A jajveszékelő strucc

2018. január 26. 06:59

A populizmus kórója csak annyira tud virágba borulni, amilyen mértékben a liberális demokrácia kiszárad.

2018. január 26. 06:59
Friss Róbert

„Macron győzelmével, majd a német választásokkal minden esély megvolt, hogy felgyorsuljon az Unió megújulása. Az EU azonban belealudt a német kormány elhúzódó megalakulásába. Ebben a horpasztásban bukkant fel most, hogy az európaiak nemcsak nemzeti jelöltekre, hanem magát az Európai Uniót képviselő politikusokra is szavazhatnának. Az ötletet amúgy eredetileg a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, Gianni Pittella vetette fel. Azzal érvelt, hogy a páneurópai lista segítené az európai demokratikus tér megteremtését. Ami jelzi: az európai politikusok szenvednek attól, hogy az új, nemzetek feletti európai identitást még nem sikerült megteremteni.

Hogy mennyire nem, azt láthattuk hétfőn a német Bundestagban, ahol a francia nemzetgyűlési delegáció részvételével csak heves vita után erősítették meg az 55 éve megkötött német-francia barátsági szerződést. Ha Párizs is jóváhagyja, 2018-ban ki kell dolgozni egy új Elysée-szerződést, amely az európai integráció egyik alapját képező, kétoldalú együttműködés elmélyítéséről szól. Az Alternatíva Németországnak (AfD) és a Die Linke (Baloldal) elutasította a határozatot, mondván, annak valódi célja az Európai Egyesült Államok megalapítása, ez pedig megosztja Európát – Magyarország, Csehország és Lengyelország nem követi Párizst és Berlint. Másrészt, az alapító atyák a szuverén demokráciák Európáját akarták felépíteni, és nem olyat, amelyet Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak.

Ebben van igazság, még ha mögötte populista hatalmi praktikák húzódnak is meg. Ám igazat kell adnunk Damir Marusic főszerkesztőnek, aki az American Interestben arról értekezik: Amerikában és Európában a vezető rétegek elszörnyedve látják, hogy a liberális konszenzusnak vége, és hirtelen megnőtt a nemzetállam híveinek tábora. Marusic egyben liberális önfelmentésnek nevezi, hogy a populistának minősített politikusokat nevezik ki bűnbaknak. Azt kell mondanunk, ez több, mint a jajveszékelő strucc politikája: a liberalizmus öngyilkossága, ha nem ébred rá, hogy a populizmus kórója csak annyira tud virágba borulni, amilyen mértékben a liberális demokrácia kiszárad.”

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2018. január 26. 17:34
Hát a kis kóró nem FRISS, de a te emlékezeted sem! Jól figyelj! K.Kóbor Kálmán frissen érkezett Bivalybözgölődőre.Pártitikárnak. Függetlenített párttitkárnak. Aki csak önmagától függhetett- de hülye lett volna fellógatni saját magát. Amúgy meg a Járás messze volt, azt csinált, amit jónak ,-vagy rossznak látott. Belenézett a gyerek 3. osztályos Olvasókönyv-ébe /BP.1952./És elsötétedett előtte a világ! Egy száradó kis kóróra talált a TSZ virágzó dúsan termő tábljának kellős közepén. Egy csenevész kóróra.Az is olyan kényeskedő, mint az ide internált grófnő .Az is -sovány volt, mint itt ez a kis kóró.No de a lényeg: Panasszal fordult a PÁRT illetékes elvtársaihoz és azt mondta: Az még nem volna bűn, hogy egyet, egyetlen egyet találnának, de ez a kis kóró egy olvasókönyv oldalán van és mindenki láthatja!A szocialista tulajdon nem tűr el ilyesmit!Ki kell irtani a kis kórót, mert létezik.! Már pedig, ha létezik,bonyolódik- mi több nemzetközivé eszkalálódik a kis vézna burzsoá kórószál.Mert kényes. Nem akarja hintáztatni a kis énekes madarat, aki Pacsirta elvtársnő néven énekel a Parsz tkórusban.(Vajda Gy figyelmébe)no, nem akarok fölösleges dologgal foglalkozni,végül legyőzve a Láncos Kutya elhárítóit vitt vizet a csőrében a kis kórónak. Az hintáztatott,, a folyó vizet adott, a bika ivott (nem annyira mint a pártitkár elvtárs, de nem volt válogatós.) No ez addig persze hogy nem igaz- de a tanévnyitó Járási értekezleten ezt mondta a FŐELVTÁRS:Elvtársak! Minden tankönyv kis- kóróhoz hasonló esetekkel van tele. Nem engedhetjük meg, hogy a szocialista gazdaságunk bár mely szegmensében ilyen politikai vakság uralkodjon el! Az ilyeneket eltávolítjuk a községből.Fő az éberség elvtársak: Éljen és virágozzon a Nagy Szojetunió és a világ szocialista országainak nagy vezetője Sztálin elvtárs.amikor már a vonaton volta akokr is :TAPS--TAPS-VIHAROS TAPS/ tapstapstapstaps taps taps------- .....-----.....-----TAPS --TAPS 1956.igTAPS Kisszünet és megint 1990.ig"
zakar zoltán béla
2018. január 26. 13:49
nullgörcs
Mutimi
2018. január 26. 10:34
"Ebben van igazság, még ha mögötte populista hatalmi praktikák húzódnak is meg. " Sosem fogjátok megérteni, hogy egy politikus fogalmilag nem viselkedhet úgy, hogy nagy ívben tesz a démosz akaratára?
Sitiveni Klein
2018. január 26. 10:28
Van egy jó mondat is. "Másrészt, az alapító atyák a szuverén demokráciák Európáját akarták felépíteni, és nem olyat, amelyet Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak." Robika! Tessék ezt még sokszor leírni! Talán még értelmezni is helyesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!