Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán: A magunk oldalára állítottuk a NATO-t

2016. július 09. 14:59

A NATO-Oroszország megállapodás megsértése nélkül erősítik meg „a keleti szárny” védelmét – szögezte le Orbán Viktor, aki szerint senki nem szeretné úgy biztonságba helyezni Közép-Európát, hogy közben ellenséggé teszi Oroszországot. A miniszterelnök kijelentette: magyar kezdeményezésre a NATO is segíteni fog a migráció elleni küzdelemben.

2016. július 09. 14:59

A NATO-Oroszország megállapodás megsértése nélkül erősítik meg „a keleti szárny” védelmét – szögezte le szombaton a magyar sajtónak nyilatkozva Orbán Viktor miniszterelnök, miután részt vett az Észak-atlanti Tanács kétnapos, a varsói NATO-csúcson tartott tanácskozásán.

Orbán Viktor nyilatkozatában kifejtette: miután a közép-kelet-európai országok beléptek az észak-atlanti szövetségbe, éveken át vita tárgyát képezte, hogy csupán a tagság mellett „maradunk, vagy továbbmegyünk, és a NATO-katonai képességeket is telepítjük”.

Senki sem akarja ellenséggé tenni Oroszországot

„Senki nem akarta úgy biztonságba helyezni Közép-Európát katonailag, hogy közben ellenségünkké tesszük Oroszországot” – hangsúlyozta a miniszterelnök. „A korábbi NATO-Oroszország megállapodásokat nem rúgjuk fel, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el” – foglalta össze Orbán Viktor a varsói csúcson hozott döntés lényegét.

A miniszterelnök közlése szerint már kijelölték a magyarországi vezetési pont helyét, hogy „szükség esetén, ha katonai erőket kell a védelmünk érdekében Magyarországra hozni, akkor a vezetési struktúra már kiépült legyen”.

Mindezek alapján Orbán Viktor kijelentette: ez a csúcstalálkozó Magyarország és a magyar emberek biztonsága szempontjából rendkívül fontos és jelentős volt.

A NATO segít a migráció elleni küzdelemben

A kormányfő arról is szólt: magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben. Közölte: Magyarország azt akarta elérni, hogy a szövetség „vonódjék be az illegális migráció megállítását célzó európai erőfeszítésekbe”. „A magunk oldalára állítottuk a NATO-t: (…) kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: a NATO-nak érdeke, hogy ez a jelenség megszűnjön, és ezért a NATO bizonyos képességeket mozgósít is, elsősorban a tengeri határok megvédésére.

Ukrajna csatlakozása még nincs napirenden

A NATO-Ukrajna találkozó kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, Magyarország mindig is támogatta, hogy keleti szomszédunk épüljön be ebbe a biztonsági-védelmi rendszerbe, „ugyanakkor ennek a gondolatnak itt nincs többsége”. A bukaresti NATO-csúcson például leszavazták Ukrajna belépését, „ez a kérdés ezért ma nincsen napirenden”, mert „itt távol állnak egymástól az álláspontok”, hiszen „Ukrajna egy nehéz helyzetben lévő ország, és nem látjuk, hogy hogyan lehetne rövid távon nyugatosítani akár a gazdaság működését, akár a közigazgatását, akár a védelmi rendszerét”.

„Habár a szándék megvan bennünk erre, az eddigi eredményeink időarányosan inkább soványnak mondhatók, semmint biztatónak” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a résztvevők határozottan álltak ki Macedónia sürgető csatlakozása mellett, hiszen e lépés elutasítása „stratégiai hiba, amiért később lehet, hogy magas árat fogunk fizetni”.

Hozzátette: Magyarországnak elemi érdeke, hogy Montenegró után ez a balkáni állam is csatlakozzon a NATO-hoz.

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2016. július 10. 17:58
A címkép megérne egy képaláírás pályázatot. Úgy néz ki minzha a NATO új dirEktíváját szabná meg a VEzér.
Mystes
2016. július 10. 16:21
nekünk két rossz választásunk van: - vagy "megvéd" a nato - vagy nem véd meg magyarország mindkét esetben hadszíntér lesz. van különbség? jó volna, ha a magyar politika erre az impasse-ra találna valami megoldást! nem igaz, hogy ez nem világos a politikusok előtt. az én javaslatom: nem szabad semmilyen katonai tömbbe sem beszállni, maximum alakítani egy középeurópai semleges tömböt/szövetséget. a passzív rezisztenciára kell felkészülni (az nekünk amúgy is jól megy), és a nemzetközi nyomásgyakorlásra kell felépíteni magyarország biztonságpolitikáját (=nyilvánosan kell felhívni az országokat a magyarország-megnemtámadási-szerződés aláírására). ebben az esetben/ekkor azonnal kiderülne a turpisság.
Mystes
2016. július 10. 16:05
aki harcolkodik, meg katonai szövetségekbe tömörül, annak vége, az maga is harc által vész el, és mindenbe bele fog bonyolódni. vagy belerángatják. ezzel szemben a passzív rezisztencia csodákra képes. az még az olyan óriásbirodalmakat is felőrölte, mint a szovjetunió. vagyis: be kell jelenteni magyarország semlegességét, és kérni kell az enszben, hogy ezt mások garantálják. aki erre nem lesz hajlandó, annak rossz szándékai vannak magyarországgal szemben. az a világ szemében is gyanússá válik. ez egy merész lépés lenne a magyar politika részéről, hirtelen sem kiköpni sem lenyelni nem tudnák azok, akik most kórusban hazudoznak a "világbiztonságról" meg a "békéről". ps: na, de mit várjunk akkor és azoktól, akik magyarország politikai ideáljait vagy nem ismerik fel, vagy elfelejtik vagy egyenesen elárulják? vagyis magától a magyar politikai kartól.
Sir Galád
2016. július 10. 15:50
Váó, úgy tudtam eddig is a NATO oldalán állunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!