Nemet mond a kvótára Navracsics

2016. július 31. 12:57

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar tagja egy konferencián arról beszélt, hogy nemmel fog szavazni az októberi kvótareferendumon. Az Orbán-kormány egykori minisztere szerint nem rendkívüli, hogy ilyen kérdésben a kormány olyan erős jogosítványhoz nyúl, mint a népszavazás. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: nem szabad szembeállítani a nemzeti és az európai identitást.

2016. július 31. 12:57

A Huxit, azaz Magyarország kilépése az Európai Unióból is szóba került szombaton Felsőtárkányban az Ökopolisz Alapítvány nyári akadémiáján, a Magyarország és az Európai Unió jövőjéről rendezett pódiumbeszélgetésen, amelynek vendége volt Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Navracsics Tibor, az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Az LMP által létrehozott alapítvány negyedik alkalommal megszervezett, vasárnapig tartó táborának nyitórendezvényén Szél Bernadett hangsúlyozta: Magyarországnak az unióból történő kilépésének még a lehetősége is tragikus lenne. Úgy vélte, Magyarország kilépésének felvetése óriási felelőtlenség ezekben az időkben. Magyarország ezer éve azon fáradozik, hogy szervesen az európai közösséghez tartozzon – fogalmazott.

Navracsics Tibor kijelentette: jó szívvel tudna szavazni az unióban maradásra, mindazonáltal nem tartja valószínűnek, hogy ez a kérdés „élesben” felmerül a magyar politikában. Hozzátette: a vitákra szükség van, ám az egyértelmű, hogy Magyarország helye az EU-ban van. Az uniós biztos elmondása szerint a kilépésről tartott brit népszavazáson két identitás jelent meg. „Ki lehetett játszani egymással szemben a nemzeti és az uniós identitástudatot”, pedig ezt a kettőt nem szabad szembeállítani egymással - mutatott rá.

A migrációval kapcsolatos október 2-i kvótareferendummal kapcsolatban Navracsics Tibor viszont hangsúlyozta: elmegy szavazni, és nemmel fog szavazni. Szerinte nem rendkívüli, hogy ilyen erős jogosítványt adnak a választók a parlamentnek a kormány Európa-politikai mandátumának meghatározásához.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik