Bitay: A családi gazdaságokat erősítenénk a földprivatizációval

2015. augusztus 28. 07:10

A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Bitay Márton szerint az állami földek privatizációjának célja, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat. A jelenlegi bérlőket nem feltétlenül részesíti előnyben a rendszer, de földet elvileg csak helyi lakos tud venni.

2015. augusztus 28. 07:10

Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat – mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti tájékoztatóján jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.

Bitay Márton elmondta: mintegy 350 ezer hektárnyi az értékesítendő állami földterület, ami az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 5 százaléka. Az államtitkár közölte, a részletek kidolgozása még tart. A földeket bérlők elővásárlási joga kapcsán ugyanakkor kiemelte, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jogosultat akkor illeti meg a lehetőség, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen kialakult árat megadja.

Csak helyben lakó földműves vásárolhat

Csak helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet, spekuláns, az ország másik részéből érkező befektető vagy külföldi állampolgár nem – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, és az államnak visszavásárlási joga is lesz. Az árveréseken arra törekednek majd, hogy a kikiáltási ár a helyben szokásos piaci ár fölött legyen – mondta az államtitkár. Hozzátette, ennek az az oka, hogy felelősen kell gazdálkodni az állami vagyonnal, akkor is, ha kifejezetten a családi gazdaságok versenyképességének érdekében történik az értékesítés.

A Magyar Fejlesztési Bank kidolgoz egy hitelkonstrukciót, amely a liciten kialakult vételár kifizetésében nyújt majd segítséget a gazdáknak – mondta Bitay Márton.

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. augusztus 28. 14:46
Helyes! Helyes! Minél jobban ugatnak a szélsőjobbos- és szélsőbalos tetvek, annál biztosabb, hogy a kormány a magyar emberek érdekének megfelelően cselekedett! A szélsőbalos és szélsőjobbos csőcselék minden szava hazugság, ők a globális világhatalom ügynökei, akik Magyarország tönkretételén dolgoznak.
Tintamin
2015. augusztus 28. 14:32
HHHAHHAHAHHAHHAHAHHAHAHAHAHAHHAHA ismétlem: HHAHAHHAHHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAH A földmutyival már bebizonyítottátok, hogy szartok erre, mocskos majmok...
Mindjárt
2015. augusztus 28. 13:18
Még több zsideszbolsi hazugságok
Anti Komcsi
2015. augusztus 28. 12:12
A bérbe vett föld, mint a bérbe vett lakás, nem az igazi. A helyi gazdák fogják hasznát venni ennek a lehetőségnek, hogy földtulajdonosok lehessenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!