Novák: Mintegy 95 ezer család otthonteremtését segítette a CSOK

2019. január 31. 10:05

Novák Katalin azt mondta, az otthonteremtés egyik célja, hogy segítsen a fiatal pároknak abban, hogy saját tulajdonú otthonban vállalhassanak gyermeket.

2019. január 31. 10:05

Mintegy 95 ezer családot segített a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), ez körülbelül négyszázezer embert jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin azt mondta, az otthonteremtés egyik célja, hogy segítsen a fiatal pároknak abban, hogy saját tulajdonú otthonban vállalhassanak gyermeket. Magyarországon ugyanis saját tulajdonú házban szeretnek élni az emberek – tette hozzá.

Ismertette, tavaly decembertől bővültek a hitellehetőségek, a kétgyermekesek tízmillió forint hitelt vehetnek fel, a nagycsaládosoknak járó hitelt pedig másfélszeresére emelték. Szerinte ezek tovább növelik majd a CSOK népszerűségét.

Az államtitkár kitért arra is, a gyed maximuma 208 ezer forintra emelkedett, ez a kétszerese a 2010-es összegnek. Tavaly duplájára nőtt a hallgatói, diplomás gyed időtartama is, így már két évig vehetik igénybe az egyetemen tanulók, illetve friss diplomások ezt a juttatást – közölte.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a CSOK segíti az országon belüli mobilitást, de a falusi CSOK-nak, amelyet az ötezer fő alatti településeken lehet majd igénybe venni, vidéki megtartó szerepe is van.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2019. július 31. 17:29
Ha nem lehet lakáshoz jutni családalapításhoz gyerekvállalási kötelezettség nélkül, akkor a fiatalok külföldre mennek és ott vállalnak gyereket.
Zsolt75
2019. február 14. 16:58
Nem feltétlenül. Jártam olyan helyen, ahol felvették a 10+10 milliót (kb a medence meg a kert került annyiba), és úgy szidták Orbánt, mint a bokrot.
46providence
2019. február 14. 16:58
Közel 4oo ooo ember,ez legalább 4 fidesz mandátum 22-ben,ha nincsenek köztük lendvai meg gatyahuszár unokái,fletó gyerekei.
NDAP1945
2019. február 14. 16:58
Aki ma nem jut lakáshoz az az ő szegénységi bizonyítványa, a fizetések emelkednek, ott a csok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik