Hatvan új légvédelmi rakétát vehetünk Amerikától

2020. május 11. 11:28

A rakéták elsősorban repülőgépek, robotrepülőgépek és helikopterek elleni harcra alkalmasak.

2020. május 11. 11:28

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma hatvan darab AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER – megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta –, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyta jóvá a Magyarország számára 230 millió dolláros becsült költséggel – értesült a Magyar Nemzet.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, a DSCA honlapjára tegnap este felkerült közlemény szerint az ügynökség az esetleges fegyvereladásról értesítette az USA Kongresszusát. A dokumentum aláhúzza, hogy a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét, elősegíti az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer megvásárlását. Amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tusconban működő hadiipari vállalat, a Raytheon Missile Systems, a rakéták gyártójának kell teljesítenie. Az USA Külügyminisztériuma által javasolt eladás végrehajtásához nincs szükség további amerikai kormányzati és vállalati képviselők bevonására.

A DSCA közleményében felhívja a figyelmet arra is, a beszerzés még csak elvi lehetőség, a lehetséges értékesítésről szóló értesítést törvény írja elő, és nem jelenti azt, hogy az eladást befejezték.

Az AMRAAM-ER új fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott, elsősorban repülőgépek, robotrepülőgépek és helikopterek elleni harcra alkalmas. Az első külföldi megrendelő Katar volt 2019-ben. A lap emlékeztet, hogy a Magyar Honvédség meglévő, még szovjet eredetű, Lengyelországgal közösen hazánkban korszerűsített, üzemideje vége felé járó közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök, a KUB-rendszer lecserélése is szerepel a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban.

(Nyitókép forrása: Raytheon)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 20. 01:22
A címadó ember és a szerkesztő már megint alkottak. Rossz a kép és a cím is. A cikk nem erről szól. A vásárolt rakéták nem légvédelmi rakéták, hanem levegő-levegő légi harc rakéták. A légvédelmi rakétákat a földről indítják és nem repülőgépről. Tehát ezek nem azok. Ezek a Gripenekhez kellenek. Azokhoz lézerirányítású bombák is kellenének, de olyanokat nem vesznek. Mondjuk rádiózni elfelejtő utasszállító repülőgépek kísérgetéséhez ezek a rakéták is feleslegesek.
Akitlosz
2020. május 20. 01:15
"Hatvan új légvédelmi rakétát vehetünk Amerikától" Vehetünk, tehát megengedte. Igazán rendes volt ez tőle. Persze ez már megint politika, nem katonai szempontok döntöttek, muszáj nyalni Amerikának. Is.
briganti
2020. május 11. 16:37
jól játszik a pufi.....de ez nem újdonság, sajnos így kell ebben a nagy mindenPC foszivatar nemzetközi porondon....
ifrance
2020. május 11. 13:48
no akkor egy újabb nagy lépést tettünk az erős magyarországi demokrácia megvalósítása felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!