MNB-botrány: Orbán töretlenül bízik Matolcsy Györgyben

2016. április 27. 09:13

Tiszteltben tartja a jegybank függetlenségét, ezért nem foglalkozik a az MNB-alapítványok körül kialakult botránnyal; ahhoz pedig, hogy meginogjon a bizalma Matolcsy Györgyben, égnek és földnek össze kell szakadnia – válaszolta a Népszabadság szegedi tudósítójának kérdéseire Orbán Viktor miniszterelnök kedden Békéscsabán.

2016. április 27. 09:13

Ritka pillanat: megengedték egy nem kormánypárti médium munkatársának, hogy kérdezzen Orbán Viktortól. A szerencsés Tanács István, a Népszabadság szegedi tudósítója volt, akinek Békéscsabán volt módja arra, hogy néhány kérdést feltegyen a miniszterelnöknek, aki egyébként a Modern Városok program miatt járt a dél-magyarországi városban kedden.

A Népszabadság tudósítója az MNB-alapítványok kapcsán kérdezte Orbánt, többek között arról érdeklődött: tudott-e a miniszterelnök arról, hogy mire költik ezeket a pénzeket, és ha igen, miért támogatta, hogy titkosítsák az adatokat erről? Megemlítette azt is, hogy mások mellett a Népszabadság munkatársait is kitiltották a parlamentből, az ezzel kapcsolatos kérdéseik miatt, de utóbbira Orbán nem reagált.

Az azt megelőző kérdésekre viszont igen. Úgy fogalmazott: „a magyar alkotmány és a nemzeti bankról szóló törvény garantálja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Ezt én tiszteletben tartottam, és most is tiszteletben tartom. Ezért nem foglalkozom ezzel a kérdéssel”. Arra a kérdésre, hogy de hát mégiscsak kellett foglalkoznia, hiszen az Alkotmánybíróság visszadobta, és így meg kellett változtatni a törvényt, azt válaszolta: „igen, de mi alkottuk meg a nemzeti bankról szóló törvényt is. Törvényt kell alkotni”.

Tanács István arról is érdeklődött: megingott-e a bizalma Matolcsy Györgyben a napvilágra került információk alapján. Orbán Viktor erre elég határozottan reagált, amikor azt mondta: „ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzék”.

Orbánt egyébként a Népszabadság tudósítója arról is kérdezte, hogy mit szól az újságírók parlamentből való kitiltásához, de a miniszterelnök erre nem reagált.

Összesen 287 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. április 27. 16:27
Szerintem a ME jó politikus, meggyőző, gyors észjárású szónok, neki is van azonban egy gyenge pontja és ez a számokon, adatokon alapuló pénzügyi, gazdasági elemzés, tervezés, ami jogászként távol van tőle. Ez az a terület, ahol Matolcsyra és valamennyire Vargára támaszkodik. A rendszer működik, a számok elég jók, így érthető az, hogy komolyan ragaszkodik hozzájuk.
csuka
2016. április 27. 16:18
A FIDESZ/DSZ MAFFIA cigány-tagozatának működéséről: "„Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki Farkas Flórián, hozzátéve, „mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám”. A kormánypárti országgyűlési képviselő elárulta azt is: az ”összeférhetetlenségi kiiktatásra” vonatkozó törvénymódosító-javaslatot Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló, a Lungo Drom alelnöke fogja beterjeszteni „valamilyen szinten” az Országgyűlés elé. (atv) Bal-Rad komm: “…mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám…” -KÉTSÉGÜNK ne legyen az iránt, hogy a CSAPAT kiket jelöl. Döbrögi vajda és bűnbandája, kéz a kézben a tezsvír Flóri által gardírozott cigánybandával, amely legalább félmillió szavazatot fog szállítani a horda “választási” konyhájára. Félmillió szavazat NAGYON SOK ám! EGYÉNI MANDÁTUMOK SORSÁT DÖNTIK EL! Flóri teljes büntetlenséget, busás jutalmat zsebelhet be szolgálataiért! Súlyos és őt abszolút megillető fegyházbüntetés helyett HATALMI POZÍCIÓ a jutalma. Ma még! Mert itt tartunk feleim! Köztörvényes bűnözők börtön helyett POLITIZÁLNAK! Az Úr legyen hozzájuk irgalmas! Mert EZEK!-tőlünk semmi jóra ne számítsanak!" /balrad/
2016. április 27. 15:50
Na de ilyet!
BőröndÖdön
2016. április 27. 14:45
Tolvaj mind a kettő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!