Kormányinfó: moratórium a babaváró hitelekre is

2020. március 19. 11:08

A kormány új akciócsoport létrehozásáról is döntött, amely az önkéntesek koordinálásáért fog felelni – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020. március 19. 11:08

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. „A tegnapi kormányülés is a koronavírus elleni védekezés jegyében telt" – kezdte Gulyás Gergely.

Osztrák-magyar határ

A hegyeshalmi határon kialakult helyzet miatt a magyar kormány hajlandó humanitárius folyosót nyitni a feltorlódott román állampolgároknak, hogy áthaladhassanak az országon, azonban Gulyás kiemelte: csakis  akkor, ha a román fél azonnal fogadja őket, és nem torlódnak fel a román-magyar határon.

Mindannyiunknak az az érdeke, hogy a tranzitforgalom akadálytalanul működhessen” – fogalmazott a miniszter. Éppen ezt veszélyeztette az a hosszú kocsisor, amely a nyugati határon torlódott fel.

Így este kilenc és reggel öt óra között van lehetőség keresztülhaladni Magyarországon a kijelölt útvonalon.

Új határátkelők nyitásáról is határoztak erre az időszakra

Kópházán és Rábafüzesen.

Értékelte a kormány a járvány miatt kialakult helyzetet is

Magyarország Európában a kevésbé fertőzött országok közé tartozik. De tudni kell hogy nagy a látencia, és valószínűleg sokan vannak olyanok, akik megfertőződtek, de tünetek hiányában nem mennek orvoshoz.  Gulyás Gergely kiemelte: „A betegek 80%-ánál, főleg a fiatalok között, nem jár tünettel a járvány. Arra azonban számítani kell, hogy meg fog ugrani a betegek száma a napokban.”

Megnyugtatott mindenkit: „A kormány már idejében meghozott olyan döntéseket a válsághelyzet kezelésére, amelyeket más országok késve hoztak csak meg.”

Gazdaság

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy a legfontosabb az emberek életének védelme” – mondta a miniszter, ugyanakkor akciótervet kellett elfogadni a gazdaság védelmének érdekében is.

Azt az általános feladatot szabta a kormány minden miniszternek, hogy a gazdaság újraindítását mindenki tartsa szem előtt. Néhány szektort nagyon keményen érint a vírus miatt kialakult helyzet:

1070 hotel bezárása van folyamatban,

hiszen a turizmus gyakorlatilag megszűnt Magyarországon.

A külföldi lapok a legmerészebb intézkedésekként írnak a tegnap bejelentett gazdaságvédelmi pontokról” – emelte ki Gulyás.

A kormány egy új akciócsoport létrehozásáról is döntött, amely

az önkéntesek koordinálásáért fog felelni,

ez Révész Máriusz vezetésével fog megvalósulni. (Digitális eszközök vásárlásától az ápolási segítségnyújtásig, sok felajánlás érkezett).

Hitelek és munkaviszonyok

A hiteleket nem kell megfizetni az év végéig – erről beszélt tegnap a miniszterelnök.

Ez a babaváró- és diákhitelekre is vonatkozik!

Az a közös érdek, hogy akinek lehet, bármilyen formában maradjon meg a munkahelye” – mondta a miniszter. Ezért a kormány szabad megoldást enged a munkaadó és munkavállaló között ennek megbeszélésére.

Koronavírus: 

Az ATV gazdasággal kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely elmondta: az uniós támogatást gazdaságvédelmi programra fogják költeni, a cégek támogatására és gazdaság élénkítésére fogják felhasználni azt. Később az M1 kérdésre azt válaszolta: elsődleges cél a gazdaság állapotmegőrzése.

