Ezek a legjobb magyar éttermek – Dining Guide 2019

2019. február 26. 11:26

Február 25-én a Várkert Bazárban ünnepélyes keretek között mutatta be a 100 legjobb magyar étterem listáját a Dining Guide 2019, kiemelve hazánk 10 legjobb éttermét.

2019. február 26. 11:26

Ünnepélyes keretek között adták a legjobb 10 étteremnek járó díjat és tették közzé a 100 legjobb magyar éttermet tartalmazó Volkswagen-Dining Guide TOP100-at február 25-én a Várkert Bazárban. A Dining Guide idén sem változtatott a hosszú évek óta bevált szokásán, miszerint a végső döntéshozatalba neves külföldi gasztronómiai szaktekintélyeket von be. A nemzetközi zsűrit 2019-ben Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje.  

A Dining Guide fő értékelési szempontja kategóriájában és betölteni kívánt szerepében vizsgálja az éttermeket, ezért olykor lehetnek meglepetések is a listán: vendéglátóhelyek, amelyek klasszikus értelemben nem számítanak csúcsétteremnek, speciális konyhájuk vagy reform kiszolgálásuk miatt. Éppen ezért idén a díjátadó gálán a tíz legjobb magyar étterem valójában 10+2 lett. 

Alig egy éve nyitott az első helyezett 

A díjátadón az új csúcsétterem, az alig egy éve nyitott Stand lett 94+ ponttal, amely olyan éttermeket kényszerített maga mögé, mint a két Michelin-csillagos Onyx. A Széll Tamás és Szulló Szabina vezette étteremben a zsűri szerint a legmagasabb nemzetközi professzionalizmussal dolgoznak, megőrizve és felújítva a magyar konyha értékeit. Az étlapon helyet kapott a Stand sok éven keresztül tökéletesített gulyáslevese, de találhatunk a felhozatal között kacsamájat, kecsegét és somlói galuskát is. 

A Standot követi 93+ ponttal az előbb említett két Michelin-csillagos Onyx, amely az elismerést 2018-ban magyar éttermek közül az elsőként érdemelte ki, gasztronómiai történelmet írva ezzel.  Az étterem konyháját Mészáros Ádám vezeti, a tradicionális magyar konyha pedig itt is fellelhető halászlé, töltött paprika vagy akár „Túró Rudi” formájában. 

A tavalyi győztes Costes 93 ponttal a harmadik helyre csúszott vissza. A hazai fine-dining éttermek éllovasa 2010 óta Michelin-csillagos, színvonalából pedig nem vesztett – a gasztronómiai verseny azonban kétségtelenül nőtt az utóbbi években. 

Egy, csak egy legény van talpon a vidéken 

A TOP10+2-es listán az egyetlen vidéki szereplő az encsi Anyukám mondta, amely sokak szerint hazánk egyik legbarátságosabb és legszerethetőbb étterme. A Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárnál tiszteletét tette a tavalyi évben Orbán Viktor is, aki posztolt az étteremből. A tradicionális olasz konyha mellett megjelennek hazai magyar különlegességek, például sült malacfül. 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. február 26. 18:44
"Az éttermek valójában élményeket árulnak” – Gundel Takács Gáborral beszélgettünk" A csalódás élményét.
Akitlosz
2019. február 26. 18:40
Kinek mi a jó. Amelyik étteremben egy ekkora tányérra csak ennyit tálalnak az gagyi, fukar, smucig étterem. Az étterembe étkezni járnának az emberek és ugyan nem tányérokon nagyítóval műalkotásokat keresgélni. Kizárt, hogy egy étterem jó legyen, amelyik méregdrága árak mellett is ennyire sajnálja az ételt a vendégeitől. Nincsen értelme ilyen helyekre járni étkezni, hacsak nem akar drágán és lassan éhen halni az ember.
Gyéressy Károly
2019. február 26. 11:54
Ezek nem a legjobbak. Csak kellően sznob helyek. A gasztrosznobizmus fellegvárai. Keveset, drágán, sok csicsával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!