Jogi köntösbe bújtatott politikai támadás zajlik Magyarország ellen – Hidvéghi Balázs a Mandinernek

2019. december 18. 11:00

A Fidesz EP-képviselője szerint, ha egy uniós országnak konzervatív kormánya van, számíthat Brüsszelben a politikai támadásokra. Hidvéghi Balázs lapunknak a Fidesz európai néppárti tagságáról is beszélt, és visszautasította a hazánkat érő jogállamisági kritikákat.

2019. december 18. 11:00
Pálfy Dániel Ábel

Az Európai Unióban tapasztalható jogállamisággal kapcsolatos aggályok" miatt ülésezett hétfő este az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága Strasbourgban. Az ülésen szó volt többek között a két, hetes cikkely szerinti eljárás alá vont tagállamról: Magyarországról és Lengyelországról is. Hazánkkal kapcsolatban a testület tizenkét szempontból is kétségbe vonta a jogállamiság érvényesülését. Ilyen a többi közt a bírói függetlenség, a szólás- és sajtószabadság kérdése és a civil szervezetek jogainak érvényesülése. A magyar kormány régóta vitatja ezeket a vádakat.

Vádak Magyarországgal szemben

Hidvéghi Balázst, a Fidesz EP képviselőjét, a LIBE bizottság tagját többek közt arról kérdeztük, történt-e az ülésen bármilyen változás a korábbi vitákhoz képest. A képviselő szerint érdemi változás nem történt, ugyanakkor a Magyarországgal szemben zajló hetes cikkely szerinti eljárással kapcsolatban a bevándorláspárti baloldal újabb és újabb jogállamisági aggályokat igyekszik találni. A színházak és a művészet szabadságának csorbításáról beszélnek, ami teljes abszurditás – fogalmazott a politikus.

Hidvéghi szerint a baloldal vádjaiban közös, hogy mind korábban is megfogalmazott, megalapozatlan vádak, amelyekre a magyar kormány az eddigiekben is többször válaszolt. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mint eddig, ezután is nyitott a párbeszédre és a tárgyszerű vitára, de a Magyarországgal szemben indított hetes cikkely szerinti eljárás jogi köntösbe bújtatott politikai támadás, amely minden objektivitást nélkülöz, és kettős mércén alapul.

A baloldali képviselőket nem befolyásolják a tények,

egy előre elkészített vélemény alapján folyamatosan támadják Magyarországot. Politikai jellegű támadásról értékrendbeli küzdelemről van szó, ők azért támadják az Orbán-kormányt és Magyarországot, mert mi határozott és kemény bevándorláspolitikát folytatunk, és karakteres, vállaltan kereszténydemokrata, nemzeti alapokon álló kormányzást valósítunk meg. Nemet mondunk a liberális erők által erőltetett multikulturális társadalomképre és a bevándorlásra – fogalmazott a képviselő. A magyarok többsége ezt támogatja, ami nagyon zavarja a választásokon rendre alulmaradó bevándorláspárti képviselőket – tette hozzá.

Kettős mérce

„Van azonban egy aktuális ügy, amelynek esetében valóban komoly jogállamisági problémák vetődnek fel: Máltán két éve meggyilkoltak egy újságírót, és mint kiderült, a bűnügy szálai a szocialista miniszterelnökhöz vezetnek. A kabinetfőnökét már letartóztatták, és ő is belengette a lemondását, de erre még nem került sor” – fogalmazott. Itt nem vitáról beszélünk, hanem egy politikai okokból meggyilkolt tényfeltáró újságíróról! – hangsúlyozta.

A Fidesz EP-képviselője szerint kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A baloldal hallgat, és mismásol az ügyben, a szocialista frakció még azt is megkísérelte, hogy az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjéről is levetessék a máltai újságíró meggyilkolásának ügyét. Ezzel végképp lelepleződött a baloldal elképesztő kétszínűsége és álszentsége. 

Az európai baloldal csak akkor tartja kiemelten fontosnak a jogállamiság vizsgálatát, ha az egy bevándorlásellenes, keresztény-konzervatív kormányzattal rendelkező országot érint. 