Az orvosi maszkokkal kapcsolatban érkezett kérdésre azt mondta: a 120 ezer maszk még nem érkezett meg, „harcolunk érte” – jelentette ki. Hozzátette: jelenlegi készletet nagyságrendileg meghaladó maszk, illetve félálarc beszerzése folyik Kínából, ez akár a milliós nagyságrendet is meghaladó lehet. Gulyás hozzátette: az FFP3-as maszkból van a legkevesebb, az összesen kiadott 13 ezer maszkból adtak ki kettőezernél kevesebbet adtak ki, FFP2-es maszkból 5800 adtak ki. A maszkok kapcsán megjegyezte: „szabadkereskedelem helyett szabadrablás” folyik Európában. Később egy kérdésre válaszolva aláhúzta: a maszkok szállítását a kormány gépeivel szeretnék végrehajtani.

A digitális tanrend kapcsán érkezett kérdésre válaszul megjegyezte: az a cél, hogy az érettségi zavartalanul megtörténjen. A lakhely-elhagyási tilalommal kapcsolatban felmerült pletykákra azt mondta: ha lesz ilyen döntés, annak végrehajtásában a Magyar Honvédségnek lesz feladata, de ilyen döntés még nem született. A hitelmoratóriumra vonatkozó technikai kérdések még kidolgozásra várnak, de az biztos, hogy bármikor abbahagyhatja a hitelt fizetését az, aki erre nem képes. Alapvető a moratórium, azt nem kell külön kérni – jelentette ki az RTL Klub kérdésére, majd hozzátette: százezres nagyságrendű munkanélküliségre számít, az kérdés, hogy hány százezres lesz. Azt is mondta, hogy nem feltétlenül kell mindenkinek közös megegyezést aláírnia. Később újra kérdezett az RTL; azt tudakolta a munkatársuk, hogy sok szolgáltató már felfüggesztette a munkáját, ezt jól tették-e. Gulyás szerint a fogorvos pl. igen, de lehet, hogy az autószerelőnek nem, mert szerinte „akkor lesz nagy bajban az ország, ha ők is befejezik a munkát”.

Áruhiány: nem élelmiszerek kapcsán lehetnek korlátozások

Bekövetkezett egy tranzitforgalmi okokból előállt készlethiány, de vannak termékek, hogy amelyekből más okból hiányt állt be, emiatt ezeknél korlátozhatják a termékek hozzáférhetőségét vásárlóként, azonban jelenleg az élelmiszerekkel kapcsolatban nem tartja szükségesnek korlátozás bevezetését. Az önkormányzati óvodai és bölcsődei dolgozóknak szerinte távolléti díjakat kell fizetnie az településeknek. Gulyás szerint is növelni kell a koronavírusos tesztek számát, szerinte azonban teljesen jogszerű az, hogy nem hoznak nyilvánosságra területi adatokat a koronavírusos adatokra vonatkozólag.

Nem akar ellenzéki nyilatkozatokkal foglalkozni most, azt szeretné, ha támogatnák a négyötödös döntéseket

– válaszolt a Momentum bejelentésével kapcsolatban. Szerinte vannak olyan ellenzékiek, akik a vírusnak drukkolnak, vagy azon szomorkodnak, hogy külföldi volt az első magyarországi koronavírusos eset. A fővárossal folyamatos a közvetlen kapcsolattartás – húzta alá. Az új uniós költségvetéssel kapcsolatban azt mondta: jelenleg teljesen leállt a vita a következő hét éves keretről (az MFF-ről).

Az Index úgy tudta, hogy a háziorvosoknak még saját maszkbeszerzést kell végrehajtania; a miniszter cáfolta válaszában a portál információit, már juttattak el speciális maszkokat az orvosokhoz, és ahogy érkezik be az országba, úgy adnak további maszkokat nekik. Egy másik, maszkokkal kapcsolatos kérdésre válaszul megismételte, először az egészségügyi szektorban dolgozók kapnak maszkokat, aztán a fogorvosok, majd a háziorvosok, végül a gyógyszertárak. Az önkéntes védekezésbe minden egészségügyi dolgozót és hallgatót próbálnak bevonni, és minden értelemben értékelni fogják a szektorban dolgozók túlmunkáját – jelentette ki egy újabb kérdésre.

Egy újabb kérdésre azt mondta: a moratórium a kölcsönszerződésekre is vonatkozik.

