve, lőfegyver nem lehet az őröknél. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kormány több megelőző intézkedést is tett, például megemelte az iskolapszichológusok számát és szigorította a tanárok elleni erőszak büntetési tételét, de ezek ellenére a probléma megmaradt.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. június 24. 12:39
Se több!
Box Hill
2020. június 24. 10:32
Ez az ötlet a pedagógusok szakszervezetének nem jutott eszébe.
Emmanuel Goldstein
2020. június 24. 10:28
Az erőszakot a kormány viszi be az iskolákba a szegregációval és az iskolaőrséggel.
annamanna
2020. június 24. 08:50
Az Éretlenekben elég volt megnyomni egy gombot, és jött az iskolai gorilla. Az iskolaőrnek akkor van értelme, ha minden tanteremben, minden tanár kezében ott van a pánikgomb, és az iskolaőr azonnal ugrasztható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!