Retteghet a Fidesz: négy törpepárttal fogtak össze a Liberálisok

2017. december 20. 22:09

A Magyar Liberális Párt a Bokros-féle Modern Magyarország Mozgalommal, a Színes Magyarország Párttal, a Szabad Választók Pártjával, és a Demokraták Pártjával kötött választási megállapodást.

2017. december 20. 22:09

Választási szövetségről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt a Bokros-féle Modern Magyarország Mozgalommal, a Színes Magyarország Párttal, a Szabad Választók Pártjával, és a Demokraták Pártjával – erről a Liberálisok az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül adtak hírt.

A nyilatkozatot aláíró pártok úgy fogalmaznak, közös célkitűzésük, hogy a magyar társadalom egy modern, nyugati felfogású, nyitott, elfogadó, igazságos, az emberek egyenlőségére épülő, demokratikus alapokon szerveződő és működő társadalom legyen, és így egy, az alkotmányos jogállamot visszaállító országgyűlés alakuljon. A nyilatkozatot aláíró pártok nem fogják engedni, hogy bármilyen párt, személy, vagy csoport – demokráciát színlelve – diktatórikus rendszert vagy diktatúrát alakítson ki Magyarországon.

Az aláírók szerint az igazságtalan és egyoldalú választási rendszer miatt a demokratikus pártoknak – félretéve önös politikai érdekeiket – egy erős szövetséget kell létrehozniuk a 2018-as választásokra, amelynek színeiben közös országos listát állítanak és közös jelölteket indítanak mind a 106 egyéni választókörzetben.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez érdemi tárgyalásokat kezdtek egy olyan nyitott választási szövetség megalakításáról, amelyet „a demokratikus közvélemény régóta szorgalmaz”, és amely egyaránt alkalmas integrálni minél több, a kitűzött célokkal azonosulni képes demokratikus pártot, civil szervezetet és független politikust, másrészről pedig kormányzóképes alternatívát képes nyújtani minden magyar szavazópolgár számára – fogalmaznak.

Ez a szövetség nyitott, a nyilatkozatot aláíró pártok várják az összes olyan demokratikus párt, civil szervezet és független politikus csatlakozását, amelyek és akik egyetértenek a szövetség céljaival, nem vezérelvű államban gondolkodnak, és le akarják váltani a Fidesz-kormányt. A nyilatkozatot aláíró pártok határozottan leszögezik, hogy szélsőséges, kirekesztő, előítéletes, szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szervezetekkel nem működnek együtt sem a választások során, sem később.

A választási szövetség egyébként nem úgy tűnik, hogy esélyes lenne a kormányváltásra: a Fodor Gábor-féle Liberálisok a közvélemény-kutatásokban rendre a mérhetetlenség határán, 1 százalék körül egyensúlyoznak, a Bokros-féle MoMa támogatottsága a Színes Magyarország Pártjával, a Demokraták Pártjával és a Szabad Választók Pártjával egyetemben nem mérhető.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazav
2017. december 22. 07:52
Megbocsátok, a kognitív disszonancia tényleg nehéz, ha az ember világképével ellentétes infót kap, rosszul érzi magát. Annak mondjuk jobban örültem volna, ha érvelsz is az álláspontod mellett, nem csak kinyilatkoztatsz, meg hazugnak, holdkórosnak nevezel, de hát ezen nem tudok segíteni.
GV0917
2017. december 21. 15:38
A PUCÉR SZÁJÚ A BAJUSZKIRÁLY AZ ATYA , A TÖKIG SZAKÁLL megalkotják a MEGFELLEBBEZHETETLEN TRIUMVIRÁTUST Szegény FIDESZ ,ráz -e hideg hogy a TRIUMVIR már itt liheg?
tango47
2017. december 21. 11:36
Gabriella azt hitte, hogy Gyurcsány a két szép szeméért nyomta be a parlamentbe. Ha elvállalta volna, hogy összeáll a dékásokkal, akkor ma is bízhatna az újabb 4 évben. De hát így már csak kint van számára hely.
terra
2017. december 21. 09:43
"Demokratikus közvélemény" Az meg mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!