Parlamenti válaszlépést sürget a Jobbik az erdélyi történések miatt

2016. január 02. 11:22

Vona Gábor szerint már rendszeressé váltak Romániában a magyarellenesnek tekinthető intézkedések. A Jobbik elnöke ezért azt szeretné, ha parlamenti bizottságok meghallgatnák az ügyben a budapesti román nagykövetet.

2016. január 02. 11:22

Parlamenti válaszlépést sürget a Jobbik elnöke szombati közleményében az erdélyi magyarok elleni román intézkedések miatt. „Kezdeményezem, hogy a Parlament Külügyi Bizottságának és Nemzeti Összetartozás Bizottságának együttes és rendkívüli ülése hallgassa meg a román nagykövetet az Erdélyben tapasztalható, immár sorozatosnak mondható magyarellenes, a megfélemlítésre építő, jogsértő politikai, hatósági intézkedések miatt” – fogalmazott Vona Gábor. Úgy vélekedett, hogy a magyar kormány és a magyar diplomácia mindeddig mélyen hallgatott a román hatalom túlkapásairól, a magyar nemzeti közösség egyéni és kollektív jogainak durva megsértéséről.

Vona Gábor szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetőjének és kézdivásárhelyi elnökének megalapozatlan megvádolása és letartóztatása, több magyarországi zenekar, köztük az Ismerős Arcok erdélyi fellépésekor tapasztalt zaklatása, a magyar rendezvények hatósági megzavarása olyan erőfitogtató, soviniszta irányba mutatnak, amelyet Magyarország nem hagyhat szó és válaszlépések nélkül.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2016. január 03. 09:13
ilyenkor hol van Brüsszel????Minden szarba beleszólnak, az emberiség elleni bűncselekményeket mintha nem akarnák meghallani!Mi van ilyenkor a kötelezettségszegési eljárásokkal? Nem kötelezettség a nemzetiségek jogainak betartása?Mi a büdös qrva anyját ér ez a gyalázatos cirkuszi gyülevész népség amit EU parlamentnek hívnak???
Je suis Ákos
2016. január 03. 08:45
Alapos a gyanú hogy maguk orbánék uszítják az oláhokat a HVIM ellen orbán meg is mondta hogy neki már a Jobbik az elleSÉG! Nem a balliberális szarok A múmia hegedűs túlélő is az ellenség szót használta a Szad Népnek adott interjujában
sine ira et studio
2016. január 02. 23:44
Srácok, így működik egy erős nemzetállam, főleg, ha a terrorveszélyre való hivatkozás a kormányzat esetleges jogsértéseit még legitimálja is. Ha a kormányzásnak a nemzetiség lesz az alapelve, és nem a polgárok egyenlő joga és szabadsága, ott bizony hullik a forgács. Ez csak annak lehet meglepő, aki mondjuk egy másik bolygón él. Ezért sem értem, hogy mintegy 4 milliós határon túli nemzetrésszel miért nyomjuk a gázt ezerrel a nacionalizmus és a nemzetállam mellett. Mintha saját magunkat löknénk szakadékba.
katus
2016. január 02. 22:32
TOROCZKAI LÁSZLÓ: SZABADSÁGOT A HVIM ERDÉLYI VEZETŐINEK! "Körülöttünk formálódik egyre keményebben a világ sorsa, de nem feledhetjük el, hogy ennek oltárán hús-vér emberekkel, családapákkal, testvéreinkkel űznek macska-egér játékot" - fogalmazott Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos-vármegyés polgármestere a román hatóságok által terrorizmus vádjával őrizetbe vett két erdélyi hazafi, Beke István és Szőcs Zoltán esete kapcsán. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi vezetőjét, Szőcs Zoltánt, illetőleg a szervezet kézdivásárhelyi elnökét Beke Istvánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) úgymond terrorizmus gyanújával vették őrizetbe. A frusztrált románok a legkülönfélébb eszközöket vetették be, a titkosszolgálattól kezdve a kommandósokig, mégsem tudtak lefoglalni mást, mint néhány csillagszórót és pár rendkívül értékes Wass Albert könyvet (reméljük elolvassák azokat!!). A szégyenletes eseménynek azonban létezik egy másik vetülete is, és erre világít rá Toroczkai László. A településvezetőként is országos ismertségre szert tevő politikus Facebook-oldalán is erre a kérdésre keresi a választ: "A román hatalom egy hónapja terror-hadjáratot folytat a székely vármegyések ellen, s bár nem vagyok híve annak, hogy ott is összeesküvést keressünk, ahol nincs, ezúttal nyilvánvaló, hogy egy koncepciós politikai terv valósul meg, a kérdés csupán az, hogy miért, és miért éppen most?" S a válasz sem maradhat el: "A terror-hadjárat a székelység megfélemlítésén túl egyetlen globális politikai célt szolgálhat: az egypólusú világ a szemünk előtt bomlik le, s geopolitikai helyzete folytán Románia az egyik legfontosabb ütközőállam, stratégiai pont az amerikai-orosz birkózás során. Románia nem is titkolja, hogy be akarja kebelezni a Moldovai Köztársaságot, ezt kéri jutalomfalatként".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!