Orbán: Az osztrákok lenáciztak minket

2015. szeptember 25. 12:06

A magyar kormány hajlandó elfelejteni, hogy az osztrákok „lenáciztak minket” és nehéz időkben megtagadták barátságukat Magyarországtól – jelentette ki Orbán Viktor Bécsben, miután megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellárral. Faymann kancellár a találkozó után elismerte: „jogszerűek” a magyar lépések az EU külső határainak biztosítására, de van feszültség az osztrák-magyar kapcsolatokban.

2015. szeptember 25. 12:06

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Ausztria különösen nehéz időkben tagadta meg barátságát Magyarországtól, de a magyar kormány hajlandó mindezt elfelejteni. A kormányfő pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót, miután megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok „lenáciztak minket”, ami – jegyezte meg – abszurd egy osztrák politikustól.

A miniszterelnök azt javasolta osztrák tárgyalópartnereinek, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert „jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk”, hiszen a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

A horvát határon is határrendészeti rendszert kell létesíteni

A magyar-horvát határon is létre kell hozni egy, a szerb határnál létesítetthez hasonló határrendészeti rendszert a határátlépés európai formáinak biztosítása érdekében – közölte Orbán Viktor a tárgyalások. 

A miniszterelnök szerint Magyarország előtt két lehetőség áll. Az elsőt, a Horvátország által javasolt, Ausztria irányába vezető migránsfolyosó létrehozását az osztrák vezetés elutasította, mivel az ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal.

Ezért az a feladat, hogy a szerb határon működő, a hozzá fűzött reményeket beváltott határrendészeti rendszer jöjjön létre Magyarország és Horvátország között is – mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy ezt, ha „nem is teljes szívvel”, de Ausztria is tudomásul veszi.

Ha nem védjük meg a határokat, Schengen elesett

Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és végső soron az európai határok megvédése, és ha ezt nem tudjuk megoldani, Schengen elesett. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: ha Magyarország nem tudja megvédeni déli határait, akkor naponta 10 ezer, a következő hónapokban akár 250 ezer ember érkezhet Ausztria, illetve Németország felé.

Kiemelte: politikai szempontból komoly dilemmát jelentett a horvát határon épülő kerítés, mivel Zágráb bár nem tagja a schengeni övezetnek, de az Európai Uniónak igen. Élvezzük a Schengenből fakadó előnyöket, de ez időnként kötelezettségekkel jár, és Magyarország vállalja ezeket a kötelezettségeket – szögezte le. A magyar kormányfő úgy fogalmazott, „kerítést építeni nem egy jó érzés”, és a magyar rendőrök a lehető legemberségesebb módon próbálják védeni a határokat.

Orbán elmondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy „kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére. Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet „eltakarítani” egy napon belül - közölte Orbán Viktor.

Faymann: Jogszerűek a magyar határvédelmi lépések

Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár a találkozó után arról beszélt: „jogszerűek” a magyar lépések az EU külső határainak biztosítására; a magyar osztrák viszonyok „korrektek”, de van feszültség a kapcsolatokban, ezért szükség van a közös alapokra, hogy együtt lehessen működni. 

Reinhold Mitterlehner, konzervatív néppárti (ÖVP) osztrák alkancellár úgy nyilatkozott: a szerb határra felhúzott kerítéssel Magyarország a schengeni határait védi, amit tiszteletben kell tartani. Mitterlehner arról is beszélt: nem lehet mondani, hogy Orbán Viktornak nincs igaza, és Magyarországot nem lehet magára hagyni. A néppárti politikus szerint jószomszédi viszonyra van szükség a menekültkrízis megoldásához.

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
netesss
2015. szeptember 26. 00:46
Hitler szülőhazája Asztria, ahol 1945re az összes zsidót kiírtották lenácizza az egyetlen közép-európai olyan országot, amit elfoglaltak a németek és még se deportálták fővárosnának zsidóságát államfőjének köszönhetően olyanért most 201q5-ben nevezetsen a határellenőrzés miatt, amit maga is bevezetett. Hogy is van ez? S nem reped meg az ég az osztrák kancellár felett??
lajkakutyus
2015. szeptember 25. 18:25
Az osztrákok is jól tudják, hogy kik náciznak bennünket.:-((((( Azok a Bécsben tenyésző mocskok, akik mindig befogadták, kitartották az innen kiselejtezett baloldali nemzetietlen selejtet.
Brigadéros
2015. szeptember 25. 16:26
Orbán minden szava egy tőrdöfés...és mindezt milyen elegánsan teszi!!! :D
Brigadéros
2015. szeptember 25. 16:09
Az osztrák kancellártó az egyébként szimpla Freudi elszólás volt, hiszen ők voltak Hitler utolsó (na és persze első) csatlósai!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!