A kalászos gabona 30 százaléka kárba is veszhetett

2019. április 10. 14:40

Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka lehet a veszteség Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint.

2019. április 10. 14:40

Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök, aki egyben az Országgyűlés alelnöke elmondta, az ország nagy részén aszály van, s ezt a hétvégi esőzések sem mérsékelték; körülbelül 100-150 milliméternyi csapadékra lenne szükség. Hozzátette, jelenleg az is elképzelhető, hogy a fent említettnél lényegesen nagyobb lesz a kár, mert a klímaváltozás hatására nem akkor és nem abban a mennyiségben érkezik a csapadék, ahogy megszokták. Az elnök szerint a helyzetet azonnal kezelni kell, s meg kell oldani az aszályos területek öntözését.

Tavaly, az előző évvel azonos mennyiségű 5,246 millió tonna búza termett Magyarországon az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal nagyobb 1,03 millió hektárnyi vetésterületen. A kalászos gabonából összesen 1,3 százalékkal nagyobb területen 5,0 százalékkal kisebb termést takarítottak be, mint az előző évben.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. április 10. 20:42
2 órája esik,Hála!!!
3M..
2019. április 10. 19:06
Tehát mivel állítólag nincs eső, most ezért kell támogatni a kulákokat. Amikor van eső, akkor pedig azért mert sok volt az eső. A támogatás számukra minkét esetben Brüsszelből érkezik. Szebb Jövőt!
Vadakat terelő juhász
2019. április 10. 19:05
Szégyeljétek magatokat jobbágyok. A sivatagi országokban , többezer éve öntözéses gazdálkodást folytatnak. Az izraeliek édenkertet varázsoltak a homokon . Ti meg mindent az időjárásra fogtok. Hideg van, meleg van, sok a csapadék, kevés a csapadék, sok a kártevő.....
Crüwel
2019. április 10. 18:12
Azért ezekkel az előre becslésekkel egy kicsit még várjunk, - ( főleg hogy egy kicsit előrébb vagyunk a tavaszban mint az normális lenne, valamint most nem nagy területű belvízi károk vannak ahol tenyleg kirohadt minden ) még nem kéne leirni az idei gabona termést. Mondjuk az is meglep mindig ha áprilisban ( főleg már most ) már kukorica vetést emlegetnek, - ez még 15-20 éve is nagyon április végi de inkább május elei elfoglaltság volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!