Sikerül lassítani itthon a járvány terjedését a virológus szerint

2020. március 29. 21:29

Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője nyilatkozott.

2020. március 29. 21:29

„A megtett intézkedések, és a lakosság fegyelmezett viselkedése nagyban lassítja most a járvány terjedéset. Hogy mikor lépünk át az új szakaszba, az jelen pillanatban még nem megjósolható” – fogalmazott Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője.

Az újrafertőződéssel kapcsolatban felmerült hírekről elmondta: „tudom, hogy nagyon sok olyan hír felrepült, hogy újra lehet fertőződni a vírussal. Azt kell mondjam, hogy erre az esély nagyon kicsi”. A szakértő hozzátette: „azt gondolom, hogy ezek a hírek inkább valamilyen diagnosztikai hibából, vagy valamilyen tesztelési hibából adódhattak.”

Számos ígéretes hatóanyagot tesztelnek

A szakember rámutatott, számos klinikai kísérletet végeznek főként Kínában, Olaszországban és más európai országokban a gyógyszerek és különböző hatóanyagok tesztelésére. Leginkább a jelenleg is engedélyezett szereket próbálják ki, ugyanakkor több helyen (például a pécsi kutatóközpontban) újonnan szintetizált vegyületeket is tesztelnek. A professzor hangsúlyozta, hogy már most is felfedeztek néhány ígéretes szert, ami az elsődleges klinikai tanulmányok alapján hatékony lehet az új koronavírussal szemben, ám ezek egyelőre mind klinikai tesztelési fázisban vannak.

A kijárási korlátozás, valamint a kontaktusok számának kapcsán a kutató elmondta: „tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjunk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről”.

Címlapkép: Youtube

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. március 30. 09:06
"tehermentesíteni tudjuk a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatásoktól". A párthatározatnak megfelelően megmondják, hogy mennyi lehet a koronavírusban meghaltak száma, azaz ki az egyéb nem koronavírusban elhalálozott. Kásler úr, ezzel kapcsolatban a halottvizsgálóknak már kiadta az utasítást! Lényeg, hogy a statisztika megfeleljen a párthatározatnak.
fogas paduc
2020. március 30. 08:18
A végleges megoldást a védőoltás jelenti. Sikerült -e már a vírust úgy inaktíválni, hogy az immunrendszer a reaktivitását megtartsa vele szemben?
még fokozza
2020. március 30. 08:07
Vegyünk Kínából vért. Ellenanyagosat.
balbako_
2020. március 30. 07:58
Engem, mint laikust meggyőzött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!