Ha egy tagállamban szocialista vagy szociáldemokrata kormány van hatalmon, nem számítanak a jogállamisági problémák,

nem sérül a sajtószabadság és a jogállamiság, ha megölnek egy újságírót a munkája miatt, ellenben Magyarországon és Lengyelországban, ahol konzervatív kormányok irányítanak, állandóan jogállamisági problémákat próbálnak találni – mondta Hidvéghi Balázs.

Az EU-ban nincs szükség Politbürora!
Arra a kérdésünkre, hogy mit vár a frissen megalakult Európai Bizottságtól, azt válaszolta:

Reméljük, hogy a Juncker-bizottságnál kiegyensúlyozottabb és józanabb testület áll fel Ursula von der Leyen vezetésével

Az Európai Uniónak nincs szüksége „Politbürora”. Abból elég volt a kommunizmus alatt, amikor ilyen szervezet működött Moszkvában! Az Európai Bizottság feladatai világosan meg vannak határozva az unió alapszerződéseiben, ehhez kell tartania magát, a tagállamok szuverenitását és döntési jogköreit pedig tiszteletben kell tartaniuk – közölte a Fidesz politikusa.

Sophie in ’t Veld holland liberális képviselő a LIBE-bizottság ülésén azt mondta, „az alapvető jogokat megerőszakolják és meggyilkolják, a tagállamok pedig tétlenül állnak, az ujjukat sem mozdítják. ... Be kell fejezni a dumát a nacionalizmusról és a szuverenitásról, ez most annak az ideje, hogy a Tanácshoz forduljunk”. 

Hidvéghi Balázs erre úgy reagált, Sophie in ’t Veld egy jól ismert bevándorláspárti, radikális baloldali politikus. „Ők mindent támadnak, ami nemzeti, ami a tagállamok szuverenitását jelenti! Ők erőltetik mindenáron a brüsszeli központosítást, mert az elmúlt években ez a brüsszeli politika kiszolgálójává vált az ő bevándorláspárti terveiknek. Ezek ellen mindenképpen fel kell lépni!” A képviselő szerint az európai emberek többsége sem támogatja ezt a politikát, de a magyarok többsége biztosan nem. A magyarok világos döntést is hoztak róla, hogy nekik fontos az ország védelme, nemzeti karakterünk védelme és szuverenitásunk megőrzése.

A Fidesz és a néppárt – együtt vagy külön?

A magyar kormánypárt és az Európai Néppárt kapcsolatára vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta:

A néppárti tagságáról a Fidesz fog dönteni.

„Akkor maradunk a néppártban, ha az megerősíti, hogy kiáll a jobboldali értékek mellett és nemet mond az erőltetett bevándorlási tervekre, és ha tiszteletben tartja a nemzetállamok szuverenitását. Ha a néppárt a baloldali erők politikájához fog asszisztálni, az ő törekvésüket szolgálja ki önálló karakter nélkül, akkor elhagyjuk a frakciót.”

Hidvéghi Balázs szerint vannak, akik a néppárton belül is próbálnak hangulatot kelteni Magyarország és Lengyelország ellen. A Fidesz támogatottsága nőtt, pozíciója erősödött a néppárti frakción belül, hiszen az Európai Néppárté összességében csökkent – hívta fel a figyelmet. Úgy látja, az EPP akkor tudná megállítani a népszerűségvesztést, ha bátrabb lenne, és megerősítené jobboldali karakterét.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. december 20. 12:56
Már régen humorba kellett volna fullasztani az egészet... Ezekkel a fanatikus sorosista képviselőkkel csak cinikusan lehet elbánni. Nem kellene őket komolyan venni...
Akitlosz
2019. december 18. 18:55
"A Fidesz EP-képviselője szerint, ha egy uniós országnak konzervatív kormánya van, számíthat Brüsszelben a politikai támadásokra." A Szovjetunióban is számíthatott. Sőt ott még tarkón lövésre is. Mit konzervál a Fidesz?
yndi
2019. december 18. 16:14
Az Orbán-kormányt ugyanúgy kritizálták 2015 előtt, amikor még híre-hamva sem volt a nagy bevándorlásellenességének. Ennyit arról a fideszes maszlagról, hogy az Orbán-kormányt a bevándorlásellenessége miatt kritizálják.
kuznyecov
2019. december 18. 14:57
duma géza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!