Emberléptékű családi ház nyerte a Média Építészeti Díját

2017. november 19. 10:29

Egy piliscsabai családi ház lett a legjobb épület és egy finnországi skanzenépület lett a legjobb terv a Média Építészeti Díjának átadóján.

2017. november 19. 10:29

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet szombat este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes. 

A verseny finalistáit, öt elkészült épületet és öt tervet itt lehet megtekinteni.

A finnországi terv

A ház és a terv

Őrfi saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte (a részletes bemutatást itt lehet megtekinteni). A tervezésnél fontos szempont volt az olcsó anyagok használata, amivel az építész a szakmai bírálók tetszését is elnyerte – közölték a szervezők az MTI-vel. 

Terv kategóriában az idei zsűri Takács Gyula finnországi Seurasaari skanzen fogadóépületét díjazta (részletes bemutatás itt látható). Az építész két éve azért költözött Finnországba, hogy teljes mélységében megismerhesse a finn faépítészetet. 

A zsűri különdíját a Palatinus fürdő rekonstrukciójával az Archikon nyerte. A város 21. századi formában kapta vissza ezt a műemléket – indokolták döntésüket a zsűriző újságírók.

A médiazsűri mellett a közönség is kiválasztott egy győztes épületet, illetve tervet: a rendezvényen részt vevő közönség szavazatai alapján a megvalósult épületek közül Vas Norbert, Pozsár Péter és Varsányi András algyői családi háza nyert, míg a tervek közül Takács Gyula finnországi skanzenépülete kapta a közönségdíjat is. 

Farkasréti villa

Piliscsabai, balaton-felvidéki és farkasréti ház az Index-szavazás élmezőnyében

Az Index különdíjára online lehetett szavazni, ez alapján is Őrfi József kapta az elismerést, továbbá az Európa Design Belsőépítészeti Különdíját is az ő háza kapta.

Az Index közönségszavazásán (a versenyzőket és eredményeiket itt lehet megtekinteni) egy balaton-felvidéki vendégház (építész: Kovács D. Barna) lett a második (bemutatása itt).

A harmadik helyen egy farkasréti villaépület (fotók itt) végzett (tervezők: Nagy Csilla, Tóth Zoltán, Kollár Petra, Kimle Olga és Máté Enikő).

Különdíjak

Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a Paksra tervezett városrész lakónegyedének terve, Péterffy Miklós, Deli Brigitta, Dőry Bálint, Müller Dóra és Szabó Dániel munkája nyerte. 

Idén másodjára adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Flachner Szilvia és csapatának munkája, a keszthelyi Vasútállomás nyert meg.

A gálaesten a kiválasztott épületeket és terveket alkotóik mutatták be látványos prezentációkban és filmekben. A rövid ismertetőket a médiaszereplőkből álló zsűri (a Forbes, Index, HVG, Heti Válasz, Mandiner, HírTV, TrendFM, Karc FM és Turizmus Trend/Vendég & Hotel képviselői) értékelései, valamint három szakmai bíráló, Beleznay Éva urbanista, építész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Somogyi Krisztina vizuáliskörnyezet-kutató, építészetkritikus elemzései követték. 

Palatinus-rekonstrukció: a zsűri különdíja

Székelyföldi menedékház-típusterv

A díjátadó hagyományos része a mesterek köszöntése, így idén Csomay Zsófia Ybl-díjas építészt, belsőépítészt, érdemes művészt köszöntötték, aki a női építészek fontosságáról, a rájuk a szakmában váró kihívásáról beszélt. 

A díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a néhány hete Pro Architectura díjjal kitüntetett epiteszforum.hu azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. Ennek érdekében idén is közéleti és kulturális újságírókból álló zsűrit kértek fel, hogy a szélesebb nyilvánosság szemszögét képviseljék a versenyben, valamint megkérték a Szónok Születik Retorikaiskolát, hogy az építészek téralkotásban megszerzett jártasságát segítsenek kiegészíteni olyan készségekkel, amelyek egy pár perces előadást élvezetesebbé és világosabbá tehetnek. 

A 13. Média Építészeti Díja átadóján megemlékeztek az alapító, Pásztor Erika Katalinról is, aki október 30-án hunyt el.

A médiazsűri tagjai Bagi László (Forbes), Szalai Anna (HVG), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Veiszer Alinda (Hír TV), Mohácsi Szilvia (Karc FM), Földes András (Index), dr. Komáromi Balázs (Trend FM), Vágó Ágnes (Turizmus Trend) és Rajcsányi Gellért (Mandiner) voltak.

(MTI; Mandiner)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik