Mi nagymamásan főzünk, nevet rám Anikó – 5 pacal, 4 város és 5 étterem
Régebben minden sarkon kapható volt, de ma már az sem mindegy, hol eszünk belőle. Facebookon külön csoportjuk van, ma Esterházy is a pacalemberek közé tartozna.
Február 25-én a Várkert Bazárban ünnepélyes keretek között mutatta be a 100 legjobb magyar étterem listáját a Dining Guide 2019, kiemelve hazánk 10 legjobb éttermét.
Ünnepélyes keretek között adták a legjobb 10 étteremnek járó díjat és tették közzé a 100 legjobb magyar éttermet tartalmazó Volkswagen-Dining Guide TOP100-at február 25-én a Várkert Bazárban. A Dining Guide idén sem változtatott a hosszú évek óta bevált szokásán, miszerint a végső döntéshozatalba neves külföldi gasztronómiai szaktekintélyeket von be. A nemzetközi zsűrit 2019-ben Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje.
A Dining Guide fő értékelési szempontja kategóriájában és betölteni kívánt szerepében vizsgálja az éttermeket, ezért olykor lehetnek meglepetések is a listán: vendéglátóhelyek, amelyek klasszikus értelemben nem számítanak csúcsétteremnek, speciális konyhájuk vagy reform kiszolgálásuk miatt. Éppen ezért idén a díjátadó gálán a tíz legjobb magyar étterem valójában 10+2 lett.
Alig egy éve nyitott az első helyezett
A díjátadón az új csúcsétterem, az alig egy éve nyitott Stand lett 94+ ponttal, amely olyan éttermeket kényszerített maga mögé, mint a két Michelin-csillagos Onyx. A Széll Tamás és Szulló Szabina vezette étteremben a zsűri szerint a legmagasabb nemzetközi professzionalizmussal dolgoznak, megőrizve és felújítva a magyar konyha értékeit. Az étlapon helyet kapott a Stand sok éven keresztül tökéletesített gulyáslevese, de találhatunk a felhozatal között kacsamájat, kecsegét és somlói galuskát is.
A Standot követi 93+ ponttal az előbb említett két Michelin-csillagos Onyx, amely az elismerést 2018-ban magyar éttermek közül az elsőként érdemelte ki, gasztronómiai történelmet írva ezzel. Az étterem konyháját Mészáros Ádám vezeti, a tradicionális magyar konyha pedig itt is fellelhető halászlé, töltött paprika vagy akár „Túró Rudi” formájában.
A tavalyi győztes Costes 93 ponttal a harmadik helyre csúszott vissza. A hazai fine-dining éttermek éllovasa 2010 óta Michelin-csillagos, színvonalából pedig nem vesztett – a gasztronómiai verseny azonban kétségtelenül nőtt az utóbbi években.
Egy, csak egy legény van talpon a vidéken
A TOP10+2-es listán az egyetlen vidéki szereplő az encsi Anyukám mondta, amely sokak szerint hazánk egyik legbarátságosabb és legszerethetőbb étterme. A Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárnál tiszteletét tette a tavalyi évben Orbán Viktor is, aki posztolt az étteremből. A tradicionális olasz konyha mellett megjelennek hazai magyar különlegességek, például sült malacfül.