A koronavírussal szembeni védekezés lehet, hogy 3-400 napig fog tartani, ezért kell biztosítani a védekezés azonos színvonalát, ezért kell fenntartani a gazdaságot, valamint megakadályozni, hogy robbanásszerű legyen a megbetegedés – válaszolta azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet valósnak tekinteni a kínai bejelentést, miszerint már vége a járványnak. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: csak annak a fejében engedték át a román és bolgár vendégmunkásokat, hogy Románia beengedte őket. Hozzátette: tavasszal-kora nyáron még számítani lehet egy második hullámra, az akár 80 kilométeres kocsisort is eredményezhet Hegyeshalomnál. A recesszióval kapcsolatban elmondta:

a gazdaság még két hónapig bírja tartani a növekedési előrejelzéseket, utána recesszióra számítanak.

Azt még hozzátette: nem kell számítani arra, hogy a logisztikai szektorban munkaerőhiány lépne fel.

A parlamenti munkára vonatkozó MFOR-kérdésre válaszolva azt mondta: szeretné, ha a tavaszi ülésszak az rendben véget érne, és el tudnák fogadni a jövő évi költségvetést, valamint az adócsomagot. A tőke kamatosodását nem fogják engedni – jelentette ki a moratóriumra vonatkozó kérdésre. Szerinte a szerencsejáték is le fog állni, ezért vették bele a megsegítendő szektorokba. A Mol és a Richter is beletartozik a kormány által felügyelt cégek közé, ezek tőzsdei kereskedését nem fogják felfüggeszteni – jelentette ki egy újabb kérdésre. Felfüggesztésre kerül viszont az egészségügyi reform a jelen körülmények között – tette hozzá.

A 444.hu kérdésére úgy válaszolt: napokon belül döntenek Spanyolország veszélyes országgá való nyilvánításáról. Kérdésre megerősítette: Pintér Sándor második tesztje is negatív lett, jelenleg nincs karanténban.

A tesztekkel kapcsolatban még megjegyezte: jelenleg is vizsgálják, hogyan tudnák felgyorsítani és kibővíteni azokat.

Értesülései szerint a tankerületi étkezésben nincs ellátási zavar, de szerinte lehetővé kell tenni azt, hogy akik az iskolában vannak ügyeleti rendszerben, azok ott is ebédeljenek. Későbbi kérdésükre azt válaszolta: megteremtik azt a képességet, hogy fertőtlenítés után az egyszer használatos eszközök újra használhatók legyenek.

A Pesti Srácok elbocsátási moratóriumról kérdezett a versenyszféra kapcsán, erre úgy válaszolt Gulyás, hogy ennek nagyon nincs értelme, hiszen amelyik cég csődbe megy, ott erről nincs értelme beszélni. Arra kérdésre, hogy számítanak-e a járványveszély megszűnésekor arra, hogy átalakul a gazdaság szerkezete, nemmel válaszolt, arra viszont igen, hogy a mostani szektorokból más szektorokba megy a felszabaduló munkaerő.

Az Euronews kérdése arról szólt, hogy mire kér felhatalmazást a kormány az Országgyűléstől: Gulyás Gergely válasza szerint a kormány a különleges munkarend meghosszabbítására kér felhatalmazást. A moratórium azt jelenti, hogy meghosszabbítódik a hiteltörlesztési idő, annyi hónappal, amennyi ideig tart a moratórium.

(Mandiner)

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bihari Hunor
2020. március 19. 14:24
https://www.facebook.com/Indexhu/videos/2789308551104220/
civis72
2020. március 19. 14:08
...ez már nevetséges ... ...a lipsi propagandisták mondják meg az ellenzéki pártoknak , hogy mit kell kántálni
belpestilibsi
2020. március 19. 14:00
még szerencse, hogy a magyar gazdaság olyan stabil, az euró árfolyam sem szaladt meg, több lábon állunk, mint az Orbán Ráchel! külön szerencse, hogy a NER lovagok nem lopták az EUs forrásokat és értelmesen a gazdaságfejlesztésre fordították.
belpestilibsi
2020. március 19. 13:56
ilyenkor milyen jól jön egy kisvárdai stadion!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!