Az EU válaszintézkedeseket készít elő az amerikai autóipari védővámok miatt

2018. július 19. 14:31

Az autóipari védővámok elrendelésének esetére válaszlépéseket tervez az EU.

2018. július 19. 14:31

Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök fenyegetésének megfelelően, az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben.

„Az EU nem akarja fokozni a helyzetet, de ez esetben nem maradna más lehetőségünk” – szögezte le Malmström, súlyos aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban vizsgálatot indított annak felderítésére, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport.

Rámutatott, ilyen vizsgálat előzte meg az acél- és alumíniumtermékekre kivetett importvámok idei elrendelését. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettő nem említhető egy lapon, az újabb korlátozásoknak „katasztrofális” következményei lennének, mivel az EU acélt és alumíniumot 6,4 milliárd, gépjárműveket és autóalkatrészeket viszont több mint 50 milliárd euró értékben exportált tavaly az Egyesült Államokba.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. július 19. 16:36
Az EU vezetése politikai hullákból áll. A balfasz szeszkazánnal szóba sem áll normális politikus, Merkelt meg kirúgta Trump, Macron meg üres kézzel jött haza amerikai útjáról. Kéne egy politikus, de az nincs csak Orbán, de ő meg olyan pici országot képvisel, hogy nincs mögötte erő.
Crüwel
2018. július 19. 16:36
Gondolom annyira azért nem vagyunk bátrak ,hogy válsz lépésként megszüntetjük ezt a fasz kis ( a háttérben mindenki által kijatszott , persze a nyilvánosság előtt fintorogva és nagyon szineszkedve) értelmetlen ruszki oda vissza szankciosdit.
Babivadász
2018. július 19. 15:50
„Ha van olyan ország, amelyik számára rossz hír ez a kereskedelmi háború, akkor az Magyarország” – mondja Szijjártó Péter. Az amerikai intézkedések után jelentősen szűkülhet a piac az olyan exportőrök számára, mint Magyarország. „Ha kialakul adott esetben egy német-amerikai kereskedelmi háború, annak meg a jelentősége ott lesz, hogy az első számú exportpiacunk és az unión kívüli első számú exportpiacunk bocsátkozna kereskedelmi háborúba, ami rendkívül rossz hír lenne. A magyar exportnak a 27 százalék ma Németországba megy, ezért nyilvánvalóan minden olyan tényező, amely hátráltató hatással van a német gazdaság növekedésére, az a magyar gazdaság számára is károkat fog okozni, ezzel számolni kell” Még mindig van kedvetek tapsikolni Amerikának?
még fokozza
2018. július 19. 15:11
Ez a gazdasági háború könnyen elsodor egy-két kelet-európai hintapolitikust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!