Daganatfelismerő gyorstesztet készítenek Debrecenben

2018. május 14. 12:47

A terhességi tesztek mintájára most daganatfelismerő tesztet fejlesztenek.

2018. május 14. 12:47

Drogériákban kapható daganatfelismerő gyorsteszt fejlesztésén dolgozik egy debreceni kutatócsoport – közölte a Qubit. A cikk szerint az instant diagnosztikai eszköz nemcsak az árában, hanem a működésében is a terhességi tesztekhez hasonlítana, s terv szerint az emlődaganatokat lehetne vele rendkívül korai stádiumban megtalálni. 

A  teszt egy enzim mennyiségét mérné, ugyanis aggodalomra adhat okot, ha az úgynevezett litokólsavtermelő enzimből túl kevés van a mintában. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a litokólsavcsökkenés a tumorképződés kezdeti időszakában a leginkább szembetűnőbb, így lehetőség lenne a betegségre megjelenése után hamar felfigyelni – írja a cikk.

Hozzáteszik: a diagnosztikai eszköz kiváltképpen hasznos lenne a veszélyeztettettek számára (például akiknek a családjában előfordult már emlődaganat), ők ugyanis rendszeresen ellenőrizhetnék saját állapotukat, s szükség esetén hamarabb jelentkezhetnének további vizsgálatokra.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2018. május 14. 18:33
Miért nem inkább ctgyermelkélegeztetőgépszéfeket csinálnak? Fasizmus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!